Prepoznavne v oranžno-črnih dresih so članice Rolerskega kluba Kranj, ki so se že uveljavile v mednarodni konkurenci. (Foto: Rožle Bregar)

Dan rolanja v Kranju

Ob tradicionalnem pokalu Radia Kranj v rolanju je v nedeljo, 25. maja, potekalo tudi tekmovanje v hitrostnem rolanju za pokal Alpe Adria, čigar glavni akterji so tako tekmovalci kot delavci iz Rolerskega kluba Kranj.

Tekmovanje za pokal Alpe Adria v Kranju je edino močno mednarodno tekmovanje v hitrostnem rolanju v Sloveniji.

Letošnje tekmovanje bi lahko opisali tudi kot tekmovanje dveh krožišč, saj je tekmovanje potekalo na krožni progi med dvema krožnima križiščema na Primskovem. Problem organizacije tekmovanj v hitrostnem rolanju je zagotovo izbira primerne proge, ki mora potekati po asflatu in če se le da v krogu. Ker so na cestah številne ovire, od ležečih policajev do pločnikov, pa je primerno traso vedno težje dobiti, saj mora biti varna za udeležence tekmovanja. V Sloveniji je najbolj zagnan in najbolj aktiven klub, ki še vedno vztraja navkljub majhnosti in slabi prepoznavnosti te športne panoge, Rolerski klub Kranj, ki je gonilo hitrostnega rolanja v Sloveniji. Še pred nekaj leti je bilo v Sloveniji več klubov in s tem tudi več organiziranih tekmovanj in kategoriziranih tekmovalcev, ki so dosegali odmevne rezultate na mednarodnih prizoriščih. Danes imajo le še člani Rolerskega kluba Kranj toliko volje, da naprej razvijajo hitrostno rolanje kot rekreativno in športno panogo.

Tekmovanja pa bi bila zelo zanimiva tudi za gledalce, če bi le nastopale večje množice tekmovalcev, saj so boji lahko izredno zanimivi in napeti. Prav množičnosti pa na tekmovanju za pokal Alpe Adria v Kranju ni bilo. Nastopili so tekmovalci iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Nemčije. Med slovenskimi tekmovalci je zagotovo spet najbolj izstopal Gašper Koprivec. »Gapi«, kot ga kličejo sotekmovalci, namreč ni imel nobenih večjih težav in tako suvereno slavil skupno zmago. Videti je bilo, da je tekmo vzel bolj kot resen trening. V disciplini 10.000 metrov na točke je sicer prvih nekaj krogov odpeljal bolj zadržano in predse spustil dva tekmovalca, a je nato v nadaljevanju s svojo prefinjeno tehniko pospešil, imel vmes čas še kaj povprašati in brez težav prvi prevozil ciljno črto. Ti tekmovalci potrebujejo boljša, močnejša tekmovanja, kjer lahko dokažejo svoje kvalitete. Evropsko in svetovno prvenstvo bosta zagotovo tekmovanji, kjer bo potrebno vnovčiti dolgoletne izkušnje in se kosati s svetovnimi asi hitrostnega rolanja. Potenciali v Kranju so in jih bo potrebno še naprej spodbujati in negovati ter jim nuditi strokovno pomoč.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 25. september 2019 / 17:53

Ko v Karavankah strmoglavi letalo

Na pobočju Kočne in planine Seča nad Javorniškim Rovtom v Karavankah je v soboto potekala velika mednarodna vaja za primer letalske nesreče v visokogorju.

Objavljeno na isti dan


Železniki / petek, 18. avgust 2017 / 23:47

Družinska doživetja na Soriški planini

Soriška planina – Turistični center Soriška planina bo v sodelovanju z Javnim zavodom Ratitovec in Mladinskim centrom Železniki v nedeljo na Soriški planini ponovno pripravil Družinska doživetja. B...

GG Plus / petek, 18. avgust 2017 / 23:46

Brzojavka je sporočala: Uspeh odprave na Pik Lenina

Pred natanko petdesetimi leti je šesterica Slovencev osvojila 7134 metrov visoki vrh Pik Lenina, kar je bil prvi osvojeni sedemtisočak alpinistov tedanje Jugoslavije.

Slovenija / petek, 18. avgust 2017 / 23:43

Senatorji na obisku

Zunanji minister Karl Erjavec se je ameriškim senatorjem, ki so obiskali Slovenijo, pritožil zaradi stališča ZDA glede implementacije arbitražne odločbe o meji s Hrvaško.

Kronika / petek, 18. avgust 2017 / 23:41

Vlak povozil deklico

Rodice – V sredo popoldne je v naselju Rodice pri Domžalah tovorni vlak povozil dvanajstletno deklico, ki je na kraju podlegla poškodbam. Po zbranih podatkih je deklica kolesarila iz smeri Rodice p...

Šport / petek, 18. avgust 2017 / 23:39

Lučine znova Italijanu

Lučine – Zmagovalec 16. Gorsko-hitrostne dirke Lučine, katere vrhunec so bile tri nedeljske vožnje, ki so štele v skupni seštevek, je Italijan Federico Liber z glorio C8P-EVO.