Jagode že zorijo

Bliža se sezona jagod in s spletne strani Baronovih jagod povzemamo nekaj receptov za slastne in zdrave jagodne posladke.

Jagodni shake

Potrebujemo: 250 g jagod, 1/2 litra mleka, 1 zavitek vaniljinega sladkorja, 50 g sladkorja, sok treh limon.

Priprava: jagode (razen nekaj najlepših) pretlačimo in zmešamo v mešalniku z mlekom, vaniljinim sladkorjem, sladkorjem in limoninim sokom. Potem natočimo v kozarce in okrasimo s preostalimi jagodami, ki smo jih povaljali v sladkorju.

Jagodni kolač

Potrebujemo: 350 g moke, 200 g masla, 70 g sladkorja, 4 rumenjake, maščobo; za penasto maso: 4 beljake, 150 g sladkorja, 3/4 litra jagod.

Priprava: na deski pripravimo krhko testo, ki naj bo lepo gladko, ga razvaljamo in damo v pekač ter postavimo v pečico. Kolač spečemo tako, da postane lepo zlato rumen. Penasto maso pripravimo tako, da beljake in sladkor stepemo v zelo trd sneg in previdno vmešamo jagode. Potem po kolaču enakomerno razporedimo penasto maso, zmešano z jagodami in še enkrat spečemo kolač, dokler penasta masa ne postane lepo zlato rumena.

Princeskina jagodna kupa

Potrebujemo: 400 g jagod, 100 g sladkorja v prahu, sok polovice limone, pol litra sladke smetane, 20 g sladkorja, otroški piškoti ali biskvitne paličice za okras.

Priprava: 300 g jagod zmeljemo v mešalniku, dodamo sladkor, limonin sok in nato 3 dl stepene sladke smetane. Preostale jagode narežemo, manjše na 4 dele, večje pa na 6 delov, ter jih zamešamo med zmlete jagode. Jagodovo peno porazdelimo po čašah, okrasimo z biskvitnimi paličicami ali piškoti, narezanimi jagodami in stepeno smetano.

Jagodov tiramisu

Potrebujemo: 750 g jagod, 60 g sladkorja v prahu, 150 g mascarponeja, 2 žlici jagodovega likerja ali sirupa, 3 beljake, 3 žlice sladkorja, 150 g sladke smetane, 150 g otroških piškotov, 9 žlic močne, mrzle ekspres kave.

Priprava: penasto umešamo mascarpone, sladkor v prahu in liker. Iz beljakov stepemo zelo trd sneg. V sneg vsipamo sladkor in stepamo dalje, da dobimo čvrst sladki sneg. Stepemo sladko smetano. V skutno zmes zamešamo sladki sneg in stepeno sladko smetano. 250 g jagod očistimo in jih kašasto pretlačimo, preostale pa narežemo na četrtine. Dno pravokotnega modela obložimo z otroškimi piškoti, ki jih pokapamo s kavo. Na piškote porazdelimo plast smetanove kreme in plast jagodove kaše, dodamo tudi nekaj narezanih jagod. Plasti ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin. Na vrh naložimo jagode. Sladico postavimo za pet ur v hladilnik, da se okusi prepojijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / nedelja, 25. junij 2023 / 16:28

Pero je bil spet tu, z nami

»Vse, kar sem posnel, se mi je potem zgodilo v resničnem življenju,« je verjel igralec Peter Musevski. V okviru Kranjskega igralskega filmskega festivala Krafft smo si v Prešernovem gledališču ogledal...

Objavljeno na isti dan


Kultura / ponedeljek, 8. september 2008 / 07:00

Mljask zaključili poletno dogajanje

V Magušarjevi hiši v Radovljici so tudi letos pripravili pestro poletno dogajanje. Na ogled sta bili kar dve razstavi in sicer fotografska razstava priznanega fotografa Mirana Kambiča ter razstav...

Prosti čas / ponedeljek, 8. september 2008 / 07:00

Gašperji v Švici tudi po slovensko

Čeprav je Gašperjem in orkestru Michaela Klostermana, ki sta skupaj nastopila v sobotnem finalu Velike nagrade domače glasbe Evrope v Zürichu, za uvrstitev na zmagovalni oder zmanjk...

Prosti čas / ponedeljek, 8. september 2008 / 07:00

Sanje pod Krvavcem

S festivalom Sanje pod Krvavcem so konec avgusta popestrili poletje v Cerkljah.

Prosti čas / ponedeljek, 8. september 2008 / 07:00

Z lepotnih na glasbene odre

Med lepoticami, ki začnejo odkrivati svoje talente, najpogosteje pevske, je tudi Sabina Mali.

Zanimivosti / ponedeljek, 8. september 2008 / 07:00

Vzgojitelj, včasih pa kar očka

Jernej Tozon, pevec pri Čukih, je kot pomočnik vzgojiteljice prejšnji teden začel delati v škofjeloškem vrtcu, kjer so ga takoj toplo sprejeli.