Jagode že zorijo
Bliža se sezona jagod in s spletne strani Baronovih jagod povzemamo nekaj receptov za slastne in zdrave jagodne posladke.
Jagodni shake
Potrebujemo: 250 g jagod, 1/2 litra mleka, 1 zavitek vaniljinega sladkorja, 50 g sladkorja, sok treh limon.
Priprava: jagode (razen nekaj najlepših) pretlačimo in zmešamo v mešalniku z mlekom, vaniljinim sladkorjem, sladkorjem in limoninim sokom. Potem natočimo v kozarce in okrasimo s preostalimi jagodami, ki smo jih povaljali v sladkorju.
Jagodni kolač
Potrebujemo: 350 g moke, 200 g masla, 70 g sladkorja, 4 rumenjake, maščobo; za penasto maso: 4 beljake, 150 g sladkorja, 3/4 litra jagod.
Priprava: na deski pripravimo krhko testo, ki naj bo lepo gladko, ga razvaljamo in damo v pekač ter postavimo v pečico. Kolač spečemo tako, da postane lepo zlato rumen. Penasto maso pripravimo tako, da beljake in sladkor stepemo v zelo trd sneg in previdno vmešamo jagode. Potem po kolaču enakomerno razporedimo penasto maso, zmešano z jagodami in še enkrat spečemo kolač, dokler penasta masa ne postane lepo zlato rumena.
Princeskina jagodna kupa
Potrebujemo: 400 g jagod, 100 g sladkorja v prahu, sok polovice limone, pol litra sladke smetane, 20 g sladkorja, otroški piškoti ali biskvitne paličice za okras.
Priprava: 300 g jagod zmeljemo v mešalniku, dodamo sladkor, limonin sok in nato 3 dl stepene sladke smetane. Preostale jagode narežemo, manjše na 4 dele, večje pa na 6 delov, ter jih zamešamo med zmlete jagode. Jagodovo peno porazdelimo po čašah, okrasimo z biskvitnimi paličicami ali piškoti, narezanimi jagodami in stepeno smetano.
Jagodov tiramisu
Potrebujemo: 750 g jagod, 60 g sladkorja v prahu, 150 g mascarponeja, 2 žlici jagodovega likerja ali sirupa, 3 beljake, 3 žlice sladkorja, 150 g sladke smetane, 150 g otroških piškotov, 9 žlic močne, mrzle ekspres kave.
Priprava: penasto umešamo mascarpone, sladkor v prahu in liker. Iz beljakov stepemo zelo trd sneg. V sneg vsipamo sladkor in stepamo dalje, da dobimo čvrst sladki sneg. Stepemo sladko smetano. V skutno zmes zamešamo sladki sneg in stepeno sladko smetano. 250 g jagod očistimo in jih kašasto pretlačimo, preostale pa narežemo na četrtine. Dno pravokotnega modela obložimo z otroškimi piškoti, ki jih pokapamo s kavo. Na piškote porazdelimo plast smetanove kreme in plast jagodove kaše, dodamo tudi nekaj narezanih jagod. Plasti ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin. Na vrh naložimo jagode. Sladico postavimo za pet ur v hladilnik, da se okusi prepojijo.