Jedi za pomladne dni (9)

Ribja juha

Sestavine: tričetrt kg ribjih obrezkov z glavami vred, 4 dag korenja, 4 dag peteršilja, 2 dag zelene, 1 krompir, liter in pol vode, sol, poper, maščoba.

Priprava: ribjo drobovino in obrezke z glavami vred dobro operemo in jih z narezano zelenjavo pristavimo v vodo, da se kuha. Juhi lahko dodamo nekaj ribjega mesa. Nato jo po okusu začinimo. Juho precedimo. Kuhano juho ponudimo čisto, s kuhanim rižem in ribjim mesom iz juhe.

Rižota iz belušev

Sestavine: 20 dag belih in 20 dag zelenih belušev, šopek mlade čebule, oljčno olje po okusu, 24 dag riža, 2 dl goveje juhe, 1 dl belega vina, peteršilj, nekaj kreše, sol, poper, malo margarine ali masla.

Priprava: šparglje olupimo 3 centimetre od cvetov proti koncu. Glavice odrežemo in jih prihranimo. Stebla narežemo na lističe. Čebulo očistimo in narežemo na kolobarje. V kozici segrejemo maščobo in prepražimo sesekljano čebulo in narezane beluše in riž. Med mešanjem prilijemo juho ali vodo in vino. Kuhamo počasi 20 minut. Dodamo glavice belušev. Kuhamo še nekaj minut. Jed po okusu solimo in popramo. Primešamo sesekljan peteršilj in narezano krešo. Na koncu pa dodamo še nadrobljeno maslo ali margarino.

Golaž Esterhazy

Sestavine: 30 dag govedine, 30 dag ovčjega in 30 dag svinjskega mesa, 25 dag čebule, 3 stroki česna, pol kg krompirja, maščoba po potrebi, sol, poper, nasekana kumina, majaron, timijan, lovorov list, rdeča paprika, 1 dl rdečega vina.

Priprava: meso narežemo na enake dele, čebulo na drobno. Na maščobi prepražimo čebulo in česen, dodamo meso. Ko se to nekoliko prepraži, zalijemo z juho ali vodo, dodamo na kocke narezan krompir, solimo, dodamo še papriko, sesekljano kumino, timijan, sesekljani peteršilj. Kuhanemu golažu ponudimo kuhane široke rezance.

Orehova rezina s sladoledom

Sestavine: 60 dag orehov, 60 dag sladkorja, 15 dag moke, 1 dl beljakov, mleti cimet, klinčki. Krema: 20 dag masla ali margarine, 20 dag sladkorja, 5 dl mleka, 15 dag sladkorja, 4 rumenjaki, 6 dag moke, rum, vanilin sladkor, 15 dag mletih orehov.

Priprava: Mlete orehe, sladkor, moko in dišave premešamo in jih skupaj z beljaki zamesimo v testo. Testo naj počiva pol ure, nato ga razvaljamo na nekaj milimetrov debelo. Prenesemo ga na pomokan pekač. Razrežemo ga na štiri enake pramene. V ogreti pečici ga zapečemo. Pečenega spodrežemo in pustimo stati do drugega dne. Za masleno kremo penasto umešamo maslo in polovico sladkorja. V kotličku mešamo rumenjake z ostalo polovico sladkorja, dodamo moko, vanilin sladkor, tako da postane zmes gladka. Dolijemo nekaj žlic vrelega mleka in gladko zmešamo. V kotliček vlijemo še preostalo vrelo mleko in kuhamo nekaj minut. Ohlajeni kremi primešamo masleno kremo in mlete orehe. S kremo nadevamo rezine in ko se nekoliko strdijo, jih prelijemo s čokoladno glazuro. Narezane ponudimo z vaniljevim sladoledom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 5. maj 2022 / 11:46

Dobrodelni angel

Kranjčan Janez Štros, doma iz Bitenj, je prejšnji teden s kranjskimi rotarijci povabil v Prešernovo gledališče k nadaljevanju dobrodelne zgodbe Tudi ti si angel. Cilj tokratnega druženja je bila pomoč...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 21. oktober 2019 / 22:05

Križaj in Klammer tekmovala v golfu

Nekdanja tekmeca na alpskih smučeh sta se prvič vsak s svojo ekipo na Bledu pomerila v golfu.

Zanimivosti / ponedeljek, 21. oktober 2019 / 17:21

Zmaj Košutar in nastanek Tržiča

Tanja Ahačič je avtorica ravno izdane slikanice Košutar, ki jo je ilustrirala Tinka Mesec Tomazin.

Škofja Loka / ponedeljek, 21. oktober 2019 / 17:20

Nova parkirna mesta na Štemarjih

Škofja Loka – Občina Škofja Loka je na Štemarjih odkupila zemljišče, kjer lahko za dvajset parkirnih mest poveča parkirišče. Prejšnji mesec je občina pripravila spremembe parkirnega režima na tem o...

Kranj / ponedeljek, 21. oktober 2019 / 17:20

Ana Pavlovski je samostojna svetnica

Kranj – Kranjski mestni svet ima 33 članov, največ svetnikov, vsaka po šest, pa imata Lista Zoran za Kranj in Slovenska demokratska stranka (SDS). Do sedaj je bilo pet svetnikov iz vrst Socialnih d...

Kranj / ponedeljek, 21. oktober 2019 / 17:19

Rozman vršilec dolžnosti strokovnega direktorja

Kranj – Marko Breznik je mesto direktorja Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj za polni mandat nastopil že prvega maja, v tem času pa je bolnišnica dobila tudi vršilca dolžnosti strokovn...