Petra in Barbara iz Kranja s sladkim presenečenjem za rojstni dan. (Foto: Tina Dokl)

Makova rulada

Sestavine: 4 jajca, 4 jedilne žlice vode, 15 dag sladkorja v prahu, 1 čajna žlička vanilin sladkorja, ščepec soli, 10 dag gladke pšenične moke, 1 čajna žlička pecilnega praška, 10 dag zmletega maka. Nadev: 2 vrečki utrjevalca za stepeno smetano, 1 - 2 pločevinki vloženega ananasa, dodaš še nekaj svežih jagod, 5 dl sladke smetane, 8 dag sladkorja v prahu, 25 dag lahke skute, 1 lonček jogurta.

Priprava: Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija in pekač obložimo s papirjem za peko. Z metlico penasto stepamo jajca in 4 žlice vode. Ko je masa dovolj penasta, primešamo sladkor, vanilin sladkor in sol. Moko in pecilni prašek presejmo, pomešamo z makom in umešamo v jajčno sladkorno maso. Maso enakomerno namažemo na papir, pečemo približno 12 minut. Pečen biskvit položimo na mokro kuhinjsko krpo, še pred tem obrežemo konice testa. Testo zavijemo v mokro krpo in ga pustimo zavitega približno eno uro, da se ohladi. Odcedimo krhlje ananasa (če je ananas v kolobarjih, ga zrežemo na majhne koščke). Smetano stepemo s sladkorjem v prahu in utrjevalcem za sladko smetano. Skuto in jogurt gladko zmešamo, da ni grudic, in ju umešamo v smetano. Dve tretjini kreme zmešamo z narezanim ananasom in narezanimi jagodami, ostalo kremo prihranimo. Biskvit razvijemo, premažemo s kremo in s pomočjo krpe znova zvijemo. Vse skupaj položimo na pladenj, vrh rulade pa namažemo še s preostalo kremo (v kateri ni sadja). Rulado nazadnje okrasimo, na primer s Sladkim grehom z okusom gozdnih sadežev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / četrtek, 10. januar 2008 / 07:00

Trikrat golaž

Slovenske gospodinje v Kuharskih bukvah znajo skuhati tudi izvrsten golaž ...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 11. maj 2013 / 07:00

Spomin na dušnega pastirja

V Šentlenartu pri Sedmih studencih/St. Leonhard bei Siebenbruenn, ki leži pri naselju Ločilo/Hart, kjer se v križišču odcepi cesta proti Korenskemu sedlu/Wurzenpass in naprej do Kranjske Gore, gl...

GG Plus / sobota, 11. maj 2013 / 07:00

Ruske in evropske reči

Pred kratkim sta nas obiskala dva ruska veljaka, ruski prvak pa je samo eden, predsednik Putin, ki ima tako rekoč vso oblast. V Sankt Peterburgu so odprli novo Marijino gledališče, vsa Evropa se spomi...

GG Plus / sobota, 11. maj 2013 / 07:00

Cene najema ostajajo enake

Najemnine za stanovanja in hiše tudi v času gospodarske in nepremičninske krize niso upadle, saj je povpraševanja vse več. Drugače je pri najemu poslovnih prostorov.

Gospodarstvo / sobota, 11. maj 2013 / 07:00

Kuntarič znova šef Soda

Ljubljana - Nadzorni svet Slovenske odškodninske družbe (Sod) je na redni seji imenoval nova člana uprave; Tomaž Kuntarič je postal predsednik uprave, Matej Runjak pa član uprave...

GG Plus / sobota, 11. maj 2013 / 07:00

Nekaj usod jo je zaznamovalo

Študij medicine je opravila z odliko. Cvetka Kuhar, poročena Grašič, je članica Pomurske akademske znanstvene unije in častna občanka občine Moravske Toplice. Prekmurka po rodu si je z možem Antonom d...