Petra in Barbara iz Kranja s sladkim presenečenjem za rojstni dan. (Foto: Tina Dokl)

Makova rulada

Sestavine: 4 jajca, 4 jedilne žlice vode, 15 dag sladkorja v prahu, 1 čajna žlička vanilin sladkorja, ščepec soli, 10 dag gladke pšenične moke, 1 čajna žlička pecilnega praška, 10 dag zmletega maka. Nadev: 2 vrečki utrjevalca za stepeno smetano, 1 - 2 pločevinki vloženega ananasa, dodaš še nekaj svežih jagod, 5 dl sladke smetane, 8 dag sladkorja v prahu, 25 dag lahke skute, 1 lonček jogurta.

Priprava: Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija in pekač obložimo s papirjem za peko. Z metlico penasto stepamo jajca in 4 žlice vode. Ko je masa dovolj penasta, primešamo sladkor, vanilin sladkor in sol. Moko in pecilni prašek presejmo, pomešamo z makom in umešamo v jajčno sladkorno maso. Maso enakomerno namažemo na papir, pečemo približno 12 minut. Pečen biskvit položimo na mokro kuhinjsko krpo, še pred tem obrežemo konice testa. Testo zavijemo v mokro krpo in ga pustimo zavitega približno eno uro, da se ohladi. Odcedimo krhlje ananasa (če je ananas v kolobarjih, ga zrežemo na majhne koščke). Smetano stepemo s sladkorjem v prahu in utrjevalcem za sladko smetano. Skuto in jogurt gladko zmešamo, da ni grudic, in ju umešamo v smetano. Dve tretjini kreme zmešamo z narezanim ananasom in narezanimi jagodami, ostalo kremo prihranimo. Biskvit razvijemo, premažemo s kremo in s pomočjo krpe znova zvijemo. Vse skupaj položimo na pladenj, vrh rulade pa namažemo še s preostalo kremo (v kateri ni sadja). Rulado nazadnje okrasimo, na primer s Sladkim grehom z okusom gozdnih sadežev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sobota, 5. november 2016 / 11:56

Pogrešajo več dogajanja v mestnem jedru

Na konferenci, poimenovani KR ZA mlade, so mladi spregovorili o aktualnih problematikah, ki jih pestijo, in predstavili predloge za izboljšanje življenjskih dejavnikov v njihovem okolju.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 11. april 2024 / 16:59

V spomin: mag. Jurij Kumer (1942–2024)

Sorodniki, vaščani, nekdanji sodelavci, prijatelji in znanci so se v ponedeljek, 25. marca, na gorenjevaškem pokopališču poslovili od Vresjakovega Jurja – magistra Jurija Kumra s Hotavelj,...

Rekreacija / četrtek, 11. april 2024 / 16:06

Mala in velika sestra

Mala Paklenica (650 m n. m.) – Za obisk Paklenice je v poletnih mesecih prevroče. No, vsaj zame. Meseca aprila, maja ali pa jeseni je obisk tega čudovitega kanjona edinstveno doživetje. Iz Male v Veli...

Kultura / četrtek, 11. april 2024 / 16:00

Mojstrovine z vilinskimi mojstri

V Mestni knjižnici Kranj je na ogled razstava fotografij Andreje Peklaj. Ob njenih fotografijah kačji pastirji ne delujejo kot nadležne žuželke, ampak so vilinski mojstri, kot je avtorica naslovila ra...

Zanimivosti / četrtek, 11. april 2024 / 15:58

Lažnivci in šaljivci so prišli na plan

Da je smeh pol zdravja, se dobro zavedajo člani Kulturno-športnega društva Hrušica, ki so v obnovljeni dvorani kulturnega doma na Hrušici pripravili humoristično prireditev. Glavna tema pa laži in šal...

Železniki / četrtek, 11. april 2024 / 15:55

Taborniki ustvarjajo boljši jutri

Taborniki Rodu zelene sreče Železniki so zaznamovali tridesetletnico delovanja. Danes ima rod okoli osemdeset članov, od tega približno dvajset aktivnih prostovoljcev.