Peter Sekne

Uresničili večino zastavljenih ciljev

Društvo upokojencev Šenčur je imelo v začetku marca 55. redni letni občni zbor. Dvorana Doma krajanov je bila polna, mize smo imeli celo na odru. Prostih je bilo le nekaj mest na balkonu.

Vsem članom društva! Iščemo prostovoljce za pomoč pri vodenju sekcije za izlete in letovanja in zaupnike v projektu Starejši za starejše. Oglasite se lahko katerikoli osebi s tel. štev. na stenskem koledarju društva za leto 2008. Vsem občanom in občankam, rojenim leta 1939 Prosimo, pokličite našega poverjenika na vašem območju in se dogovorite za obisk našega zaupnika, sodelavca prostovoljca v projektu Starejši za starejše, za anketo o tem, ali potrebujete in želite kakršnokoli pomoč.

V društvo je včlanjeno 73 odstotkov upokojenih prebivalcev občine Šenčur in danes šteje že 1.105 članov.

 

V društvu delujejo izletniška sekcija, sekcija za šport (kegljanje, kolesarjenje in balinanje) in pohodniška sekcija ter skupina prostovoljcev v projektu ZDUS Starejši za starejše. Na občnem zboru smo pregledali lanskoletno opravljeno delo in sprejeli načrte in aktivnosti za letošnje leto.

 

Letos so bili člani z izletniško sekcijo že na pustovanju v Beli krajini, v začetku aprila pa gre skupina na letovanje v Izolo. Maja je v programu tridnevno kopanje v Banovcih, konec junija pa sedemdnevno letovanje v Turčiji. Za konec letne sezone pa je v začetku septembra v programu letovanje na otoku Krku. Društvo bo organiziralo tudi nekaj enodnevnih izletov, novembra pa martinovanje.

 

Srečanja upokojencev Slovenije letos žal ne bo. Zveza društev upokojencev Slovenije srečanja namreč ni zmogla pravočasno organizirati. Pokrajinsko srečanje upokojencev Gorenjske bo letos na Jesenicah v četrtek, 4. septembra. Društvo vabi člane, da se udeležujejo izletov, letovanj in družabnih srečanj in s tem popestrijo svoj vsakdanjik.

 

Za starejše člane, stare 77 in več let, je letos v programu srečanje na pikniku v Srednji vasi, v zadnji tretjini avgusta. Najprej bo maša v cerkvi svete Kunigunde, nato pa družabno srečanje. Že sedaj vabimo vse starejše člane, ki jim zdravje to omogoča, da se srečanja udeležijo. Ne bo vam žal. Organizatorji (Peter, Branka, Marija K., Miša, Viktor, Martin …) se bodo potrudili, da bo prijetno, če že ne »kul«, kot je bilo lani v Vogljah.

 

Letošnja zima brez snega je omogočila skoraj vsakotedensko balinanje, kegljači pa od jeseni redno enkrat na teden kegljajo. Ob zaključku sezone se bodo udeležili regijskega tekmovanja v Tržiču. Od maja do oktobra se bodo ob lepem vremenu podali enkrat na teden na lahke ture po Gorenjski kolesarji. Člane vabimo, da se jim pridružijo.

 

Pohodniška skupina ima za letos predvideno 12 pohodov. Napisani so na društvenem stenskem koledarju, ki so ga prejeli vsi člani. Vabila za udeležbo na vsakokratnem pohodu objavlja sekcija na info kanalu kabelske televizije in v Gorenjskem glasu. Na že izvedenih letošnjih pohodih je bilo največ udeležencev v februarju na pohodu Žiri–Vrsnik–Ledine–Žiri. Več informaciji o pohodu dobijo člani vedno pri vodji sekcije g. Martinu W.

 

Prostovoljke in prostovoljca (zaupniki), vključeni v projekt Starejši za starejše, so obiskali od leta 2004, ko je društvo začelo sodelovati pri projektu, do letos 814 občanov Šenčurja, starejših od 68 let. Nekatere že večkrat. Cilji prvega obiska so spoznati potrebe starejših, ki živijo doma; pomagati tistim, ki ne znajo, ne morejo ali nočejo poiskati pomoči; prenesti informacije o potrebah po pomoči javnim službam, občini in nevladnim organizacijam in organizirati pomoč naših članov društva. Sodelovanje v projektu vodi koordinatorica – prostovoljka ga. Ana Marija P.. Letos bodo prostovoljci prvič obiskali občane, rojene leta 1939 in starejše, ki so ob prejšnjih obiskih izrazili željo po ponovnem obisku. Pomoč na domu prejema večje število starejših, skupaj s socialnimi in zdravstvenimi ustanovami pa rešuje koordinatorica ob obiskih ugotovljene večje pereče probleme starejših.

 

Ob koncu leta poverjenice in poverjenika obiščejo in skromno obdarijo vse bolne in člane in članice, stare 80, 90 in več let, med letom pa tudi vse, ki praznujejo 90 in več let.

 

Obsežna društvena dejavnost zahteva veliko prostovoljnega dela od članov odbora, vodij sekcij in od poverjenic(kov). Skoraj vsi poverjeniki so tudi zaupniki v projektu Starejši za starejše. Potrebujemo prostovoljce in prostovoljke. Vabimo člane, da se pridružijo v pomoč vodjem sekcij in zaupnikom.

 

Na občnem zboru društva nas je župan opozoril, da naj se starejši ne prenaglijo in ne razdajajo premoženja, preden si ne zagotovijo potrebnih sredstev za pomoč na domu ali za oskrbo in nego v domu za starejše. O tem lahko dobijo člani društva brezplačne nasvete v prostorih društva tudi izven uradnih ur. Pokličejo naj predsednika ali podpredsednika društva. Tel. št. sta na stenskem koledarju društva, ki ga ima vsak član doma.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / torek, 30. maj 2017 / 17:04

Predstavila Ivano Kobilco in njene sodobnike

Cerklje – V galeriji Petrovčeve hiše v Cerkljah so v četrtek slovesno odprli likovno razstavo predsednice Društva likovnikov Cerklje Darinke Kralj z naslovom Ivana Kobilca in njeni sodobniki. To je...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 29. julij 2014 / 07:00

Bilo je nepozabno

Darjo Delavec so v eni izmed slovenskih revij poimenovali z 'ženska širokega srca', Preddvorčanka pa je prejšnji teden srečala Abrahama. In kot se za mladostno petdesetletnico tudi spodobi, je praznov...

Razvedrilo / torek, 29. julij 2014 / 07:00

Modni spektakel na Bledu

V petek se je na spodnji terasi Grand Hotela Toplice na Bledu odvijal modni spektakel, na katerem je svojo kolekcijo oblačil predstavila modna oblikovalka Mirjam Bernard Varga. Na modni brvi so njena...

Kronika / torek, 29. julij 2014 / 07:00

Tudi v gore vzemimo zdravila

Pred odhodom v gore je treba pomisliti na svoje kronične bolezni in druge težave z zdravjem ter predvideti morebitna akutna poslabšanja, zato je poleg kompleta prve pomoči treba imeti s seboj tudi zdr...

Kronika / torek, 29. julij 2014 / 07:00

Na pot le naspani

Spanje je edini učinkoviti ukrep proti zaspanosti za volanom, voznik se je dolžan na pot vedno odpraviti spočit in naspan, pred odhodom na daljšo pot pa se je treba pozanimati tudi o krajih za počitek...

Rekreacija / torek, 29. julij 2014 / 07:00

Supanje - veslanje na deski

SUP je kratica, ki po angleško pomeni Stand up padding in je nova stara rekreacija ter šport, pri katerem stojiš na deski in veslaš.