Voda v Blejskem jezeru je zadnja leta boljša, kot je bila, vendar pa je onesnaževalcev še vedno preveč.

Blejsko jezero še ni rešeno

Stanje Blejskega jezera se je v zadnjih letih sicer izboljšalo, vendar pa so obremenitve in pritiski zaradi preveč urbanizirane obale veliki, treba pa bo urediti tudi stihijsko potapljanje v jezeru.

Bled – Tudi nestrokovnjaki, ki zadnja leta opazujejo vodo v Blejskem jezeru, so lahko ugotovili, da so ukrepi za izboljšanje kvalitete jezera s hitrejšim kroženjem vode povzročili, da se je stanje vode v jezeru izboljšalo. Še zdaleč pa to ne pomeni, da je za čistočo jezera narejeno vse in da je v dobrem stanju.

Kaj se v resnici zadnje čase dogaja z jezerom, je zanimalo tudi blejske svetnike, ki so na zadnji seji občinskega sveta dobili nekaj odgovorov strokovnjakov, ki se ukvarjajo z raziskovanjem voda, pod svojim drobnogledom pa imajo vseh vrst meritve jezera pa tudi njegove že odkrite in skrite zaklade. Znano je namreč, da potapljači v jezeru še vedno odkrivajo pomembne najdbe. »Tudi zato bo dal Zavod za varstvo kulturne dediščine na blejsko občino v kratkem pobudo, da se uredi potapljanje v jezeru, ki je sedaj večinoma stihijsko. Tako prihaja do nenadzorovanega odnašanja stvari iz jezera. Pripravljamo se tudi na izdajo publikacije Neznano Blejsko jezero, v kateri bomo predstavili vse dosedanje najdbe iz jezera, ki so pač v javni hrambi oziroma muzejih, poleg tega pa obstaja kar nekaj najdb, ki jih hranijo zasebniki in za katere sčasoma pričakujemo, da bi se evidentirale v okviru javnih zbirk. Nov zakon o varstvu kulturne dediščine, ki velja od letošnjega 1. marca, predvideva prijavo vseh arheoloških najdb, do katerih je prišlo v preteklosti in za katere posestniki nimajo potrdila o izvoru. Ne gre za nikakršen odvzem teh predmetov, gre za to, da najdbe ostanejo v posesti, vsak hranitelj tega pa se bo moral zavedati dejstva, da so takšne najdbe državna lastnina,« je povedal dr. Andrej Gaspari, dr. Sašo Poglajen pa v imenu Harpe sea predstavili raziskovanje jezerskega dna, ki je potekalo lani med 17. in 22. majem.

Poleg tega, kakšno je dno Blejskega jezera in kakšna bogastva jezero še skriva, pa domačine in obiskovalce Bleda zanima tudi kvaliteta vode. Znano je namreč, da se je z razvojem turizma kvaliteta vode v jezeru močno poslabšala, z različnimi ukrepi sanacije pa se je zadnja leta stanje jezera izboljšalo, cvetenja niso več tako pogosta, voda pa je bolj prosojna. »Z evropsko unijo smo dobili tudi nove kriterije za oceno stanja jezer. Vse meritve sedaj kažejo, da je stanje Blejskega jezera »zmerno«, kar pomeni, da je treba narediti še marsikaj za zmanjšanje obremenitve in za oceno, da je jezero v dobrem stanju, kar naj bi dosegli do leta 2020. Dotok Radovne in položitev natege pač ne moreta popraviti vsega, kar jezeru naredimo,« je povedala mag. Špela Remec Rekar z Ministrstva za okolje in prostor, ki že vrsto let spremlja spreminjanje kvalitete vode v Blejskem jezeru, ter hkrati opozorila na slabšanje kakovosti Mišnice in predvsem na dejstvo, da je obala jezera vse preveč urbanizirana. Tudi zato naj bi bili ukrepi za reševanje jezera sistematični, nekaj odgovorov, kaj za to narediti, pa naj bi dala tudi majska okrogla miza o Blejskem jezeru.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 26. maj 2018 / 08:50

»Zaprli« razpis

Kranj – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je sredi tega tedna zaradi porabe denarja že prenehalo sprejemati vloge za ukrep Tehnična pomoč čebelarjem. V okviru javnega razpisa so se...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 12. september 2013 / 16:06

“Sem pa tja kdo pokliče in reče, da bi prodal ledvico”

Z Evropskim dnevom darovanja, oktobra bo že šesti, se želi povečati zaupanje ljudi v zdravljenje s presaditvijo organov in tkiv in v sistem, v katerem delujemo v Sloveniji. “Hkrati želimo izobraževati...

Kultura / četrtek, 12. september 2013 / 16:04

O sebi, nas, svetu …

Pesniški prvenec Andreja Kokota z naslovom Misli o »O« je zbirka njegovih razmišljanj o sebi samem in družbi ter svetu, ki ga obkroža in v katerem živimo.

Škofja Loka / četrtek, 12. september 2013 / 16:02

Občina naj jih ovadi

Na seji občinskega sveta Škofja Loka niso mogli mimo še enega razpisa za izvajalca del na trasi Poljanske obvoznice: občina naj ostreje ukrepa proti pritožnikom.

Radovljica / četrtek, 12. september 2013 / 12:51

Pogodba za prizidek k vrtcu

Radovljiški župan Ciril Globočnik je v ponedeljek podpisal nekaj več kot dva milijona evrov vredno pogodbo za leški vrtec, malčki bodo v nove prostore odšli prihodnjo jesen.

Gospodarstvo / četrtek, 12. september 2013 / 12:45

Državno tekmovanje oračev

Na KŽK-jevih njivah v Lahovčah bo v petek in soboto letošnje državno tekmovanje oračev. Posebej se bodo v oranju pomerili dijaki srednjih biotehniških šol. Gorenjsko bo na obeh tekmovanjih skupno zast...