Jubilej gostinske šole

"Slovenija je turistična dežela, zato potrebuje dobre gostinske in turistične delavce," je na slovesnosti poudarila ravnateljica Srednje gostinske in turistične šole Radovljica Marjana Potočnik.

Radovljica - Prva gorenjska Gostinska vajenska šola je bila pred petdesetimi leti ustanovljena na Bledu. 25 učencev se je učilo v prostorih skupnih ležišč hotela Park. Pred desetimi leti se je šola preselila v nove, sodobno opremljene prostore v Radovljico, kjer se letos v različnih programih šola šeststo dijakov. V sklopu šole deluje tudi dijaški dom na Bledu.

»Z dijaki se redno udeležujemo tekmovanj doma in tujini. Prevzemamo organizacijo prireditev, prav vsak dogodek izkoristimo za to, da lahko predstavimo, kaj so se naučili. Za naše dijake namreč teoretično znanje ni dovolj, zelo so pomembne izkušnje zunaj šole, na terenu,« je na slovesnosti v sredo povedala ravnateljica Marjana Potočnik. Izkušnje pridobivajo tudi v tujini, saj je šola vključena v številne mednarodne projekte, v okviru katerih poteka izmenjava dijakov in učiteljev.

»Izobraževanje v srednji šoli ni smo izobraževanje za poklic, ampak tudi šola za življenje. Zato razvijamo čut za odgovornost, čut za sočloveka in komunikacijo. To pa so vrline, ki so za gostinskega delavca zelo pomembne. Na naši šoli nimamo veliko odličnjakov, imamo pa dijake s srcem, na katere smo res ponosni,« je še dejala Potočnikova. Poudarila je še, da bo Slovenija kot v turizem usmerjena dežela tudi v prihodnje potrebovala dobre gostinske in turistične delavce, zato si je šola kot eno svojih najpomembnejših nalog zadala prepričati mlade in njihove starše, da so gostinski poklici poklici prihodnosti. Pri uresničevanju tega cilja računajo na pomoč in podporo tako gospodarstva kot lokalne skupnosti.

Da so res mojstri peresa in kuhalnice – tako so naslovili prireditev in zbornik ob petdesetletnici šole - so dijaki dokazali tudi na imenitno pripravljeni slovesnosti. Program so pripravili v slogu Kuharskih bukev Valentina Vodnika, avtorja prvega kuharskega priročnika v slovenščini, pogostitev, ki je sledila, pa po receptih kuharskega mojstra Ivana Ivačiča. Vse v slogu, ki bi jim ga lahko zavidal marsikateri »pravi« hotel.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 8. julij 2020 / 11:21

Povabilo k sodelovanju na dnevih odprtih vrat

Kranj – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vabi kmetije k sodelovanju na Dnevih odprtih vrat slovenskih kmetij in podeželskih projektov, ki bodo potekali od 1. do 7. avgusta. Ker je...

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 31. marec 2008 / 07:00

Matjaž Zupan znova na čelu skakalcev

Kranj - Nekdanji skakalec, nato pa tudi trener naše skalne reprezentance Matjaž Zupan, ki se je v zadnjih sezonah izkazal tudi kot trener mladih čeških skakalcev, je danes...

Prosti čas / ponedeljek, 31. marec 2008 / 07:00

Sproščeno z zvezdami

Pred kratkim smo bili na srečanju z ustvarjalci oddaje Zvezde pojejo ter pevci in zvezdami, uvrščenimi v drugi krog tekmovanja.

Gospodarstvo / ponedeljek, 31. marec 2008 / 07:00

Peko: vsako leto bolje

Tržiška tovarna obutve že četrto leto posluje z dobičkom in ga vlaga v razširitev trgovinske mreže. Postopki lastninjenja še niso začeti.

Gospodarstvo / ponedeljek, 31. marec 2008 / 07:00

Krokarji napadajo jagnjeta

Krokarji so lani na Zgornjem Gorenjskem pokončali 21 jagnjet. V zavodu za gozdove si ob zahtevah za izredni odstrel želijo hitrejši odziv ministrstva za okolje in prostor.

Zanimivosti / ponedeljek, 31. marec 2008 / 07:00

Stari motocikli za dušo

V Smledniku so člani kluba lastnikov in ljubiteljev klasičnih motociklov C. M. O. C pripravili tretjo razstavo. Najstarejši motor je bil izdelan leta 1931.