Jubilej gostinske šole

"Slovenija je turistična dežela, zato potrebuje dobre gostinske in turistične delavce," je na slovesnosti poudarila ravnateljica Srednje gostinske in turistične šole Radovljica Marjana Potočnik.

Radovljica - Prva gorenjska Gostinska vajenska šola je bila pred petdesetimi leti ustanovljena na Bledu. 25 učencev se je učilo v prostorih skupnih ležišč hotela Park. Pred desetimi leti se je šola preselila v nove, sodobno opremljene prostore v Radovljico, kjer se letos v različnih programih šola šeststo dijakov. V sklopu šole deluje tudi dijaški dom na Bledu.

»Z dijaki se redno udeležujemo tekmovanj doma in tujini. Prevzemamo organizacijo prireditev, prav vsak dogodek izkoristimo za to, da lahko predstavimo, kaj so se naučili. Za naše dijake namreč teoretično znanje ni dovolj, zelo so pomembne izkušnje zunaj šole, na terenu,« je na slovesnosti v sredo povedala ravnateljica Marjana Potočnik. Izkušnje pridobivajo tudi v tujini, saj je šola vključena v številne mednarodne projekte, v okviru katerih poteka izmenjava dijakov in učiteljev.

»Izobraževanje v srednji šoli ni smo izobraževanje za poklic, ampak tudi šola za življenje. Zato razvijamo čut za odgovornost, čut za sočloveka in komunikacijo. To pa so vrline, ki so za gostinskega delavca zelo pomembne. Na naši šoli nimamo veliko odličnjakov, imamo pa dijake s srcem, na katere smo res ponosni,« je še dejala Potočnikova. Poudarila je še, da bo Slovenija kot v turizem usmerjena dežela tudi v prihodnje potrebovala dobre gostinske in turistične delavce, zato si je šola kot eno svojih najpomembnejših nalog zadala prepričati mlade in njihove starše, da so gostinski poklici poklici prihodnosti. Pri uresničevanju tega cilja računajo na pomoč in podporo tako gospodarstva kot lokalne skupnosti.

Da so res mojstri peresa in kuhalnice – tako so naslovili prireditev in zbornik ob petdesetletnici šole - so dijaki dokazali tudi na imenitno pripravljeni slovesnosti. Program so pripravili v slogu Kuharskih bukev Valentina Vodnika, avtorja prvega kuharskega priročnika v slovenščini, pogostitev, ki je sledila, pa po receptih kuharskega mojstra Ivana Ivačiča. Vse v slogu, ki bi jim ga lahko zavidal marsikateri »pravi« hotel.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 16. april 2009 / 07:00

Njegovo veličanstvo beluš

Beluš oz. špargelj, ki je zelo cenjen v spomladanski kulinariki, si je že davno tega prislužil ime kraljeva vrtnina. Malo manj kot gurmanske poznamo njegove zdravilne odlike. Bogat je z vitamini in mi...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 26. junij 2008 / 07:00

Pol stoletja prijateljevanja

Ob petdesetletnici pobratenja med Kranjem in francoskim mestom La Ciotat se ta konec tedna v Kranju obeta vrsta prireditev, srečali pa naj bi se tudi vsi, ki so v petih desetletjih sodelovali pri prij...

Kranj / četrtek, 26. junij 2008 / 07:00

Denar za bolj urejen Kranj

Kranj - Minuli petek so se pri Mestni občini Kranj razveselili sklepa Službe Vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko Republike Slovenije, ki je občini za izvedbo proje...

Komenda / četrtek, 26. junij 2008 / 07:00

Dva nova oddelka vrtca

Komenda - Komisija za sprejem otrok v Vrtec Mehurčki Komenda je letos prejela bistveno več vlog za sprejem otrok v vrtec, kot minula leta – kar 122, čeprav je v vrtcu v Komendi p...

Zanimivosti / četrtek, 26. junij 2008 / 07:00

Poletne prireditve v Tržiču

Junija so se začele Tržiške poletne prireditve. Ob matinejah za otroke ponujajo gledališke igre, koncerte in še marsikaj.

Gospodarstvo / četrtek, 26. junij 2008 / 07:00

V Poljanah odprli trgovski center

Trgovski center škofjeloške zadruge ponuja blago za kmetovanje, gradnjo in dom. Investicija je vredna milijon evrov, zaposlili so štiri nove sodelavce.