Na vrtu ne diši le zaradi rož
Vrt je ves v cvetju, če ste se jeseni potrudili in zasadili čebulnice. Narcise in tulipani se odpirajo postopoma že od marca, če ste posadili zgodnje in pozne sorte. Le uživajte v pogledih na njihovo cvetje.
Danes pa nekaj besed o nepogrešljivih zasaditvah zelenjavnega vrta. Saj veste, kako nam tekne domača zelenjava z lastnega vrta. In kot dodatek so tu začimbe. Ne le posušene, celo sezono si lahko privoščimo sveže, če spomladi posadimo mlade sadike ali posejemo semena. Dišavnice so zelo starerastline, saj so jih sadili že v davni preteklosti in z njimi trgovali po vsem svetu. Tako se je začelo preseljevanje rastlin po svetu. V današnji prehrani so še vedno del vsake dobro pripravljene hrane. Gojenje dišavnic je preprosto, le dela vrta jim ne pozabimo dodeliti. Zvečine sodoma bolj iz sredozemskih dežel, zato naj bo njihovo mesto v vrtu sončno. Posadimo jih aprila in poberemo v jeseni.
Za dišavnice je boljša bolj skromna zemlja. Po cvetenju jih porežemo in v senci posušimo za zimsko uporabo. V zadnjem času jih sadimo tudi v lončke in posode, ki jih postavimo kar na okensko polico, ali čim bliže kuhinji, da so vedno pri roki. Sicer pa najlepše uspevajo na zelenjavnem vrtu, posajene med druge rastline. Najbolj pogosto sadimo: baziliko, šetraj, majaron, drobnjak, pehtran, sivko, meliso, meto, origano, rožmarin, žajbelj, vinsko rutico, pelin, komarček, lahko pa kot lončnico posadite tudi lovor, ki jo imate poleti kot okrasno posodovko postavljeno na kakšnem balkonu ali kjer je žgoče sonce, pozimi pa jo postavite v hladen notranji prostor, da vam ne pomrzne. Seveda pa je zadnja moda tudi zasaditev cvetličnih korit, tako da med rože posadite po eno dišavnico. In tudi kombinacija rož, zelenjave ... je zadnji modni hit.