Jedi za pomladne dni (3)

Tortelini v solati

Sestavine: 25 dag tortelinov (z nadevom po izbiri), 1 manjši por, 1 grobo narezano korenje, 1 rdeča paprika, 1 paradižnik, 6 dag kislih kumaric, 6 dag kislih šampinjonov, 2 stroka česna, 20 dag ovčjega sira, 1 dl kečapa, 1 dl jabolčnega kisa, 1 dl oljčnega olja, sol, poper, gorčica.

Priprava: Torteline skuhamo v slanem kropu, splaknemo s hladno vodo in ohladimo na cedilu. Papriko in paradižnik operemo in narežemo na kocke. Por očistimo in narežemo na lističe. Česen očistimo in sesekljamo. Sestavine stresemo v skledo, prelijemo s prelivom in narahlo zmešamo ter dodamo razdrobljen ovčji sir. Za kratek čas postavimo solato na hladno. Solato zložimo na solatne liste in okrasimo z vejicami peteršilja.

Zelena grahova juha

Sestavine: 50 dag neoluščenega mladega graha, sol, poper, 1,5 l vode, 40 dag kuhane koruze, 2 žlički koruzne moke, 1 žlička sladke paprike, 5 žlic sončničnega olja z zelišči, 4 žlice goste kisle smetane, 4 žlice narezanega drobnjaka.

Priprava: Grah očistimo, prazne luščine operemo, odcedimo in jih v slani vodi prevremo. Koruzna zrna pretlačimo v mešalniku, dodamo malo vode. Luščine precedimo. V vodi, kjer so se kuhale luščine, skuhamo grah, dodamo koruzno kašo, po potrebi prilijemo malo vode in vse skupaj zavremo. Škrob zmešamo s kislo smetano, s sončničnim zeliščnim oljem, papriko v prahu in malo hladne vode. S to mešanico zgostimo juho. Pred serviranjem juho potresemo z drobnjakom.

Ocvrta postrv v bučnem olju

Sestavine: 4 očiščene postrvi, koruzni zdrob za paniranje, bučno olje za cvrtje, olje koruznih kalčkov, sol, 2 vejici rožmarina, 1 vejica pehtrana, 1 limona.

Priprava: Očiščene postrvi dobro operemo, jih zbrišemo s kuhinjsko krpo in solimo. V ribe damo vejico rožmarina, pehtrana, limonin sok in nekaj kapljic olja koruznih kalčkov. Tako pripravljene ribe pustimo nekaj časa na hladnem. Nato jih namažemo z bučnim oljem, povaljamo v koruznem zdrobu in ocvremo v vročem bučnem olju. Ribe ponudimo s krompirjevo solato.

Rabarbarin zavitek

Sestavine za vlečeno testo: 40 dag namenske moke, mlačna okisana slana voda po potrebi, malo olja, 8 dag masla za pokapljanje.

Nadev: 1,30 kg rabarbare, 10 dag drobtin, 4 dag masti ali olja, 20 dag sladkorja, cimet, vaniljev sladkor, 12 dag masla ali margarine, sladkor v prahu za potresanje.

Priprava testa: Moko presejemo in na sredino naredimo jamico, vanjo vlijemo tekočino in zamesimo vlečeno testo. Dobro ga obdelamo in premažemo z maščobo in pustimo počivati nekaj časa, da se testo odpočije. Odpočitega najprej nekoliko razvaljamo, nato pa ga razvlečemo. Pustimo tudi tokrat, da se testo dobro osuši. Osušenega pokapljamo s prepraženimi drobtinami in ga nadevamo s pripravljenim nadevom.

Priprava nadeva: Rabarbarina stebla olupimo, jih narežemo na drobno, začinimo s sladkorjem, cimetom, vaniljevim sladkorjem. Nadev potresemo po testu in zavitek zvijemo. Pekač namažemo z maščobo in v njem spečemo zavitek. Pečemo ga v zmerni temperaturi 40 minut. Pečenega potresemo s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / petek, 11. september 2020 / 08:22

Medgeneracijski center zaključen

V Medgeneracijskem centru Naklo letos dejavnosti izvaja Ljudska univerza Kranj, nato jih bodo lokalna društva. Zadovoljni so tudi s projektom Prostofer.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 5. februar 2013 / 07:00

Pustni Godlarji prevzeli oblast v občini

Šenčur - Častni odbor Godlarjev, ki ga vodita princesa Vanja Umnik in princ Silvo Vidmar, je šenčurskemu županu Miru Kozelju predlagal, naj si vzame dopust. Župan se zaradi krize...

Zanimivosti / torek, 5. februar 2013 / 07:00

Jutri Jesenkovo popoldne

Škofja Loka - Drugič zapored v Škofji Loki prirejajo poljudno-znanstveni dogodek Jesenkovo popoldne, namenjen promociji znanosti. Prof. dr. Fran Jesenko, znanstvenik – botanik, r...

Prosti čas / torek, 5. februar 2013 / 07:00

Vanjini mnogobojci

V Kranju se je ustavila Vanja s svojo karavano združevanja hrane in vina, Corner je dobil novega šefa, zastopstvo na letošnji Evroviziji že imamo, znan je tudi že voditeljski tandem šova Slovenija ima...

Šport / torek, 5. februar 2013 / 07:00

Maraton v snežnem metežu

Sedemnajsti Šolski pokljuški maraton je tudi letos minil v nemogočem vremenu.

Gospodarstvo / torek, 5. februar 2013 / 07:00

Gen-I marca draži elektriko

Gen-I danes oskrbuje več kot 80 tisoč gospodinjskih odjemalcev električne energije. Marca bodo podražili elektriko za 8,8 odstotka, a ostali najcenejši.