Jedi za pomladne dni (3)

Tortelini v solati

Sestavine: 25 dag tortelinov (z nadevom po izbiri), 1 manjši por, 1 grobo narezano korenje, 1 rdeča paprika, 1 paradižnik, 6 dag kislih kumaric, 6 dag kislih šampinjonov, 2 stroka česna, 20 dag ovčjega sira, 1 dl kečapa, 1 dl jabolčnega kisa, 1 dl oljčnega olja, sol, poper, gorčica.

Priprava: Torteline skuhamo v slanem kropu, splaknemo s hladno vodo in ohladimo na cedilu. Papriko in paradižnik operemo in narežemo na kocke. Por očistimo in narežemo na lističe. Česen očistimo in sesekljamo. Sestavine stresemo v skledo, prelijemo s prelivom in narahlo zmešamo ter dodamo razdrobljen ovčji sir. Za kratek čas postavimo solato na hladno. Solato zložimo na solatne liste in okrasimo z vejicami peteršilja.

Zelena grahova juha

Sestavine: 50 dag neoluščenega mladega graha, sol, poper, 1,5 l vode, 40 dag kuhane koruze, 2 žlički koruzne moke, 1 žlička sladke paprike, 5 žlic sončničnega olja z zelišči, 4 žlice goste kisle smetane, 4 žlice narezanega drobnjaka.

Priprava: Grah očistimo, prazne luščine operemo, odcedimo in jih v slani vodi prevremo. Koruzna zrna pretlačimo v mešalniku, dodamo malo vode. Luščine precedimo. V vodi, kjer so se kuhale luščine, skuhamo grah, dodamo koruzno kašo, po potrebi prilijemo malo vode in vse skupaj zavremo. Škrob zmešamo s kislo smetano, s sončničnim zeliščnim oljem, papriko v prahu in malo hladne vode. S to mešanico zgostimo juho. Pred serviranjem juho potresemo z drobnjakom.

Ocvrta postrv v bučnem olju

Sestavine: 4 očiščene postrvi, koruzni zdrob za paniranje, bučno olje za cvrtje, olje koruznih kalčkov, sol, 2 vejici rožmarina, 1 vejica pehtrana, 1 limona.

Priprava: Očiščene postrvi dobro operemo, jih zbrišemo s kuhinjsko krpo in solimo. V ribe damo vejico rožmarina, pehtrana, limonin sok in nekaj kapljic olja koruznih kalčkov. Tako pripravljene ribe pustimo nekaj časa na hladnem. Nato jih namažemo z bučnim oljem, povaljamo v koruznem zdrobu in ocvremo v vročem bučnem olju. Ribe ponudimo s krompirjevo solato.

Rabarbarin zavitek

Sestavine za vlečeno testo: 40 dag namenske moke, mlačna okisana slana voda po potrebi, malo olja, 8 dag masla za pokapljanje.

Nadev: 1,30 kg rabarbare, 10 dag drobtin, 4 dag masti ali olja, 20 dag sladkorja, cimet, vaniljev sladkor, 12 dag masla ali margarine, sladkor v prahu za potresanje.

Priprava testa: Moko presejemo in na sredino naredimo jamico, vanjo vlijemo tekočino in zamesimo vlečeno testo. Dobro ga obdelamo in premažemo z maščobo in pustimo počivati nekaj časa, da se testo odpočije. Odpočitega najprej nekoliko razvaljamo, nato pa ga razvlečemo. Pustimo tudi tokrat, da se testo dobro osuši. Osušenega pokapljamo s prepraženimi drobtinami in ga nadevamo s pripravljenim nadevom.

Priprava nadeva: Rabarbarina stebla olupimo, jih narežemo na drobno, začinimo s sladkorjem, cimetom, vaniljevim sladkorjem. Nadev potresemo po testu in zavitek zvijemo. Pekač namažemo z maščobo in v njem spečemo zavitek. Pečemo ga v zmerni temperaturi 40 minut. Pečenega potresemo s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 18. april 2013 / 07:00

Tržnica na Stari Savi

Tri kratka vprašanja smo zastavili prebivalcem Jesenic. Sodelovali so v velikem številu, na naša vprašanja je odgovarjalo 580 prebivalcev. Sodelujoče v anketi smo vprašali, ali so že...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 12. maj 2013 / 07:00

Anketa: Mladim je Rusija všeč

Društvo Slovenija Rusija je ob podpori Fundacije Russkiy Myr za slovenske dijake in učence pripravilo deset ekskurzij k Ruski kapelici pod Vršičem. V sredo so se ene od njih udeležili tudi dijaki prve...

Gospodarstvo / nedelja, 12. maj 2013 / 07:00

Zelo hitro lahko obudimo del gradbeništva

"Na eni strani znižujemo stroške, na drugi proizvedemo več in kakovostnejše izdelke," o uspešnem poslovanju pravi Saša Bavec.

GG Plus / nedelja, 12. maj 2013 / 07:00

Slovenska pisateljska pot

Dobili smo novo vseslovensko transverzalo. Najbolj znana je Slovenska planinska pot, dolga okoli štiristo kilometrov. Slovenska pisateljska pot (SPP) pa jih znese kar sedemsto! Pri njej sicer ne...

GG Plus / nedelja, 12. maj 2013 / 07:00

Vaš razgled

Nasveti / nedelja, 12. maj 2013 / 07:00

Jabolka v juhi in sladici

Vsa raznežena pripovedujem prijateljici Ingrid, kako so me navdušile barve v Parku rododendronov. »No,« se zasmeji, »pa greva jutri gledat še belo morje.« Ne razumem prispodobe, a ko se iz Bremna...