Daljinsko odčitavanje vodomerov

Voda postaja v zadnjih letih vedno bolj pomembna, tako za porabnike kot tudi za distributerje. Še pred kratkim se je poraba vode merila pavšalno, le večji obrati in porabniki so imeli vgrajene vodomere. Glede na novo zakonodajo in v skladu z Odlokom o oskrbi s pitno vodo na območju občine Jesenice in Odlokom o oskrbi s pitno vodo na območju občine Žirovnica je potrebno, da je vsa porabljena voda izmerjena.

V občinah Jesenice in Žirovnica imamo vgrajenih 4.157 vodomerov. Porabo vode za industrijo, podjetja in večje odjemalce moramo odčitavati mesečno, zato smo se odločili za nadgradnjo vodomerov z daljinskim odčitavanjem.

Prednosti daljinskega odčitavanja:

- tehnični nadzor: daljinsko odčitavanje je obenem tudi kontrola nad delovanjem vodovodnega sistema;

- pri odčitavanju je izključen človeški faktor;

- odčitavanje ne moti uporabnika;

- obračun vodarine je hiter in zanesljiv.

Kako izbrati ustrezen sistem?

Na tržišču se pojavlja kar nekaj proizvajalcev, ki ponujajo različne variante daljinskega odčitavanja. Osnova za vsak sistem daljinskega odčitavanja je merilo (vodomer, merilec pretoka), ki je opremljeno z ustreznim impulznim ali drugim elektronskim izhodom.

Izbiramo lahko med naslednjimi vrstami prenosa podatkov:

- odčitavanje podatkov z ročnim terminalom;

- povezava merila z računalniškim centrom preko modema;

- prenos podatkov po radijski ali GSM zvezi.

Vsi vodomeri, ki jih je vgradilo podjetje JEKO-IN Jesenice, so že opremljeni s črtnimi kodami. To popisovalcu močno olajša delo, saj mu pri popisu ni potrebno iskati naslovnika in samo z odčitkom črtne kode z ročnim terminalom vanj vnese odčitano stanje vodomera. Ročni terminal – dlančnik pa je programiran tako, da popisovalca opozori, če pri vnosu podatkov vnese številke, ki odstopajo od prejšnjih. Podjetje JEKO-IN je vgradilo že 40 vodomerov z nadgradnjo za daljinsko odčitavanje na težko dostopnih mestih.

Nadgradnjo vodomera predstavljajo:

- impulzivni oddajnik;

- radio modul;

- sprejemnik (dlančnik).

Impulzivni oddajnik je vgrajen na vodomeru in je preko kabla povezan z radio modulom – oddajnikom, ki je vgrajen na steni jaška ali pritrjen na vodovodno cev. Po namestitvi modula na vodomernem mestu je potrebno modul programirati na začetno stanje na vodomeru. Dvosmerno radijsko komunikacijo omogoča enostavno brezžično programiranje modula. Pri popisu popisovalec z ročnim terminalom – dlančnikom pokliče radio modul, ki posreduje podatke v ročni računalnik. Dnevno zbrani podatki se s programskim paketom prenesejo na računalnik za obračun vodarine.

Izkazalo se je, da je daljinsko odčitavanje vodomerov hitro, učinkovito, enostavno in pregledno, zato bomo z vgradnjo modulov za daljinsko odčitavanje nadaljevali. Enostavna pa je tudi povezava z obračunskim programom, saj vključuje tudi možnost vnosa opomb. Možna pa je tudi kontrola vmesnega stanja porabe vode na osnovi povprečne porabe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 20. maj 2010 / 07:00

Pesem učiteljev dvanajstič

Kulturno društvo Zali rovt Tržič je organiziralo ob pomoči JSKD RS in izpostave Tržič 12. mednarodni koncert učiteljskih pevskih zborov. Prireditev sta zasnovala Mojca Čadež in Stane Gr...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 16. september 2015 / 12:56

Tragična nesreča v predoru

V trčenju motoristov v predoru na regionalni cesti Ljubelj–Tržič je v soboto umrl 60-letni voznik motornega kolesa iz Zagorja ob Savi, ki je že četrta letošnja smrtna žrtev med motoristi na Gorenjskem...

Škofja Loka / sreda, 16. september 2015 / 12:53

Vrnitev na kraj zločina

Škofja Loka – Škofjeloški policisti so prejšnji četrtek prijeli kradljivo trojico, potem ko se je vrnila v trgovino, v kateri je nekaj dni predtem že kradla. Pred dobrim tednom dni sta dve tatici o...

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 16. september 2015 / 12:49

Za Dom Taber veliko zanimanja

Na dnevu odprtih vrat novega doma starejših v Šmartnem pri Cerkljah se je v petek zvrstilo od 1300 do 1500 obiskovalcev. Stanovalce bodo začeli sprejemati 28. septembra.

Jesenice / sreda, 16. september 2015 / 12:46

S kosami so se pognali v breg

Jeseničanka je na pomoč pri košnji strmega brega sredi Jesenic poklicala člane Društva koscev in kosic Slovenije. V uri in četrt so opravili dobro delo in si zaslužili dobro malico.

Kranj / sreda, 16. september 2015 / 12:45

V Kranju se začenja Festival športa

V sklopu prvega Festivala športa se bo do sobote v Kranju zvrstilo 50 različnih dogodkov, med njimi tudi že 15. Županov tek, ki bo v soboto na Brdu pri Kranju, tekme zvezd v plavanju in vaterpolu ...