Velikonočne potice

Iz knjige Kuharske bukve slovenskih gospodinj tokrat ponujamo predloge za štiri različne vrste potice.

Kvašeno testo za potico

Potrebujemo: 1 kg gladke moke, 3,5 dl mleka, 6 dag kvasa, 5 rumenjakov, 1 celo jajce, 10 dag sladkorja, 4 žlice ruma, sok pol pomaranče, 2 zavitka vaniljinega sladkorja, limonina lupinica, 2 čajni žlički soli, 4 jedilne žlice olja.

Priprava: Najprej nastavimo kvas. V lonček vlijemo tri žlice mlačnega mleka, vanj zdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in toliko moke, da sestavine razmešamo v gladko zmes. Lonček postavimo na toplo, in ko vsebina naraste za trikrat, je kvasec pripravljen. Medtem malo pogrejemo preostalo mleko, damo vanj sladkor, vaniljin sladkor, rumenjake in jajce in vse skupaj dobro premešamo z mešalcem ali metlico za sneg. Postopoma dodajamo še sol, maslo, olje, limonino lupinico in rum. Vse skupaj vlijemo v moko, dodamo kvasec in stepemo gladko testo. Ko se loči od sklede in kuhalnice, ga damo vzhajat.

Orehov nadev

Potrebujemo: pol kg zmletih orehov, 4 dl mleka, malo masla, 2 rumenjaka, 1 vaniljin sladkor, sneg 3 beljakov, cimet, 4 žlice ruma, 1 žlica čokolade v prahu.

Priprava: orehe poparimo, dobro premešamo, dodamo vse drugo in nazadnje sneg.

Pehtranov nadev

Potrebujemo: dve pesti pehtrana, 16 dag masla, 12 dag drobtin, 16 dag sladkorja, 4 dl kisle smetane, 6 rumenjakov, limonina lupinica.

Priprava: Na maslu prepražimo drobtine. Rumenjake, sladkor in vaniljin sladkor vmešamo, dodamo kislo smetano in premešamo. Nato dodamo prepražene drobtine in pustimo nadev stati deset minut. Namažemo ga na razvaljano testo in potresemo s pehtranom.

Kokosov nadev

Potrebujemo: pol litra kisle smetane, 15 dag sladkorja, 2 rumenjaka, 2 žlici sladkorja v prahu, 25 dag kokosa, pest v rum namočenih rozin.

Priprava: vse sestavine zmešamo in namažemo razvaljano testo.

Makov nadev

Potrebujemo: 6 dl mleka, 40 dag mletega maka, 3 rumenjake, 25 dag sladkorja, 1 vaniljin sladkor, žlico drobtin, 3 žlice kisle smetane, 7 dag margarine, sneg treh beljakov.

Priprava: mleko zavremo in v njem kuhamo mak eno uro. Ko se malo ohladi, dodamo rumenjake, sladkor, vaniljin sladkor, drobtine, smetano, raztopljeno margarino in sneg. S tem nadevom namažemo razvaljano testo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / četrtek, 13. julij 2017 / 21:01

Po zlato čipko

Zmagovalec 19. Kolesarske dirke za zlato čipko je Luka Tavčar.

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 24. oktober 2008 / 07:00

Grega Žemlja finalist Dubrovnika

Dubrovnik - Na teniškem turnirju v Dubrovniku z nagradnim skladom 15 tisoč ameriških dolarjev se je Grega Žemlja (Triglav Kranj) uvrstil v finale, kjer je z rezultatom 3 :...

GG Plus / petek, 24. oktober 2008 / 07:00

Računalnik in jaz: Google Chrome

Po internetu lahko brskamo s celo vrsto različnih brskalnikov. Najbolj uporabljen je še vedno Microsoftov Internet Explorer, tesno pa mu sledi odprtokodna Mozzila Firefox.

Medvode / petek, 24. oktober 2008 / 07:00

Ustanovili mladinski center

Predlog za ustanovitev novega javnega zavoda v Medvodah, gre za Mladinski center Medvode, je razdvojil občinski svet.

Gospodarstvo / petek, 24. oktober 2008 / 07:00

Prvič tudi Evropski teden gozdov

Ljubljana - Danes, v petek, se končuje Evropski teden gozdov, ki so ga v sodelovanju z nekaterimi organizacijami prvič razglasili ministri, pristojni za gozdarstvo, iz 46 evropsk...

Kronika / petek, 24. oktober 2008 / 07:00

Je otroško pornografijo tudi razširjal?

Kranjsko sodišče bo pri spletnem operaterju poizvedelo, ali je 31-letni Kranjčan preko svetovnega spleta ponujal oziroma razširjal datoteke z otroško pornografijo.