Velikonočne potice

Iz knjige Kuharske bukve slovenskih gospodinj tokrat ponujamo predloge za štiri različne vrste potice.

Kvašeno testo za potico

Potrebujemo: 1 kg gladke moke, 3,5 dl mleka, 6 dag kvasa, 5 rumenjakov, 1 celo jajce, 10 dag sladkorja, 4 žlice ruma, sok pol pomaranče, 2 zavitka vaniljinega sladkorja, limonina lupinica, 2 čajni žlički soli, 4 jedilne žlice olja.

Priprava: Najprej nastavimo kvas. V lonček vlijemo tri žlice mlačnega mleka, vanj zdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in toliko moke, da sestavine razmešamo v gladko zmes. Lonček postavimo na toplo, in ko vsebina naraste za trikrat, je kvasec pripravljen. Medtem malo pogrejemo preostalo mleko, damo vanj sladkor, vaniljin sladkor, rumenjake in jajce in vse skupaj dobro premešamo z mešalcem ali metlico za sneg. Postopoma dodajamo še sol, maslo, olje, limonino lupinico in rum. Vse skupaj vlijemo v moko, dodamo kvasec in stepemo gladko testo. Ko se loči od sklede in kuhalnice, ga damo vzhajat.

Orehov nadev

Potrebujemo: pol kg zmletih orehov, 4 dl mleka, malo masla, 2 rumenjaka, 1 vaniljin sladkor, sneg 3 beljakov, cimet, 4 žlice ruma, 1 žlica čokolade v prahu.

Priprava: orehe poparimo, dobro premešamo, dodamo vse drugo in nazadnje sneg.

Pehtranov nadev

Potrebujemo: dve pesti pehtrana, 16 dag masla, 12 dag drobtin, 16 dag sladkorja, 4 dl kisle smetane, 6 rumenjakov, limonina lupinica.

Priprava: Na maslu prepražimo drobtine. Rumenjake, sladkor in vaniljin sladkor vmešamo, dodamo kislo smetano in premešamo. Nato dodamo prepražene drobtine in pustimo nadev stati deset minut. Namažemo ga na razvaljano testo in potresemo s pehtranom.

Kokosov nadev

Potrebujemo: pol litra kisle smetane, 15 dag sladkorja, 2 rumenjaka, 2 žlici sladkorja v prahu, 25 dag kokosa, pest v rum namočenih rozin.

Priprava: vse sestavine zmešamo in namažemo razvaljano testo.

Makov nadev

Potrebujemo: 6 dl mleka, 40 dag mletega maka, 3 rumenjake, 25 dag sladkorja, 1 vaniljin sladkor, žlico drobtin, 3 žlice kisle smetane, 7 dag margarine, sneg treh beljakov.

Priprava: mleko zavremo in v njem kuhamo mak eno uro. Ko se malo ohladi, dodamo rumenjake, sladkor, vaniljin sladkor, drobtine, smetano, raztopljeno margarino in sneg. S tem nadevom namažemo razvaljano testo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / ponedeljek, 7. december 2015 / 13:44

K Bertu in njegovim pupam

Po Goriških brdih s kolesom (290 m) – Berto in njegove pupe nas trikrat tedensko dodobra nasmejijo v nadaljevanki Ena žlahtna štorija. Kako pa je videti Gredič takrat, ko jih ni doma? Pa pojdimo koles...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 3. avgust 2013 / 23:46

Pri Koroški Beli umrl motorist

V soboto popoldne se je na glavni cesti izven naselja Koroška Bela zgodila huda prometna nesreča med osebnim avtomobilom in motoristom, v kateri je slednji na kraju nesreče umrl.

GG Plus / sobota, 3. avgust 2013 / 12:16

V Egiptu je še bolj vroče

Vročina je zajela vse Sredozemlje. Še posebej vroče pa je v Egiptu, eni najstarejših sredozemskih držav, kjer je poleg poletne visoka tudi politična vročina. Ne prva ne druga ne popuščata in deželi ob...

Šport / sobota, 3. avgust 2013 / 12:05

Kralji višin premagali vročino

Jubilejnega 15. gorskega Teka na Grintovec se je minulo nedeljo udeležilo rekordnih 347 tekačev iz 14 držav, ki so se morali poleg strmega vzpona spopasti tudi s hudo vročino. Kralj Grintovca je posta...

Kultura / sobota, 3. avgust 2013 / 12:05

Podobe med sanjami in realnostjo

V razstavnem prostoru kranjskega gostišča Stari Mayr bo do konca avgusta na ogled razstava akademskega slikarja Franca Beštra, čigar tudi novejša dela izkazujejo njegov osebni avtorski slog.

Jesenice / sobota, 3. avgust 2013 / 12:01

Gradnja druge cevi je pred vrati

Jesenice – Ministrstvo za infrastrukturo in prostor je objavilo pobudo za pripravo državnega prostorskega načrta za dograditev predora Karavanke. S tem so se začeli postopki, na osnovi katerih bodo...