Velikonočne potice

Iz knjige Kuharske bukve slovenskih gospodinj tokrat ponujamo predloge za štiri različne vrste potice.

Kvašeno testo za potico

Potrebujemo: 1 kg gladke moke, 3,5 dl mleka, 6 dag kvasa, 5 rumenjakov, 1 celo jajce, 10 dag sladkorja, 4 žlice ruma, sok pol pomaranče, 2 zavitka vaniljinega sladkorja, limonina lupinica, 2 čajni žlički soli, 4 jedilne žlice olja.

Priprava: Najprej nastavimo kvas. V lonček vlijemo tri žlice mlačnega mleka, vanj zdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in toliko moke, da sestavine razmešamo v gladko zmes. Lonček postavimo na toplo, in ko vsebina naraste za trikrat, je kvasec pripravljen. Medtem malo pogrejemo preostalo mleko, damo vanj sladkor, vaniljin sladkor, rumenjake in jajce in vse skupaj dobro premešamo z mešalcem ali metlico za sneg. Postopoma dodajamo še sol, maslo, olje, limonino lupinico in rum. Vse skupaj vlijemo v moko, dodamo kvasec in stepemo gladko testo. Ko se loči od sklede in kuhalnice, ga damo vzhajat.

Orehov nadev

Potrebujemo: pol kg zmletih orehov, 4 dl mleka, malo masla, 2 rumenjaka, 1 vaniljin sladkor, sneg 3 beljakov, cimet, 4 žlice ruma, 1 žlica čokolade v prahu.

Priprava: orehe poparimo, dobro premešamo, dodamo vse drugo in nazadnje sneg.

Pehtranov nadev

Potrebujemo: dve pesti pehtrana, 16 dag masla, 12 dag drobtin, 16 dag sladkorja, 4 dl kisle smetane, 6 rumenjakov, limonina lupinica.

Priprava: Na maslu prepražimo drobtine. Rumenjake, sladkor in vaniljin sladkor vmešamo, dodamo kislo smetano in premešamo. Nato dodamo prepražene drobtine in pustimo nadev stati deset minut. Namažemo ga na razvaljano testo in potresemo s pehtranom.

Kokosov nadev

Potrebujemo: pol litra kisle smetane, 15 dag sladkorja, 2 rumenjaka, 2 žlici sladkorja v prahu, 25 dag kokosa, pest v rum namočenih rozin.

Priprava: vse sestavine zmešamo in namažemo razvaljano testo.

Makov nadev

Potrebujemo: 6 dl mleka, 40 dag mletega maka, 3 rumenjake, 25 dag sladkorja, 1 vaniljin sladkor, žlico drobtin, 3 žlice kisle smetane, 7 dag margarine, sneg treh beljakov.

Priprava: mleko zavremo in v njem kuhamo mak eno uro. Ko se malo ohladi, dodamo rumenjake, sladkor, vaniljin sladkor, drobtine, smetano, raztopljeno margarino in sneg. S tem nadevom namažemo razvaljano testo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / četrtek, 21. junij 2007 / 07:00

Anton je dober gospodar Sokolskega doma

Anton Hafner je bil že dvakrat predlagan za občinsko priznanje, a je vedno mislil, da so drugi bolj zaslužni zanj. Tokrat pa s ponosom prejema bronasti grb občine.

Objavljeno na isti dan


Splošno / sobota, 22. marec 2008 / 07:00

Center praznih lokalov

Skoraj neverjetno je, da lahko v samem centru mesta in v neposredni bližini kulturno-političnega dogajanja nastajajo prava mesta duhov. Nekdanji trgovski lokali razpadajoči samevajo ...

Škofja Loka / sobota, 22. marec 2008 / 07:00

Kakšna vsebina v starološkem gradu

Stara Loka - Občina Škofja Loka se z ministrstvoma za kulturo ter za delo, družino in socialne zadeve dogovarja, kakšne vsebine bi veljalo pripeljati v Starološki grad, ki je po...

Škofja Loka / sobota, 22. marec 2008 / 07:00

Nov delovnik notarske pisarne

Škofja Loka - Na redni letni skupščini Notarske zbornice Slovenije je bila za novo predsednico izvoljena notarka Marjana Tičar Bešter, ki ima notarsko pisarno v Škofji Lok...

Splošno / sobota, 22. marec 2008 / 07:00

Uspešni z dvema projektoma

Občina Škofja Loka se je lani prijavila na drugi javni razpis vladne službe za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, ki zagotavlja sofinanciranje projektov prek evropskega sklada. Na razpisu s...

Splošno / sobota, 22. marec 2008 / 07:00

Kakovostno življenje sladkornih bolnikov

Društvo diabetikov Škofja Loka, ki združuje člane iz Škofje Loke ter Selške in Poljanske doline, ima že 454 članov. Na rednem letnem občnem zboru, ki se ga je udeležilo veliko članov in gostov, m...