Velikonočne potice

Iz knjige Kuharske bukve slovenskih gospodinj tokrat ponujamo predloge za štiri različne vrste potice.

Kvašeno testo za potico

Potrebujemo: 1 kg gladke moke, 3,5 dl mleka, 6 dag kvasa, 5 rumenjakov, 1 celo jajce, 10 dag sladkorja, 4 žlice ruma, sok pol pomaranče, 2 zavitka vaniljinega sladkorja, limonina lupinica, 2 čajni žlički soli, 4 jedilne žlice olja.

Priprava: Najprej nastavimo kvas. V lonček vlijemo tri žlice mlačnega mleka, vanj zdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in toliko moke, da sestavine razmešamo v gladko zmes. Lonček postavimo na toplo, in ko vsebina naraste za trikrat, je kvasec pripravljen. Medtem malo pogrejemo preostalo mleko, damo vanj sladkor, vaniljin sladkor, rumenjake in jajce in vse skupaj dobro premešamo z mešalcem ali metlico za sneg. Postopoma dodajamo še sol, maslo, olje, limonino lupinico in rum. Vse skupaj vlijemo v moko, dodamo kvasec in stepemo gladko testo. Ko se loči od sklede in kuhalnice, ga damo vzhajat.

Orehov nadev

Potrebujemo: pol kg zmletih orehov, 4 dl mleka, malo masla, 2 rumenjaka, 1 vaniljin sladkor, sneg 3 beljakov, cimet, 4 žlice ruma, 1 žlica čokolade v prahu.

Priprava: orehe poparimo, dobro premešamo, dodamo vse drugo in nazadnje sneg.

Pehtranov nadev

Potrebujemo: dve pesti pehtrana, 16 dag masla, 12 dag drobtin, 16 dag sladkorja, 4 dl kisle smetane, 6 rumenjakov, limonina lupinica.

Priprava: Na maslu prepražimo drobtine. Rumenjake, sladkor in vaniljin sladkor vmešamo, dodamo kislo smetano in premešamo. Nato dodamo prepražene drobtine in pustimo nadev stati deset minut. Namažemo ga na razvaljano testo in potresemo s pehtranom.

Kokosov nadev

Potrebujemo: pol litra kisle smetane, 15 dag sladkorja, 2 rumenjaka, 2 žlici sladkorja v prahu, 25 dag kokosa, pest v rum namočenih rozin.

Priprava: vse sestavine zmešamo in namažemo razvaljano testo.

Makov nadev

Potrebujemo: 6 dl mleka, 40 dag mletega maka, 3 rumenjake, 25 dag sladkorja, 1 vaniljin sladkor, žlico drobtin, 3 žlice kisle smetane, 7 dag margarine, sneg treh beljakov.

Priprava: mleko zavremo in v njem kuhamo mak eno uro. Ko se malo ohladi, dodamo rumenjake, sladkor, vaniljin sladkor, drobtine, smetano, raztopljeno margarino in sneg. S tem nadevom namažemo razvaljano testo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / ponedeljek, 10. september 2012 / 07:00

Ste lahko Sherlock Holmes? Ste! Brez heca!

Edini pogoj je, da se odpravite pogledat sloviti slap Reichenbachfall nad Meiringenom v kantonu Bern. Sedmero kaskad mogočnega slapu je zaslovelo namreč po zaslugi Sira Arthura Conana Doyla, slov...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / četrtek, 9. julij 2020 / 15:58

Sofinanciranje za promocijo turizma

Kamnik – Kamniški občinski svetniki so na zadnji seji potrdili tudi spremembe pravilnika o dodeljevanju proračunskih sredstev za pospeševanja razvoja malega gospodarstva, s čimer so uvedli ukrep so...

Gospodarstvo / četrtek, 9. julij 2020 / 15:50

Priznanja za mesnine

Kranj – Na Ptuju bi morala biti v sredini maja tradicionalna državna razstava kmečkih prehranskih izdelkov z naslovom Dobrote slovenskih kmetij, a so jo zaradi epidemije covida-19 prestavili na 5....

Gospodarstvo / četrtek, 9. julij 2020 / 15:50

V mesnicah manj nepravilnosti

Kranj – Uradni veterinarji inšpekcije uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so v drugi polovici aprila izvedli poseben nadzor v mesnicah, kjer so pri mesu, mletem mesu in mesnih p...

Nasveti / četrtek, 9. julij 2020 / 15:49

Žeja je že znak dehidracije

Za primerno hidracijo moramo skrbeti v vseh letnih časih, še posebno pa poleti, ko je topleje. Glavni znaki dehidracije so lahko (močna) žeja, suha usta in druge sluznice, razpokane ustnice, zmanjš...

Tržič / četrtek, 9. julij 2020 / 15:41

Odpovedi prireditev

Tržič – Kot so sporočili z Občine Tržič, so bili v želji po omejevanju širjenja novega koronavirusa in v skladu z zaostrenimi ukrepi pristojnih institucij primorani do nadaljnjega odpovedati vse do...