Velikonočne potice
Iz knjige Kuharske bukve slovenskih gospodinj tokrat ponujamo predloge za štiri različne vrste potice.
Kvašeno testo za potico
Potrebujemo: 1 kg gladke moke, 3,5 dl mleka, 6 dag kvasa, 5 rumenjakov, 1 celo jajce, 10 dag sladkorja, 4 žlice ruma, sok pol pomaranče, 2 zavitka vaniljinega sladkorja, limonina lupinica, 2 čajni žlički soli, 4 jedilne žlice olja.
Priprava: Najprej nastavimo kvas. V lonček vlijemo tri žlice mlačnega mleka, vanj zdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in toliko moke, da sestavine razmešamo v gladko zmes. Lonček postavimo na toplo, in ko vsebina naraste za trikrat, je kvasec pripravljen. Medtem malo pogrejemo preostalo mleko, damo vanj sladkor, vaniljin sladkor, rumenjake in jajce in vse skupaj dobro premešamo z mešalcem ali metlico za sneg. Postopoma dodajamo še sol, maslo, olje, limonino lupinico in rum. Vse skupaj vlijemo v moko, dodamo kvasec in stepemo gladko testo. Ko se loči od sklede in kuhalnice, ga damo vzhajat.
Orehov nadev
Potrebujemo: pol kg zmletih orehov, 4 dl mleka, malo masla, 2 rumenjaka, 1 vaniljin sladkor, sneg 3 beljakov, cimet, 4 žlice ruma, 1 žlica čokolade v prahu.
Priprava: orehe poparimo, dobro premešamo, dodamo vse drugo in nazadnje sneg.
Pehtranov nadev
Potrebujemo: dve pesti pehtrana, 16 dag masla, 12 dag drobtin, 16 dag sladkorja, 4 dl kisle smetane, 6 rumenjakov, limonina lupinica.
Priprava: Na maslu prepražimo drobtine. Rumenjake, sladkor in vaniljin sladkor vmešamo, dodamo kislo smetano in premešamo. Nato dodamo prepražene drobtine in pustimo nadev stati deset minut. Namažemo ga na razvaljano testo in potresemo s pehtranom.
Kokosov nadev
Potrebujemo: pol litra kisle smetane, 15 dag sladkorja, 2 rumenjaka, 2 žlici sladkorja v prahu, 25 dag kokosa, pest v rum namočenih rozin.
Priprava: vse sestavine zmešamo in namažemo razvaljano testo.
Makov nadev
Potrebujemo: 6 dl mleka, 40 dag mletega maka, 3 rumenjake, 25 dag sladkorja, 1 vaniljin sladkor, žlico drobtin, 3 žlice kisle smetane, 7 dag margarine, sneg treh beljakov.
Priprava: mleko zavremo in v njem kuhamo mak eno uro. Ko se malo ohladi, dodamo rumenjake, sladkor, vaniljin sladkor, drobtine, smetano, raztopljeno margarino in sneg. S tem nadevom namažemo razvaljano testo.