Na 3. turnirju v spomin na Karmen Orel je nastopilo 193 šahistov in šahistk, v ženski konkurenci pa je bila najboljša mlada Vesna Rožič.

Karmen se radi spominjajo

Škofjeloški šahovski turnir v spomin na mlado šahovsko velemojstrico Karmen Orel je z udeležbo blizu dvesto šahistov postal pravi praznik slovenskega šaha.

Škofja Loka – Ko so pred dobrimi tremi leti, 30. januarja 2005, mnogi obnemeli ob vesti, da je pri komaj 21 letih umrla škofjeloška šahovska mojstrica Karmen Orel, so bili prepričani, da to ni bila le velika izguba za njene najbližje, temveč tudi za slovenski šah. Kljub mladosti je namreč Karmen odlično nastopala na največjih mednarodnih tekmovanjih (tudi šahovski olimpijadi), bila pa je tudi že mentorica šahovskih krožkov na domačih škofjeloških osnovnih šolah. Toda njena starša, Simona in Oskar, tudi sama odlična šahista, sta sklenila, da bosta spomin nanjo najlepše ohranila s prirejanjem šahovskega turnirja. Že na prvem pred tremi leti se je Karmen poklonilo prek dvesto šahistov in šahistk, številka 218 pa je rekorda številka za vse enodnevne šahovske turnirje pri nas. Tudi lani je v Škofjo Loko na turnir v spomin Karmen prišlo prek 190 igralcev in igralk, letošnjega turnirja, ki je v mali telovadnici loške dvorane Poden potekal minulo nedeljo, pa se jih je znova udeležilo kar 193. Na koncu je zmagal velemojster Robert Markuš, ki je v devetih kolih zbral 8,5 točke, drugi je bil velemojster Duško Pavasovič (8 točka), tretji mednarodni mojster Matej Šebenik, četrti pa velemojster Luka Lenič (oba 7,5 točke). V ženski konkurenci je bila najboljša mlada članica kranjskega šahovskega kluba Tomo Zupan Vesna Rožič (6,5 točke), druga pa je bila Ana Srebrnič (6 točk).

»Turnirjev je pri nas res veliko, toda ta v Škofji Loki je nekaj posebnega. Čeprav sem mlajši od Karmen, sem z njo nekajkrat igral in rad se je spominjam. Zato tudi rad pridem v Škofjo Loko,« je ob turnirju povedal 19-letni velemojster Luka Lenič iz Domžal, tudi drugi udeleženci turnirja pa so v zadnjih treh letih turnir v spomin na simpatično Karmen vzeli za svojega. »Gotovo se s pripravo turnirja največ trudiva z ženo Simono, pomagal pa nama je tudi domači Zavod za šport Škofja Loka. Posebno Simona se je zelo potrudila, saj je zbrala obilico nagrad za sodelujoče, poleg tega pa je tudi igrala na turnirju, kar meni ni uspelo. Sva pa oba vesela, da se turnirja udeležuje toliko igralcev in igralk in da je naš turnir postal praznik slovenskega šaha,« je povedal oče Karmen Orel, Oskar in dodal: »Turnir je zagotovo tudi velika pridobitev za škofjeloški šah, saj v Škofji Loki ni šahovskega kluba, je pa veliko mladih nadebudnežev, ki igrajo po šolah in v Šahovskem klubu Tomo Zupan v Kranju.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / četrtek, 14. april 2016 / 12:48

Občina mora delati za ljudi

Na Bledu so v nedeljo pripravili osrednjo slovesnost ob občinskem prazniku, ki ga praznujejo v spomin na prvo omembo Bleda v pisnih virih, od česar letos mineva 1012 let. Ob tej priložnosti so podelil...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 25. julij 2016 / 12:24

Predlogi za rešitev mlečne krize

Temelj celovite in dolgoročne rešitve je krepitev odnosov v celotni mlečni verigi, ki vključuje pravične cene med deležniki, poudarjajo v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije.

Škofja Loka / ponedeljek, 25. julij 2016 / 12:24

Loški muzej je spregledani biser

Direktorica Saša Nabergoj je škofjeloškim občinskim svetnikom predstavila strateški načrt Loškega muzeja do leta 2020. Severno pročelje kliče po obnovi.

Razvedrilo / ponedeljek, 25. julij 2016 / 12:18

Survivorja bo vodil Puščavski lisjak

Resničnostni šov Survivor, ki ga snemajo na Filipinih, jeseni pa ga bodo predvajali na Pop TV, bo vodil ekstremni športnik Miran Stanovnik, ki mu adrenalinsko preživetje ni tuje. Poznamo ga kot ude...

Šenčur / ponedeljek, 25. julij 2016 / 12:12

Na Olševku intenzivno gradijo

Še zadnja vas na severu občine Šenčur, Olševek, dobiva celovito komunalno ureditev.

Gorenjska / ponedeljek, 25. julij 2016 / 12:09

Občine povečale delež v BSC Kranj

Občine so za dokapitalizacijo BSC Kranj vplačale 26.712 evrov od načrtovanih 50 tisoč evrov, a so vseeno zadostile zakonski zahtevi o deležu občin v lastništvu regionalnih razvojnih agencij.