V turizmu so izkušnje pomembne
Sodelovanje Bleda in Dubrovnika je vse pogostejše, marsikaj pa se eni in drugi lahko naučijo na izkušnjah tudi v turizmu.
Bled - »Zelo pomembno se mi zdi, da se tudi zaposleni v našem hotelu še vedno izobražujejo, zato sem si tudi želela, da dobijo nove izkušnje v tujini. To pa iz preprostega razloga, ker v Sloveniji ni dosti petzvezdičnih hotelov, kot je naš hotel Toplice. Tudi sama sem se izobraževala v tujini, in ko smo se odločali o tem, kam poslati uslužbence, nam je bil v veliko pomoč Ivan Rudenjak, častni občan Bleda, ki nas je povezal s hotelom Hilton Imperial v Dubrovniku. Ta hotel je približno toliko star kot hotel Toplice, po vojni so ga obnovili, kupil pa ga je Hilton, in to je sedaj zelo moderen hotel na obrobju mestnega obzidja v Dubrovniku. Z našim hotelom je zelo primerljiv po strukturi gostov, saj ima tudi večinoma angleške in ameriške goste,« je povedala vodja Grand hotela Toplice na Bledu Petra Vengušt, ki se je za sodelovanje med obema hoteloma dogovorila z vodilnimi v hotelu Hilton, v mesecu novembru in decembru sta šla z Bleda v Dubrovnik Anže Černe in Aleš Čuden, sedaj pa sta na izmenjavi na Bledu Damir Kovačevič in Matija Žarek.
Medtem ko se je Aleš Čuden v Hiltonu učil predvsem dela v strežbi, pa je veliko novega znanja pridobil Radovljičan Anže Černe, ki je z novim letom v hotelu Toplice prevzel mesto vodja oddelka sob. »V Dubrovniku sem dobil veliko pozitivnih izkušenj, predvsem veliko uporabnega znanja, od Hiltonovih standardov naprej. Poučili so me, kako sprejeti gosta, kako ga odjaviti, kako z njim ravnati, ko je v hotelu,« pravi Aleš, podobno navdušena pa sta tudi Damir in Matija, ki v hotelu Toplice na Bledu trenutno nabirata izkušnje za delo v domačem hotelu v Dubrovniku. »Med delom na Bledu in v Dubrovniku ni veliko razlik, je pa pri vas več starejših natakarjev, od katerih se je mogoče marsikaj naučiti. Vsi so ljubeznivi in Bled nama je všeč,« pravita Matija in Damir, ki bosta na Bledu ostala še do sredi februarja.