Bevkovi (od leve): mamica Tatjana z Gašperjem v naročju, Andrej, Marko, Miha, Helena, Matej, Blaž, Barbara in oče Marjan s Sabino. Rok je bil med našim obiskom v bolnišnici.

Deseti otrok pri Mravlju v Davči

V začetku januarja je Tatjana Bevk iz Davče povila desetega otroka, sina Gašperja.

Davča – Tatjana in Marjan Bevk iz Davče sta desetega otroka pričakovala konec decembra, a je Gašper prijokal na svet z nekajdnevno zamudo tretjega januarja v Kranju. »Ne predstavljam si, da nas bi bilo manj. Če je druščina večja, ni nikoli dolgčas,« o veliki družini pove enajstletni Andrej. Poleg njega so se malega Gašperja zelo razveselili tudi drugi brati in sestre: Helena ima 16 let, Marko 15, Matej 14, Barbara 10, Blaž 7, Sabina 5, Rok bo dopolnil štiri, Miha pa dve leti.

Bevkovi živijo na kmetiji na 960 metrih nadmorske višine. Velika je 65 hektarjev, od tega je deset hektarjev obdelovalne površine. Imajo 15 glav živine, štiri prašiče in kokoši. »Les je glavni dohodek. Na leto ga pripravim okoli 150 'kubikov'. Poleg tega oddajamo mleko – po poplavah namesto v Železnike na Hotavlje -, s čimer pokrijemo položnice. Teh je z najinim zavarovanjem vred za 800 evrov na mesec,« je pojasnil 45-letni Marjan.

Na kmetiji si precej hrane zagotovijo sami. Tatjana z Marjanovo mamo na vsakih deset dni speče dvanajst hlebov kruha, eden ima več kot dva kilograma. »Otroci imajo domačo hrano zelo radi,« pove 33-letna mamica in doda, da je zelo pomembno, da se ob kosilu in večerji skupaj zbere vsa družina. Vedno si je želela veliko družino, a da bo tako številna, si ni mislila. »Mama mi je sicer z verižico 'našlogala' deset otrok,« se spominja Tatjana, ki izvira iz družine s tremi otroki, ki je prebivala v stolpnici v Sladkem vrhu na Štajerskem. Pred šestnajstimi leti jo je ljubezen pripeljala na kmetijo k Mravlju v Davčo.

Dela je na kmetiji vedno dovolj, pri opravilih pa radi pomagajo tudi otroci. Marjanova mama Marija, ki ima že 34 vnukov, vstane ob treh zjutraj, da zakuri in skuha zajtrk za otroke. Marjan vstane ob štirih, pol ure za tem zbudi še starejše fante, ki izmenjaje pomagajo pri molži desetih krav na roke in drugih opravilih v hlevu. Starejši otroci, ki hodijo v šolo v Železnike, zajtrkujejo že po peti uri, sedemletni Blaž, ki obiskuje podružnično šolo v Davči, pa vstane nekoliko kasneje, ob šestih. Otroci so na kmetiji v veliko pomoč. »Vsak ima določeno nalogo. Matej mora, recimo, skrbeti za drva, Sabina in Barbara pomivata posodo in pometata. Matej, Marko in Helena zelo radi kuhajo. S pospravljanjem je bilo včasih več dela. Zdaj, ko pri tem pomagajo tudi otroci, bolj pazijo na red in čistočo,« jih je pohvalila mamica.

Bevkovi se držijo načela, da se morajo otroci za stvari, ki si jih želijo, potruditi tudi sami, saj jih tako znajo bolj ceniti. »Helena je z nabiranjem borovnic lani zaslužila za šolske potrebščine in oblačila, nekaj pa je ostalo njej. Tudi drugi otroci že zaslužijo z nabiranjem gob in borovnic. Lani so zaslužili za mobitele,« je razložila Tatjana.

Poleg Bevkovih je v Davči še ena družina z desetimi otroki – po lanskem rojstvu dvojčic jih imajo toliko tudi pri Gartnerjevih. Sedem otrok imajo pri Krivcu, šest pri Jemcu, z osmimi pa se lahko pohvalijo pri Ocvirku v bližnji vasi Potok. Nad velikimi družinami je navdušen tudi župan Železnikov Mihael Prevc, sicer oče sedmih otrok. Bevkove je obiskal pred tednom dni in jim izročil tisoč evrov občinske pomoči. Dejal je, da razmišljajo tudi o uvedbi enkratnega denarnega prispevka za novorojence v občini.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / ponedeljek, 24. september 2007 / 07:00

Z veseljem v Marijino naročje

Marijin vrtec letos praznuje desetletnico delovanja. Praznovali bomo od 15. do 19. oktobra.

Objavljeno na isti dan


Radovljica / sreda, 7. april 2010 / 07:00

Se je zmotil direktor ali svetniki?

Radovljica - Radovljiški občinski svet je v četrtek nadaljeval v sredo začeto sejo, na kateri so svetniki obravnavali in z osmimi glasovi proti (sedem za) zavrnili Odlok o občins...

Bohinj / sreda, 7. april 2010 / 07:00

Dražje napačno parkiranje ob jezeru

Z višjimi kaznimi za voznike, ki bodo parkirali na nedovoljenih mestih oziroma prekoračili čas na parkirišču, želijo zmanjšati pritisk motornih vozil na jezersko obalo.

Medvode / sreda, 7. april 2010 / 07:00

Medved o "s:porni" oddaji

V Mladinskem centru Medvode so odgovorili na očitke, ki letijo na njihov projekt Dlake na jeziku, konkretneje na eno izmed štirih oddaj z naslovom Pornografija.

Prosti čas / sreda, 7. april 2010 / 07:00

Quiksilver Luža contest

Če vas bodo v bližnji prihodnosti ujele aprilske dežne kaplje in boste robantili, ker ravno sedaj nimate dežnika s sabo, se spomnite Luža contesta. Krvavec, tretji april, mraz, sneg in voda. Prec...

Bled / sreda, 7. april 2010 / 07:00

Bled bo praznoval

Bled - Letošnji občinski praznik na Bledu bodo zaznamovale številne nove pridobitve, ki jih bodo odprli prav v teh dneh. Tako bodo že danes ob 13. uri v Zdravstvenem domu Bl...