Krofi, flancati, miške ...

Bliža se pust (letos je pustni torek že 5. februarja) in na spletni strani mojirecepti.com smo poiskali nekaj receptov za slastne domače krofe, flancate in miške.

Krhki flancati

Potrebujemo: 250 g moke, 2 jajci, sol, 50 g sladkorja, 20 g masla, 2 žlici ruma, limonino lupino.

Priprava: v posodo stresemo moko, dodamo jajci, sol, sladkor in zmehčano maslo. Vse skupaj dobro zgnetemo, da nastane gladko testo. Med gnetenjem dodamo še rum in limonino lupinico. Če je testo pretrdo, dodamo še malo mleka. Testo pokrijemo. Počiva naj vsaj eno uro. Nato testo razvaljamo in s koleščkom razrežemo na pravokotnike. Po sredini pravokotnika zarežemo še nekaj črt. Flancate polagamo v vroče olje. Ko so ocvrti, jih odcedimo na papirnatih brisačkah in potresemo s sladkorjem v prahu.

Kvašeni flancati

Potrebujemo: 50 g kvasa, 2 žlički sladkorja, 500 g moke, vaniljin sladkor, 2 jajci, 180 g kisle smetane, rum.

Priprava: v posodo nadrobimo kvas, dodamo sladkor, žličko moke in malo mlačne vode. Vse skupaj pustimo vzhajati nekaj minut, da nastane kvasec. Med tem v drugo posodo stresemo moko, vaniljin sladkor, stepeni jajci, kislo smetano in rum. Na koncu dodamo kvasec in dobro pregnetemo. Na toplem pustimo vzhajati toliko časa, da se testo podvoji. Nato testo razvaljamo na 0,5 cm debelo in ga razrežemo na poljubne oblike, najboljše če na pravokotnike. V sredini jih prerežemo. Flancate pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 30 min. Na štedilniku segrejemo olje, vendar pazimo, da ni prevroče. Vanj polagamo flancate. Posodo za nekaj minut pokrijemo. Nato flancate obrnemo, vendar posode ne pokrivamo več. Pečemo jih toliko časa, da dobijo lepo zlato rumeno barvo. Odcedimo jih na papirnatih brisačkah in potresemo s sladkorjem v prahu.

Ocvrte miške

Potrebujemo: 500 g moke, 30 g kvasa, 3 rumenjake, 50 g sladkorja, 2,5 dcl mleka, limonino lupino, sol.

Priprava: moki dodamo kvas, rumenjake, sladkor, mleko, limonino lupinico in sol ter vse skupaj zgnetemo, da nastane gladko testo. Testo damo počivat, da lepo vzhaja, za približno 40 min. Iz vzhajanega testa z žlico jemljemo koščke in jih polagamo v vroče olje, kjer jih ocvremo. Ocvrte miške polagamo na papirnate brisačke, da se odcedijo.

Krofi

Potrebujemo: 650 g moke, sol, 3 dl mleka, 60 g sladkorja, 50 g kvasa, 6 rumenjakov, 60 g masla, 2 žlici ruma, limonino lupino.

Priprava: v posodo presejemo moko in v sredini naredimo jamico. Ob strani potresemo sol. 4 žlice mlačnega mleka in malo sladkorja zmešamo, dodamo kvas in malo moke. Vse skupaj vlijemo v jamico in pustimo, da kvasec vzhaja. Medtem penasto stepemo rumenjake in preostali sladkor. Dodamo še stopljeno maslo, 2 žlici olja, rum, limonino lupinico in preostalo vroče mleko. Vzhajan kvasec zmešamo z moko in jo razporedimo po robu sklede. Vlijemo jajčno mešanico. Testo dobro zgnetemo, ga pokrijemo in pustimo vzhajati približno 1 uro. Testo nato razvaljamo za prst debelo, ga pokrijemo s prtičkom in pustimo vzhajati še približno 10 min. Iz testa izrežemo kroge in jih polagamo na ogreto in s prtičkom pokrito desko. Kroge nato pokrijemo in pustimo vzhajati še 30 min. V loncu segrejemo za približno 2 prsta visoko olja. Vanj polagamo krofe. Lonec pokrijemo in krofe cvremo približno 2 minuti. Nato krofe obrnemo in cvremo še 2 minuti na drugi strani. Krofe polagamo na papirnate brisačke. Ko se nekoliko ohladijo, vanje vbrizgamo marmelado in jih potresemo s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / sreda, 13. november 2019 / 19:54

»Solidarci« praznujejo stoletnico

Kamnik – Člani Delavsko kulturnega društva Solidarnost iz Kamnika te dni praznujejo stoletnico svojega društva. V petek, 15. novembra, ob 18. uri bodo v prostorih nad kavarno Veronika najprej odprl...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 4. november 2023 / 19:15

Dva turista obtičala

Ukanc – V torek popoldne sta zaradi deročega hudournika na severnem delu Bohinjskega jezera obtičala dva tuja turista. Gorski reševalci GRS Bohinj so pohodnika peš pospremili do terenskega vozila i...

Kronika / sobota, 4. november 2023 / 18:48

Ob kurjenju se je sproščal ogljikov monoksid

Kranj – V naselju Pristava v občini Tržič se je pred dnevi zaradi kurjenja v starejši lončeni peči in nepopolnega izgorevanja sproščal ogljikov monoksid, kar je zaznal javljalnik in sprožil alarm....

Kranjska Gora / sobota, 4. november 2023 / 18:47

Poplavlja presihajoče jezero Ledine

Rateče – Iz štaba Civilne zaščite (CZ) Občine Kranjska Gora so danes proti večeru sporočili, da je zaradi velike količine padavin, ki so v preteklih dneh padle na območju občine Kranjska G...

Gospodarstvo / sobota, 4. november 2023 / 18:42

Nasveti za nakup kakovostnih lesnih peletov

Zveza potrošnikov Slovenije vsako leto izvede test kakovosti lesnih peletov. Za testiranje se odloča zato, da bi potrošnikom olajšala nakupno odločitev in da bi spodbudila uporabo kakovostnih goriv...

Zanimivosti / sobota, 4. november 2023 / 18:42

Dobrodelni koncert spremljevalke mis

Ljubljana – Ena od finalistk letošnjega tekmovanja za najlepšo Slovenko je bila tudi Mengšanka Aleksandra Matan. Lani je osvojila lento 15. mlečne kraljice Zelene doline, letos postala prva spremlj...