Krofi, flancati, miške ...

Bliža se pust (letos je pustni torek že 5. februarja) in na spletni strani mojirecepti.com smo poiskali nekaj receptov za slastne domače krofe, flancate in miške.

Krhki flancati

Potrebujemo: 250 g moke, 2 jajci, sol, 50 g sladkorja, 20 g masla, 2 žlici ruma, limonino lupino.

Priprava: v posodo stresemo moko, dodamo jajci, sol, sladkor in zmehčano maslo. Vse skupaj dobro zgnetemo, da nastane gladko testo. Med gnetenjem dodamo še rum in limonino lupinico. Če je testo pretrdo, dodamo še malo mleka. Testo pokrijemo. Počiva naj vsaj eno uro. Nato testo razvaljamo in s koleščkom razrežemo na pravokotnike. Po sredini pravokotnika zarežemo še nekaj črt. Flancate polagamo v vroče olje. Ko so ocvrti, jih odcedimo na papirnatih brisačkah in potresemo s sladkorjem v prahu.

Kvašeni flancati

Potrebujemo: 50 g kvasa, 2 žlički sladkorja, 500 g moke, vaniljin sladkor, 2 jajci, 180 g kisle smetane, rum.

Priprava: v posodo nadrobimo kvas, dodamo sladkor, žličko moke in malo mlačne vode. Vse skupaj pustimo vzhajati nekaj minut, da nastane kvasec. Med tem v drugo posodo stresemo moko, vaniljin sladkor, stepeni jajci, kislo smetano in rum. Na koncu dodamo kvasec in dobro pregnetemo. Na toplem pustimo vzhajati toliko časa, da se testo podvoji. Nato testo razvaljamo na 0,5 cm debelo in ga razrežemo na poljubne oblike, najboljše če na pravokotnike. V sredini jih prerežemo. Flancate pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 30 min. Na štedilniku segrejemo olje, vendar pazimo, da ni prevroče. Vanj polagamo flancate. Posodo za nekaj minut pokrijemo. Nato flancate obrnemo, vendar posode ne pokrivamo več. Pečemo jih toliko časa, da dobijo lepo zlato rumeno barvo. Odcedimo jih na papirnatih brisačkah in potresemo s sladkorjem v prahu.

Ocvrte miške

Potrebujemo: 500 g moke, 30 g kvasa, 3 rumenjake, 50 g sladkorja, 2,5 dcl mleka, limonino lupino, sol.

Priprava: moki dodamo kvas, rumenjake, sladkor, mleko, limonino lupinico in sol ter vse skupaj zgnetemo, da nastane gladko testo. Testo damo počivat, da lepo vzhaja, za približno 40 min. Iz vzhajanega testa z žlico jemljemo koščke in jih polagamo v vroče olje, kjer jih ocvremo. Ocvrte miške polagamo na papirnate brisačke, da se odcedijo.

Krofi

Potrebujemo: 650 g moke, sol, 3 dl mleka, 60 g sladkorja, 50 g kvasa, 6 rumenjakov, 60 g masla, 2 žlici ruma, limonino lupino.

Priprava: v posodo presejemo moko in v sredini naredimo jamico. Ob strani potresemo sol. 4 žlice mlačnega mleka in malo sladkorja zmešamo, dodamo kvas in malo moke. Vse skupaj vlijemo v jamico in pustimo, da kvasec vzhaja. Medtem penasto stepemo rumenjake in preostali sladkor. Dodamo še stopljeno maslo, 2 žlici olja, rum, limonino lupinico in preostalo vroče mleko. Vzhajan kvasec zmešamo z moko in jo razporedimo po robu sklede. Vlijemo jajčno mešanico. Testo dobro zgnetemo, ga pokrijemo in pustimo vzhajati približno 1 uro. Testo nato razvaljamo za prst debelo, ga pokrijemo s prtičkom in pustimo vzhajati še približno 10 min. Iz testa izrežemo kroge in jih polagamo na ogreto in s prtičkom pokrito desko. Kroge nato pokrijemo in pustimo vzhajati še 30 min. V loncu segrejemo za približno 2 prsta visoko olja. Vanj polagamo krofe. Lonec pokrijemo in krofe cvremo približno 2 minuti. Nato krofe obrnemo in cvremo še 2 minuti na drugi strani. Krofe polagamo na papirnate brisačke. Ko se nekoliko ohladijo, vanje vbrizgamo marmelado in jih potresemo s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / nedelja, 15. april 2012 / 07:00

Petdeset plus petdeset

Branka in Mišo Bukara sta praznovala petdeseti rojstni dan - vsak svojega.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 3. december 2008 / 07:00

Pecivo za praznične dni

Drage gospodinje in gospodinjci, da boste lažje dočakali praznike, si dolge zimske dni zapolnite s peko peciva in različnih vrst kruha. Naj po stanovanju zadiši.

Nasveti / sreda, 3. december 2008 / 07:00

Misel je kot veter

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolan eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.

Gospodarstvo / sreda, 3. december 2008 / 07:00

Pojasnilo

V članku Delavci bodo polovico decembra doma, ki je bil objavljen na prvi in tretji strani petkovega Gorenjskega glasa, smo zapisali, da sta se upravi Goodyear Sava Tires in škofjeloškega...

Žirovnica / sreda, 3. december 2008 / 07:00

Ob desetletnici občine in občinskem prazniku

Žirovnica - Ta teden se bo v občini Žirovnica zvrstilo več prireditev v počastitev desetletnice ustanovitve občine in občinskega praznika, ki ga v vaseh pod Stolom praznujejo 3....

Kronika / sreda, 3. december 2008 / 07:00

Zidar še sestavlja zagovor

Bivši direktor jeseniškega Dominvesta Jožef Zidar je očitno stalen gost kranjske sodne stavbe, saj je menda zoper njega na sodišču vloženih kar 175 različnih zadev, največ na gospodarskem oddelku. Na...