Rejec Matej Purgar iz Podbrezij s kravo Jero

Jera dala že sto ton mleka

Na kmetiji Mateja Purgarja v Podbrezjah imajo kravo Jero, ki je doslej dala že sto ton mleka.

Za visoko življenjsko mlečnost je po mnenju Mateja Purgarja pomembno troje: genetska zasnova, prehrana in udobnost bivanja.

Podbrezje - V Sloveniji ni veliko krav s tako visoko življenjsko mlečnostjo. Po podatkih iz kataloga, ki so ga izdali ob lanski razstavi goved črno-bele pasme, jih je bilo junija devetindvajset. Ob koncu minulega oz. v začetku letošnjega leta so mejo sto ton mleka presegle še tri črno-bele krave na Gorenjskem, med njimi tudi krava Jera iz hleva Mateja Purgarja v Podbrezjah. Jera je potomka nizozemskega bika Gratona in domače krave Judi, ki je v življenjski dobi tudi dala več kot 75 tisoč ton mleka in je bila prva v hlevu z dnevno mlečnostjo nad 60 kilogramov. Ko gospodar Matej našteva Jerine značilnosti, kot slabo lastnost omeni njene težave s plodnostjo oz. brejostjo in precej dolgo obdobje med telitvami. Telila je le sedemkrat in »povrgla« tri bikce in štiri teličke, dve med njimi sta bili potem tudi bikovski materi z zelo visoko mlečnostjo. Jerine dobre lastnosti so visoka mlečnost, ki je v obdobju med dvema telitvama znašala tudi 20 tisoč kilogramov, lepo oblikovano in dobro »pripeto« vime, ki je pogoj za visoko mlečnost, pa tudi odpornost zoper bolezni, ki se kaže v tem, da je doslej le enkrat imela vnetje vimena. Ob zadnji kontroli »proizvodnosti« je še dala trideset litrov mleka na dan, a ko bo dnevna količina padla pod ekonomsko mejo, jo bodo zaradi težav z brejostjo dali v zakol. V hlevu je še pet krav z več kot 50 tisoč kilogramov mleka v življenjski dobi, povprečje, ki ga dosegajo v čredi, pa se giblje okrog 45 tisoč kilogramov.

Na Purgarjevi kmetiji, po domače se reče Pr' Aleš, obdelujejo trideset hektarjev lastne in najete zemlje, imajo pa še devet hektarjev gozda. Redijo 85 govedi, od tega 45 krav molznic črno-bele pasme, ki so lani v standardni laktaciji (305 dni) dale povprečno 9.500 kilogramov mleka. Za prirejo mleka imajo 370 tisoč kilogramov kvote, ki je že postala premajhna. Vse mleko prodajo preko Govedorejskega poslovnega združenja v Italijo. »Odkupna cena bi se glede na podražitve reprodukcijskega materiala morala zvišati vsaj na štirideset centov za kilogram,« meni gospodar Matej, po izobrazbi diplomirani inženir zootehnike, ki je tudi prepričan, da so perspektiva slovenskega kmetijstva večje kmetije. V tujini se kmetije, ki redijo po sto krav, združujejo v večje in s tem dosegajo tudi večjo storilnost in boljšo ekonomičnost. Pri Purgarju so v zadnjih petnajstih letih povečali število goved z 20 na 85, za nadaljnjo širitev in razvoj na utesnjeni lokaciji nimajo prostorskih možnosti, ob dobro razvitem kmetijstvu v vasi pa za to tudi ni na razpolago zemljišč.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 1. februar 2010 / 07:00

Najbolje, da jih obiščete

Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč (SSNZ) je z direktorjem Iztokom Altbauerjem na čelu organizirala dvodnevno študijsko popotovanje za novinarje po šestih zdraviliščih.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 12. februar 2021 / 18:21

Janez Poklukar bo minister za zdravje

Predsednik vlade za novega ministra za zdravje predlaga Janeza Poklukarja iz Zgornjih Gorij, dosedanjega direktorja UKC Ljubljana.

Gorenjska / petek, 12. februar 2021 / 15:29

Na vrsti za cepljenje starejši od osemdeset let

Včeraj in danes tudi po gorenjskih zdravstvenih domovih poteka cepljenje proti covidu-19, na vrsti so še vedno občani, starejši od osemdeset let. Marca bodo sledili starejši od petinsedemdeset let.

Gorenjska / petek, 12. februar 2021 / 15:27

V ponedeljek v šolo vsi osnovnošolci

Vlada je sprostila nekatere ukrepe, v osnovne šole se vračajo vsi učenci, v srednje šole pa dijaki zaključnih letnikov. S ponedeljkom bo ukinjena prepoved prehoda občinskih meja, dovoljeno bo zbiranje...

Gorenjska / petek, 12. februar 2021 / 15:12

Zimo bodo odganjali virtualno

Letos so pustni dogodki zaradi epidemioloških razmer povečini odpovedani, ponekod pa vseeno obljubljajo virtualno izkušnjo pustovanja.

Šport / petek, 12. februar 2021 / 15:10

Podelitev Bloudkovih priznanj danes na spletu

Ljubljana – Danes bodo znani prejemniki Bloudkovih priznanj za leto 2020, najvišjih državnih priznanj na področju športa. Slovesnost v 56. izvedbi bi morala biti na Brdu pri Kranju, zaradi razmer i...