Jedi za zimske dni (2)

Porova juha

Por narežemo na kolobarje in ga na maščobi nekoliko prepražimo. Dodamo česen, papriko v prahu in začinimo s sojino omako. Juhi lahko dodamo pest riža basmati ali riževe kosmiče.

Štruklji iz rezančevega testa s piro

Sestavine za testo: 40 dag namenske moke, 3 jajca, voda po potrebi.

Nadev: 6 dag kuhanih špinačnih listov, 1 srednje debela čebula, 8 dag šampinjonov, 10 dag pretlačene skute, 12 dag pire, 3 jajca, sol, poper, parmezan.

Nadev: piro čez noč namočimo in nato skuhamo do tričetrt. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo narezane šampinjone, pretlačeno skuto, kuhano piro, 2 jajci in začinimo.

Priprava: zamesimo rezančno testo, dobro ga obdelamo in pustimo, da se testo odpočije. Nato ga razvaljamo, premažemo s stepenim jajcem. Po vrhu testa razgrnemo kuhane in dobro odcejene špinačne liste in pripravljeni nadev. Nazadnje nadev potresemo še s parmezanom. Zvijemo štrukelj. Zavijemo v pomaščeno alufolijo in kuhamo v slanem kropu 35 minut.

Prosena kaša s slivami

Sestavine: 20 dag prosene kaše, 1 liter mleka, 2dl rastlinske smetane, 5 dag izkoščičenih sliv, sol.

Priprava: na mleku, ki smo ga posolili, skuhamo dobro oprano proseno kašo, jo ohladimo in zmešamo s tolčeno sladko smetano. Kašo damo v ognjevzdržno posodo, vanjo nadevamo slive. Pečemo pol ure pri zmerni temperaturi.

Narastek iz ovsenih kosmičev

Sestavine: 30 dag ovsenih kosmičev, četrt l vode, 3 dag margarine, 3 žlice medu, 1 rumenjak, 1 beljak, maščoba za pekač.

Priprava: ovsene kosmiče čez noč namočene skuhamo in pretlačimo. Medtem umešamo maščobo, dodamo med in pretlačene kosmiče ter rumenjake. Iz beljakov stepemo sneg, primešamo pretlačene ovsene kosmiče in sneg beljaka. Model namažemo z maščobo, potresemo s presejanimi drobtinami in nadevamo s pripravljeno maso. V pečici pri temperaturi 180 stopinj Celzija pečemo 25-30 minut. Narastek ponudimo s pretlačenimi jagodami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 28. december 2018 / 07:00

Gorenjski glas, št. 104

Gorenjski glas, 28. december 2018, št. 104

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 6. januar 2020 / 18:49

Nerazdružljivo povezan z naravo

Do konca februarja je v Liznjekovi domačiji v Kranjski Gori na ogled razstava štiridesetih fotografij Motivi iz narave avtorja Lojzija Avsenika iz Gozda - Martuljka. Fotografije prikazujejo zanimivo,...

GG Plus / ponedeljek, 6. januar 2020 / 18:45

Novoletno vedeževanje

Čas okoli novoletnih praznikov je bil zmeraj priložnost za izrekanje dobrih želja in ustreznih voščil. Ta so slej ko prej nekaj lepega. Zamika pa nas tudi, da bi tako ali drugače izvedeli, kaj se nam...

GG Plus / ponedeljek, 6. januar 2020 / 15:22

Gorenjski odlomki iz izbranih knjig

V tem berilu lahko preberete gorenjsko obarvane odlomke iz izbranih knjig. Iz del, katerih avtorji so bili v letu 2019 še posebej izpostavljeni. Na prvem mestu je letošnji nobelovec Peter Handke, sled...

Železniki / ponedeljek, 6. januar 2020 / 15:20

Že šestnajsta Baklada

Selca – Turistično društvo (TD) Selca je na prvi dan novega leta že 16. leto zapored priredilo Baklado. Na tradicionalni pohod v soju bakel se je iz Selc in Dolenje vasi podalo okoli 150 pohodnikov...

Slovenija / ponedeljek, 6. januar 2020 / 15:18

Upokojevanje v letu 2020

V tem letu se bomo upokojevali, če bomo izpolnili oba pogoja, šestdeset let starosti in štirideset let delovne dobe. To velja enako za moške in ženske.