Jedi za zimske dni (2)

Porova juha

Por narežemo na kolobarje in ga na maščobi nekoliko prepražimo. Dodamo česen, papriko v prahu in začinimo s sojino omako. Juhi lahko dodamo pest riža basmati ali riževe kosmiče.

Štruklji iz rezančevega testa s piro

Sestavine za testo: 40 dag namenske moke, 3 jajca, voda po potrebi.

Nadev: 6 dag kuhanih špinačnih listov, 1 srednje debela čebula, 8 dag šampinjonov, 10 dag pretlačene skute, 12 dag pire, 3 jajca, sol, poper, parmezan.

Nadev: piro čez noč namočimo in nato skuhamo do tričetrt. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo narezane šampinjone, pretlačeno skuto, kuhano piro, 2 jajci in začinimo.

Priprava: zamesimo rezančno testo, dobro ga obdelamo in pustimo, da se testo odpočije. Nato ga razvaljamo, premažemo s stepenim jajcem. Po vrhu testa razgrnemo kuhane in dobro odcejene špinačne liste in pripravljeni nadev. Nazadnje nadev potresemo še s parmezanom. Zvijemo štrukelj. Zavijemo v pomaščeno alufolijo in kuhamo v slanem kropu 35 minut.

Prosena kaša s slivami

Sestavine: 20 dag prosene kaše, 1 liter mleka, 2dl rastlinske smetane, 5 dag izkoščičenih sliv, sol.

Priprava: na mleku, ki smo ga posolili, skuhamo dobro oprano proseno kašo, jo ohladimo in zmešamo s tolčeno sladko smetano. Kašo damo v ognjevzdržno posodo, vanjo nadevamo slive. Pečemo pol ure pri zmerni temperaturi.

Narastek iz ovsenih kosmičev

Sestavine: 30 dag ovsenih kosmičev, četrt l vode, 3 dag margarine, 3 žlice medu, 1 rumenjak, 1 beljak, maščoba za pekač.

Priprava: ovsene kosmiče čez noč namočene skuhamo in pretlačimo. Medtem umešamo maščobo, dodamo med in pretlačene kosmiče ter rumenjake. Iz beljakov stepemo sneg, primešamo pretlačene ovsene kosmiče in sneg beljaka. Model namažemo z maščobo, potresemo s presejanimi drobtinami in nadevamo s pripravljeno maso. V pečici pri temperaturi 180 stopinj Celzija pečemo 25-30 minut. Narastek ponudimo s pretlačenimi jagodami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 2. avgust 2019 / 14:51

Plavalci zbrani na prvenstvu v Kranju

Kranj – Plavalni klub Kranj je organizator letnega odprtega združenega prvenstva Slovenije v plavanju za kadete, mladince in člane. Tekmovanje v kranjskem pokritem olimpijskem bazenu se je začelo v...

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 30. december 2014 / 13:03

Odganjajo slabo, delajo prostor za dobro

Kranjski furmani te dni hodijo od vrat do vrat, pred prazniki pa so obiskali tudi prostore kranjske občine ter odganjali vse slabo in naredili prostor za dobre stvari.

Zanimivosti / torek, 30. december 2014 / 13:03

V pričakovanju novega leta

Zadnji dan v letu je dan, ko se poslovimo od starega leta ter pozdravimo prihod novega. Silvestrovo ponuja veliko možnosti, od družinskih praznovanj do potovanj. Mimoidoče smo povprašali,...

Šport / torek, 30. december 2014 / 12:52

Kranjčani so se maščevali Celjanom

Kranj – V soboto so hokejisti kranjskega Triglava odigrali zadnjo tekmo v letu 2014 v domači Ledeni dvorani Zlato polje. V 19. krogu INL so gostili hokejiste Celja, tekma pa je prinašala dvojne toč...

Rekreacija / torek, 30. december 2014 / 12:52

Drugi novoletni tek

Timing Ljubljana organizira 2. novoletni tekaški kronometer iz središča mesta do Ljubljanskega gradu.

Gospodarstvo / torek, 30. december 2014 / 12:48

Z novim letom začnejo delovati finančni uradi

Kranj – Deset carinskih in šestnajst davčnih uradov se bo z novim letom združilo v šestnajst finančnih uradov, od tega bo petnajst regionalnih uradov: Brežice, Celje, Dravograd, Hrastnik, Kočevje,...