Jedi za zimske dni (2)

Porova juha

Por narežemo na kolobarje in ga na maščobi nekoliko prepražimo. Dodamo česen, papriko v prahu in začinimo s sojino omako. Juhi lahko dodamo pest riža basmati ali riževe kosmiče.

Štruklji iz rezančevega testa s piro

Sestavine za testo: 40 dag namenske moke, 3 jajca, voda po potrebi.

Nadev: 6 dag kuhanih špinačnih listov, 1 srednje debela čebula, 8 dag šampinjonov, 10 dag pretlačene skute, 12 dag pire, 3 jajca, sol, poper, parmezan.

Nadev: piro čez noč namočimo in nato skuhamo do tričetrt. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo narezane šampinjone, pretlačeno skuto, kuhano piro, 2 jajci in začinimo.

Priprava: zamesimo rezančno testo, dobro ga obdelamo in pustimo, da se testo odpočije. Nato ga razvaljamo, premažemo s stepenim jajcem. Po vrhu testa razgrnemo kuhane in dobro odcejene špinačne liste in pripravljeni nadev. Nazadnje nadev potresemo še s parmezanom. Zvijemo štrukelj. Zavijemo v pomaščeno alufolijo in kuhamo v slanem kropu 35 minut.

Prosena kaša s slivami

Sestavine: 20 dag prosene kaše, 1 liter mleka, 2dl rastlinske smetane, 5 dag izkoščičenih sliv, sol.

Priprava: na mleku, ki smo ga posolili, skuhamo dobro oprano proseno kašo, jo ohladimo in zmešamo s tolčeno sladko smetano. Kašo damo v ognjevzdržno posodo, vanjo nadevamo slive. Pečemo pol ure pri zmerni temperaturi.

Narastek iz ovsenih kosmičev

Sestavine: 30 dag ovsenih kosmičev, četrt l vode, 3 dag margarine, 3 žlice medu, 1 rumenjak, 1 beljak, maščoba za pekač.

Priprava: ovsene kosmiče čez noč namočene skuhamo in pretlačimo. Medtem umešamo maščobo, dodamo med in pretlačene kosmiče ter rumenjake. Iz beljakov stepemo sneg, primešamo pretlačene ovsene kosmiče in sneg beljaka. Model namažemo z maščobo, potresemo s presejanimi drobtinami in nadevamo s pripravljeno maso. V pečici pri temperaturi 180 stopinj Celzija pečemo 25-30 minut. Narastek ponudimo s pretlačenimi jagodami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 13. marec 2018 / 10:49

Jeseničani blizu polfinala

V tretji četrtfinalni tekmi Alpske hokejske lige so Jeseničani še tretjič premagali Olimpijo. Danes si v Ljubljani že lahko zagotovijo polfinale.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 3. avgust 2010 / 07:00

Elektro Gorenjska bo denar vrnil do sredine oktobra

Kranj – Elektro Gorenjska bo najkasneje do 15. oktobra vsem oškodovanim odjemalcem vrnil preplačano električno energijo v obdobju od 1. januarja 2008, ko je prišlo do usklajenega...

Nasveti / torek, 3. avgust 2010 / 07:00

Poprova meta najprej ogreje, nato hladi

Eterično olje poprove mete ima poseben učinek na živce, s katerimi zaznavamo mraz. Nekaj trenutkov po tem, ko ga zaužijemo ali vtremo v kožo, nas najprej lahno zapeče oz. ogreje, nato pa prijetno hlad...

Kronika / torek, 3. avgust 2010 / 07:00

Nesreče

Do smrti zbil kolesarja Stahovica - V nedeljo nekaj minut po 21. uri se je pri Stahovici zgodila huda prometna nesreča. Dvajsetletnik se je z osebnim...

Prosti čas / torek, 3. avgust 2010 / 07:00

Poletne rubrike

Oddaja 24UR bo avgusta obarvana s poletnimi rubrikami. V tednu od 9. avgusta dalje se bo med delovniki tako zvrstilo pet zanimivih tematskih prispevkov. Novinarka Tanja Volmut nam bo skozi...

Kranjska Gora / torek, 3. avgust 2010 / 07:00

Tri tisoč romarjev na Višarjah

Višarje so božja pot Evrope, je dejal v pridigi pri nedeljski slovesni maši na romanju treh Slovenij mariborski nadškof dr. Franc Kramberger.