Jedi za zimske dni (2)
Porova juha
Por narežemo na kolobarje in ga na maščobi nekoliko prepražimo. Dodamo česen, papriko v prahu in začinimo s sojino omako. Juhi lahko dodamo pest riža basmati ali riževe kosmiče.
Štruklji iz rezančevega testa s piro
Sestavine za testo: 40 dag namenske moke, 3 jajca, voda po potrebi.
Nadev: 6 dag kuhanih špinačnih listov, 1 srednje debela čebula, 8 dag šampinjonov, 10 dag pretlačene skute, 12 dag pire, 3 jajca, sol, poper, parmezan.
Nadev: piro čez noč namočimo in nato skuhamo do tričetrt. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo narezane šampinjone, pretlačeno skuto, kuhano piro, 2 jajci in začinimo.
Priprava: zamesimo rezančno testo, dobro ga obdelamo in pustimo, da se testo odpočije. Nato ga razvaljamo, premažemo s stepenim jajcem. Po vrhu testa razgrnemo kuhane in dobro odcejene špinačne liste in pripravljeni nadev. Nazadnje nadev potresemo še s parmezanom. Zvijemo štrukelj. Zavijemo v pomaščeno alufolijo in kuhamo v slanem kropu 35 minut.
Prosena kaša s slivami
Sestavine: 20 dag prosene kaše, 1 liter mleka, 2dl rastlinske smetane, 5 dag izkoščičenih sliv, sol.
Priprava: na mleku, ki smo ga posolili, skuhamo dobro oprano proseno kašo, jo ohladimo in zmešamo s tolčeno sladko smetano. Kašo damo v ognjevzdržno posodo, vanjo nadevamo slive. Pečemo pol ure pri zmerni temperaturi.
Narastek iz ovsenih kosmičev
Sestavine: 30 dag ovsenih kosmičev, četrt l vode, 3 dag margarine, 3 žlice medu, 1 rumenjak, 1 beljak, maščoba za pekač.
Priprava: ovsene kosmiče čez noč namočene skuhamo in pretlačimo. Medtem umešamo maščobo, dodamo med in pretlačene kosmiče ter rumenjake. Iz beljakov stepemo sneg, primešamo pretlačene ovsene kosmiče in sneg beljaka. Model namažemo z maščobo, potresemo s presejanimi drobtinami in nadevamo s pripravljeno maso. V pečici pri temperaturi 180 stopinj Celzija pečemo 25-30 minut. Narastek ponudimo s pretlačenimi jagodami.