Jedi za zimske dni (1)
Orientalska solata iz pire - pšenice
Sestavine: 3 žlice hladno stisnjenega olja, 2 žlici limoninega soka, 1 žlica sesekljanega peteršilja, 1 srednje debela čebula, strt česen, 10 žlic namočene in kuhane pire, 40 dag na kocke narezanega paradižnika, 2 žlici sesekljanih metinih listov, 14 dag pikantnega sira.
Priprava: iz olja, limoninega soka, peteršilja in česna naredimo preliv. Čez noč namočeno pšenico skuhamo do mehkega. S hladno vodo jo oplaknemo in dobro ohladimo. Prelijemo jo z marinado in jo pustimo v njej približno 30 minut. Paradižnik narežemo na kocke in ga zmešamo s sesekljano meto. Solatne liste operemo, jih naložimo na steklen krožnik, potresemo s paradižnikom, marinirano pšenico in obložimo z drobno narezanim sirom.
Fižolova pašta z jabolčnimi krhlji
Sestavine: 30 dag fižola, 20 dag prekajenega mesa, 6 dag maščobe, 8 dag posušenih jabolčnih krhljev, 2 dag paprike v prahu, 1 žlica paradižnikove mezge, lovor, jušna kocka, 15 dag makaronov ali polžkov.
Priprava: fižol preberemo in namočimo čez noč. Nato ga v isti vodi pristavimo, ko zavre, mu dodamo prekajeno meso. Medtem ko se meso kuha, v ponvi prepražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo moko, papriko v prahu in paradižnikovo mezgo ter jušno kocko. K prežganju prilijemo nekaj vode, da se prežganje razpusti, nato ga prilijemo k fižolu. Jed začinimo. Jabolčne krhlje skuhamo posebej, prav tako tudi makarone. Dobro odcejene damo k fižolu. Meso narežemo na kocke in ga prav tako dodamo k fižolu. Jed mora biti nekoliko bolj gosta.
Ananasove sanje
Sestavine: 4 rezine ananasa, 1 skodelica ananasovega soka, 2 žlici medu, 1 skodelica mineralne vode.
Priprava: rezine ananasa, sok in med zmešamo v električnem mešalniku v gosto kašo, ki jo razredčimo z mineralno vodo. Vsebino damo v stekleni kozarec, postrežemo s kockami ledu.