Andrej Fric

Po božiču diši

Za božične praznike je meni božičnega kosila pripravil Andrej Fric, slovenski vitez kulinarike.

Andrej Fric je kuharske izkušnje nabiral po vsem svetu in prejel vrsto visokih priznanj, v Lyonu je dobil celo naziv "vitez kulinarike". Po rodu je Dolenjec, vendar se je za kuharja izučil v škofjeloškem hotelu Transturist in nato kuhal doma in po svetu. V zadnjem času se posveča slovenskim jedem po pokrajinah. Pred leti je napisal uspešnico 'Slovenske narodne jedi'. Novembra letos je izšla njegova knjiga 'O Martinu, moštu, goski in vinu', pred dnevi knjiga o sladicah 'Po božiču diši', za prihodnje leto načrtuje mesečne tematske kuharske knjige. Pogovor z njim pripravljamo za eno od prihodnjih številk Gorenjskega glasa, tokrat objavljamo njegov meni božičnega kosila in vam ob tem želimo veselja polne božične praznike.

Goveja juha z jajčnimi rezanci

... lahko pa tudi z zdrobovimi cmočki, ribano kašo, vlitimi »nudeljni«, jetrnimi cmočki, fritati ...

500 g mozgovih kosti, 1 l vode, 2 čebuli, 2 peteršilja s korenom vred, nekaj korenčkov, 1 paradižnik, 1 olupljen krompir, 1 lovorjev list, 4 zrna nezmletega popra, 1 jušna kocka, sesekljan peteršilj, sol.

Kosti umijemo, zelenjavo očistimo. Čebulo prerežemo na polovico in na hitro popražimo na plošči ali v ponvi (pol do eno minuto). Sestavine damo v ekonom lonec, zapremo in postavimo na ploščo ali plin. Ko začne v loncu »sikati«, zmanjšamo jakost. Če ni ekonom lonca, kuhamo v navadnem loncu tri do štiri ure. Juho precedimo in zakuhamo.

Hladetina

Na kose narežemo svinjske noge, uhlje in rep. Vse skupaj damo v lonec in zalijemo z vodo le toliko, da ta prekrije meso. Solimo, popramo in damo kuhat. Jed je skuhana, ko odstopi meso od kosti. Meso na drobno narežemo, nadevamo v manjše skodelice, zalijemo z juho, v kateri se je kuhalo in damo hladit. Iz vsega tega drugi dan nastane strjenka, ki je podobna želeju oz. žolci. Jed iz skodelic obrnemo na krožnik, poljubno garniramo z naribanim korenčkom, zdrobljenim jajcem, zelenimi lističi in podobnim ter jemo hladno.

Polnjene puranje prsi v kruhovem testu

Polovica puranjih prsi, 15 dag prešane slanine, maslo, mešanica mediteranskih začimb, sol, suhe slive, 1 jabolko. Kruhovo testo: 300 g moke, zavojček suhega kvasa, sladkor, 3 žlice olivnega olja, dl mleka in dl vode, sol, rožmarin (po želji).

Zamesimo kruh. Kvas zmešamo z dvema žličkama moke in žličko sladkorja. Zmešamo moko s kvasom in rožmarinom ter dolivamo mleko, vodo, solimo in gnetemo, dokler ni testo gladko. Pustimo ga vzhajati. Prsi (v kosu) začinimo z mešanico mediteranskih začimb in posolimo. Popečemo na maslu (ali olivnem olju), da zunanjost zarumeni. Odmaknemo, ohladimo in narežemo meso tako, da ga zarežemo po sredini in proti stranem (da se odpre). Sredino manj solimo, ker jo obložimo z rezinami prešane slanine.

Na slanino porazdelimo jabolko, ki smo ga narezali na majhne kocke in popekli ter suhe slive. Meso (prsi) zapremo. Razmehčamo maslo (da ni še popolnoma tekoče) in narežemo ostalo slanino na majhne koščke. Zmešamo in premažemo zunanji del nadevanih prsi. Vse skupaj zavijemo v krušno testo, premažemo z olivnim oljem in vodo ter damo v pečico za približno 45 minut (na 180 stopinj Celzija).

Božične rezine

50 g moke, 100 g sladkorja, 8 rumenjakov, 4 beljaki, 400 g marelične marmelade, 100 g kokosove moke, 16 olupljenih mandljev, 50 g olupljenih pistacij, 100 g jedilne čokolade, 30 g jedilnega škroba, 4 žlice ruma, 50 g zmletih mandljev, sol.

Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija. Pekač obložimo s peki papirjem. V skledi zmešamo presejano moko, jedilni škrob in mlete mandlje. V kotličku penasto umešamo rumenjake in 50 g sladkorja. Beljake, ščepec soli in preostali sladkor stepemo v trd sneg. Tretjino snega nežno vmešamo k rumenjakom, preostalega pa k moki. Nazadnje obe zmesi združimo, vlijemo v pekač in za 10 minut potisnemo v segreto pečico. Z vročega biskvita odstranimo peki papir, nato pa ga ohladimo. Ohlajenega razpolovimo. Obe ploskvi pokapljamo z rumom ter premažemo s 300 grami marelične marmelade. Zvijemo, premažemo s preostalo marmelado in potresemo s kokosovo moko.

Čokolado stopimo nad paro. Zvitka narežemo na 4 do 5 centimetre debele rezine, ki jih po obeh straneh pomakamo v čokolado in garniramo s celimi mandlji in pistacijami.

Tradicionalni božični kolač

250 g moke, 200 g mletih lešnikov, 250 g sladkorja, 200 g masla, 4 jajca, 3 žličke pecilnega praška, 2 žlici vanilin sladkorja, 2 žlici ruma, 1 žlička cimeta, noževa konica mletih klinčkov, noževa konica ingverja v prahu, sladkor v prahu.

Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Podolgovat, približno 30 centimetrov dolg model namažemo z maslom in potresemo z drobtinami. V kotličku penasto zmešamo zmehčano maslo, sladkor in vanilin sladkor. Nato vmešamo začimbe, rum, postopoma eno jajce za drugim, vmes mešamo, in na koncu mlete lešnike. Moko presejemo skupaj s pecilnim praškom, nato pa jo po žlicah vmešamo v testo. Tega nadenemo v pripravljen model, ki ga za 60 minut potisnemo na srednjo letev v segreti pečici. Pečen kolač vzamemo iz pečice. Ohlajenega pustimo počivati 24 ur, da se razvijejo arome vseh sestavin, zlasti začimb. Dišeči kolač je idealen kolač za nekaj dni. Pred serviranjem dišeči kolač narežemo, potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo h kavi ali čaju.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Komenda / sreda, 20. maj 2015 / 13:28

V Komendi podelili štiri priznanja

Ob prazniku so bronasto priznanje podelili Janezu Jerovšku iz Konjeniškega kluba Komenda.

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 23. februar 2007 / 06:00

Kdaj tekaški mostovi

Ker niso dobili soglasja dveh lastnikov zemljišč, je v vodo padla sponzorska ponudba za gradnjo mostu v Ratečah.

Splošno / petek, 23. februar 2007 / 06:00

Župan bo dobil novo vozilo

Na proračun občinski svetniki niso imeli bistvenih pripomb, še najdlje se je pri komentiranju proračunskih postavk zadržal Robert Plavčak. Med drugim je ugotovil, da so stroški za župana niz...

Splošno / petek, 23. februar 2007 / 06:00

Več proračunskega denarja kot lani

Občina Kranjska Gora ima letos v proračunu na voljo več denarja kot lani.

Splošno / petek, 23. februar 2007 / 06:00

Deklice bodo cepili proti raku na materničnem vratu

Občina Kranjska Gora se je pridružila nekaterih drugim občinam v Sloveniji, ki bodo iz občinskega proračuna plačale preventivno cepljenje deklic proti raku na materničnem vratu. Po podat...

Splošno / petek, 23. februar 2007 / 06:00

Zelena luč za razvoj turizma v Mojstrani

Tako projekt gradnje turističnega objekta ob vznožju smučišča kot obnove hotela Triglav sta dobila potrebno soglasje.