Recepti
Recepte za medene dobrote so zbrali učenci OŠ Staneta Žagarja.
Žagarjevi medenjaki
150 g medu, 50 g margarine, 3 žlice rjavega sladkorja, 3 žlice vode, limonina lupinica, rumenjak, zvrhana žlica grenkega kakava, zravnana žlička cimeta, pol žličke mletih klinčkov, ščepec soli, 250 g moke, 2 zvrhani žlički pecilnega praška, 150 g orehov/mandeljnov/lešnikov, 50 g citronata ali oranžata.
Stopimo sladkor, margarino, vodo in med ter ohladimo. V maso vmešamo limonino lupinico, rumenjak, kakav, začimbe in polovico moke, pomešano s pecilnim praškom. Dodamo grobo zmlete orehe, sesekljano kandirano sadje in preostalo moko. Zgnetemo v srednje trdo testo, ga razvaljamo pol centimetra debelo in izrežemo različne oblike medenjakov. Pečemo jih 10 minut na 180 stopinj Celzija. Za glazuro zmešamo 125 g sladkorja v prahu, beljak in malo vode in premažemo lahko še tople medenjake.
Banana z medom in čokolado
4 banane, 4 žlice medu, 4 žlice limoninega soka, 50 g temne čokolade.
Banane olupimo, podolžno razpolovimo in s prerezanim delom navzgor razdelimo na krožnike. Pokapljamo jih z limoninim sokom in medom ter nanje drobno nastrgamo čokolado.
Medena omaka za sadje
225 g polnomastnega jogurta, med.
Jogurt damo v skledo in premešamo. Vmešamo še med. Nastane lep marmornat vzorec.