Recepti
Recepte za medene dobrote so zbrali učenci OŠ Staneta Žagarja.
Žagarjevi medenjaki
150 g medu, 50 g margarine, 3 žlice rjavega sladkorja, 3 žlice vode, limonina lupinica, rumenjak, zvrhana žlica grenkega kakava, zravnana žlička cimeta, pol žličke mletih klinčkov, ščepec soli, 250 g moke, 2 zvrhani žlički pecilnega praška, 150 g orehov/mandeljnov/lešnikov, 50 g citronata ali oranžata.
Stopimo sladkor, margarino, vodo in med ter ohladimo. V maso vmešamo limonino lupinico, rumenjak, kakav, začimbe in polovico moke, pomešano s pecilnim praškom. Dodamo grobo zmlete orehe, sesekljano kandirano sadje in preostalo moko. Zgnetemo v srednje trdo testo, ga razvaljamo pol centimetra debelo in izrežemo različne oblike medenjakov. Pečemo jih 10 minut na 180 stopinj Celzija. Za glazuro zmešamo 125 g sladkorja v prahu, beljak in malo vode in premažemo lahko še tople medenjake.
Banana z medom in čokolado
4 banane, 4 žlice medu, 4 žlice limoninega soka, 50 g temne čokolade.
Banane olupimo, podolžno razpolovimo in s prerezanim delom navzgor razdelimo na krožnike. Pokapljamo jih z limoninim sokom in medom ter nanje drobno nastrgamo čokolado.
Medena omaka za sadje
225 g polnomastnega jogurta, med.
Jogurt damo v skledo in premešamo. Vmešamo še med. Nastane lep marmornat vzorec.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

