Božična večerja

Marsikje med nami je navada, da se na predbožični večer vsa družina zbere ob še posebej bogati večerji, ki je lahko povsem tradicionalno obarvana s tradicionalnimi jedmi, ali pa je sestavljena iz bolj nevsakdanjih jedi, ki si jih preprosto zaželimo in nimajo z božičem nič skupnega.

Naj bo v nadaljevanju nekaj idej za slednje jedi in to takšne, ki so zelo okusne, preproste in ne zahtevajo veliko časa za pripravo. Pa naj se še mesece po tem govori o božični večerji.

Rezine pečenega rostbifa na rukoli

Začnite s predjedjo.

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag govejega ali žrebičkovega rostbifa, malo olja, 20 dag rukole, 30 dag paradižnika češnjevca, 8 dag parmezana, 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 3 žlice balzamičnega kisa, sol in sveže mleti poper.

Rostbif začinite s soljo in poprom ter ga na vročem olju v pokriti posodi poljubno specite in ohladite do mlačnega. Rukolo očistite, operite in dobro odcedite, zložite jo na velik ovalen krožnik in posujte s četrtinami češnjevca. Pokapajte z oljčnim oljem in balzamičnim kisom ter solite in popoprajte. Solato obložite z rezinami rostbifa, potresite z naribanim parmezanom in takoj postrezite, najbolje s svežim kruhom ali toastom.

Lososovi žličniki na solati

Preprosto in osvežujoče.

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag poljubne solate (mladih špinačnih listov, motovilca, kristalke ...), 35 dag dimljenega lososa, 5 dag kisle smetane, 5 žlic sesekljane rukole, sol in sveže mlet poper.

V multipraktiku gladko zmeljite meso dimljenega lososa skupaj s kislo smetano. Začinite z drobno sesekljano rukolo, soljo in poprom. Dobro premešajte ter z dvema mokrima žlicama oblikujte žličnike in jih polagajte na poljubno začinjeno solato ter takoj postrezite.

Česnova juha

Ob mrzlih večerih se nadvse prileže tudi juha.

Za 4 osebe potrebujemo: 5 dag masla, 3 dag moke, 8 strokov česna, 1 l mesne juhe ali vode, 1 dl sladke smetane, 2 rezini toasta sol, sesekljan peteršilj.

Na stopljenem maslu prepražite moko. Preden porumeni, dodajte na kolobarje narezan česen in ko le-ta zadiši, zalijte z mesno juho ali vodo. Juho dobro prevrite, jo zalijte s sladko smetano in jo posolite. Rezini toasta narežite na kocke in jih v ponvi hrustljavo zapecite. Juho razdelite po krožnikih in jo posujte s kockami toasta ter s sesekljanim peteršiljem.

Postrvji file s paradižniki

Tudi kaj ribjega se prileže za božič.

Za 4 osebe potrebujemo: 4 postrvje fileje, 2 žlici sveže stisnjenega limoninega soka, 40 dag paradižnika češnjevca, 3 stroke česna, 1 žlica oljčnega olja, 1 dl belega vina, 1 dl sladke smetane, 1 žlica moke, 2 žlici sveže sesekljane bazilike ali peteršilja, sol in sveže mlet poper.

Postrvje fileje solite in jih natrite z limoninim sokom, iz njih napravite zvitke ter jih zataknite z zobotrebcem. Paradižnike narežite na četrtine, česen olupite in sesekljajte. Segrejte oljčno olje, dodajte najprej česen in takoj paradižnike. Solite in popoprajte po okusu, zavrite ter zalijte z vinom, v katerega ste zamešali moko in sladko smetano. Zavrite in na paradižnike naložite zvite fileje. Pokrito dušite 10 do 15 minut, potresite s sesekljano baziliko in takoj postrezite s kuhanim slanim krompirjem.

Biftek v gorgonzolni omaki

Preprosta glavna jed odličnega okusa.

Za 4 osebe potrebujemo: 4 bifteke težke po 20 dag, sol, sveže mleti poper, 2 žlici olja, 20 dag gorgonzole, 0,5 dl sladke smetane, 1 dl mesne juhe.

Bifteke posolite, popoprajte in jih v ponvi na vročem olju z obeh strani poljubno specite (krvavo, srednje …). Odstranite jih iz ponve in v njej pripravite omako tako, da dodate gorgonzolo, sladko smetano in juho. Na močnem ognju naj vre nekaj minut, da se omaka zgosti. Bifteke položite na krožnike, jih prelijte z omako in postrezite s štruklji, dušenim rižem, zelenjavo …

Cimetova krema z breskvami

Brez vonja po cimetu za božič ne gre.

Za 4 osebe potrebujemo: 4 lističe želatine, 2,5 dl aromatičnega belega vina, pol žličke mletega cimeta, 6 dag sladkorja v prahu, 25 dag sira mascarpone, 3 dl sladke smetane za stepanje, 40 dag breskev iz kompota, 3 žlice medu, 5 žlic vode.

Lističe želatine namočite v vinu, ki ste mu dodali cimet. Medtem trdo stepite smetano skupaj z mascarponejem in sladkorjem v prahu. Vino z želatino segrejte le toliko, da se želatina stopi in jo primešajte mascarponejevi kremi. Postavite vsaj za tri ure v hladilnik. Breskve naložite v posodice, jih prelijte s prevreto mešanico medu in vode ter obložite z mascarponejevo kremo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 20. december 2021 / 08:51

Svetniki proti prodaji Tabra

Cerkljanski občinski svetniki so odločno zavrnili preučitev možnosti izstopa občine iz Doma Taber, ki jo je predlagalo računsko sodišče.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 31. oktober 2021 / 19:01

Jaka Čop, utemeljitelj slovenske gorske fotografije

Planinski fotograf, gornik in gorski vodnik Jaka Čop se je rodil 26. oktobra 1911 na Jesenicah, umrl pa je 5. januarja 2002. Oče Jakob Čop je bil ključavničarski mojster na železnici, gorski vodnik...

Gorenjska / nedelja, 31. oktober 2021 / 18:48

Včeraj potrdili 1663 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana – Včeraj so v Sloveniji opravili 3948 PCR-testov in z njimi potrdili 1663 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Pozitivnih je bilo 42,1 odstotka op...

Škofja Loka / nedelja, 31. oktober 2021 / 10:43

Streho bodo obnovili letos

Škofja Loka – Prenova osrednjega poslovilnega objekta na pokopališču Lipica bo potekala postopoma. Kakšna bo, je na septembrski seji škofjeloškega občinskega sveta zanimalo tudi svetnico Jelko Daga...

Šenčur / nedelja, 31. oktober 2021 / 10:42

Namestili tri pitnike

Šenčur – V Šenčurju so namestili tri pitnike za vodo. Stojijo ob pokopališču v Šenčurju, ob igralih pri kavarni Medeni vrt ter na območju, kjer poteka gradnja novih stanovanjskih objektov.

Medvode / nedelja, 31. oktober 2021 / 10:41

Izvedena prva projekta participativnega proračuna

Medvode – V občini Medvode sta bila v tem tednu izvedena prva izmed 32 projektov, ki so jih občani izbrali v okviru participativnega proračuna Občine Medvode. Razporedili so tristo tisoč evrov pror...