Janez Štrukelj

Jedi za jesenske dni (4)

Cvetačna kremna juha z rižem

Na malo segreti maščobi (maslu) prepražimo nekaj moke, dodamo 40 dag oprane in narezane cvetače in 20 dag olupljenega in poljubno narezanega krompirja, ter nekaj cvetačnih listov. Prilijemo 1,50 l kostne juhe ali vode. Kuhamo, da se zelenjava povsem zmehča. Nato juho s paličastim mešalnikom pretlačimo, jo znova prevremo in dodamo začimbe (žličko jušnega koncentrata, sol, poper, limonin sok, muškatni orešček, 1 dl kisle smetane). Juho lahko še legiramo oziroma dodamo v smetani zmešan rumenjak.

Piščančje prsi po bolonjsko

To je odlična kombinacija lahkega in dobro prebavljivega belega piščančjega mesa in značilnega okusa slastne bolonjske kuhinje.

Priprava: 50 dag piščančjih prsi razdelimo na zrezke, jih pomokamo in povaljamo v stepena jajca. V ponvi segrejemo nekaj masla ali margarine in na njem spečemo piščančje fileje. Vzamemo jih iz ponve in odcedimo, nato jih naložimo v ognjevarno posodo, ki smo jo namazali z margarino. Vsak zrezek pokrijemo z rezino pršuta in potresemo z naribanim parmezanom. Ponev postavimo na ogenj in maščobo, ki je ostala v njej, razredčimo s pol kozarca belega vina. Odišavimo s ščepcem muškatnega oreščka in zgostimo s ščepcem moke. Tako pripravljeno omako prelijemo po zrezkih. Posodo pokrijemo, postavimo v pečico in pri 180 stopinjah Celzija pečemo 15 minut. Poleg ponudimo slani krompir in sestavljeno solato.

Orehove palačinke

Testo: 20 dag (pol ostre in pol mehke moke), sol, 3 jajca, 2,5 dl mleka, olje za peko.

V presejano moko vlijemo polovico mleka, dodamo jajca, solimo in vse s šibo dobro razžvrkljamo. Nato prilijemo še ostalo mleko in razmešamo, da je testo gladko, brez grudic. Na pomaščeni ponvi spečemo tanke palačinke. Postavimo jih na soparo, da ostanejo tople.

Za nadev potrebujemo: 15 dag mletih orehov, 0,5 dl mleka, 0,5 dl sladke smetane, ščep cimeta, 2 žlički piškotnih drobtin, 1 žlica ruma, 5 dag sladkorja.

Vse sestavine dobro zmešamo in z nadevom namažemo še toplo palačinke. Prepognemo jih v obliki žepka, damo na pogret krožnik in potresemo s sladkorjem v prahu. Palačinke pred serviranjem lahko gratiniramo, za kar potrebujemo sladko ali kislo smetano in jajca in sladkor. Potresemo jih še s kokosovo moko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / sobota, 19. december 2015 / 10:13

Priznanja ob krajevnem prazniku

Srednja Dobrava – Krajevna skupnost Srednja Dobrava svoj praznik obeležuje na dan, ko se spominjajo dogodkov iz začetka druge svetovne vojne: 5. decembra leta 1941 so nemški vojaki 45 družin poslal...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / / 19:27

Policija bo pozorna na spoštovanje ukrepov vlade

Kranj – Policija sporoča, da bo zaradi izjemnega povečanja števila okuženih in s tem poslabšanja epidemiološkega stanja v državi v naslednjih dneh še bolj pozorna, ali se upoštevajo priporočila str...

Jesenice / / 16:03

Simfonični orkester in Katrinas

Simfonični orkester Glasbene šole Jesenice je tokrat v goste povabil zasedbo Katrinas, predstavili pa so se s programom slovenskih popevk.

Izleti GG / / 15:44

Od Zelencev do lepot Gozda - Martuljka

Skozi priprto okno se je širil svež jutranji zrak, kuhinjo je zajel vonj po ocvrtih jajčkih, jaz pa sem potrpežljivo čakala, da nama Nejc pripravi zajtrk in po spletu iskala zanimivosti, k...

Kranj / / 15:44

Stražiška tržnica s predstavitvijo kulture

Stražišče – Ta petek, 9. oktobra, bo med 17. in 19. uro na Baragovem trgu znova potekala eko in konvencionalna Stražiška tržnica. Ob drugi ponudbi bo tokrat moč kupiti tudi pravkar obrane agrume z...

Škofja Loka / / 15:43

Jubilej koče na Starem vrhu

Letos je minilo sedemdeset let od postavitve Loške koče na Starem vrhu, ki je postala ena od središčnih lokacij za druženje v športu, danes pa ima pomembno vlogo tudi v turistični ponudbi.