Janez Štrukelj

Jedi za jesenske dni (4)

Cvetačna kremna juha z rižem

Na malo segreti maščobi (maslu) prepražimo nekaj moke, dodamo 40 dag oprane in narezane cvetače in 20 dag olupljenega in poljubno narezanega krompirja, ter nekaj cvetačnih listov. Prilijemo 1,50 l kostne juhe ali vode. Kuhamo, da se zelenjava povsem zmehča. Nato juho s paličastim mešalnikom pretlačimo, jo znova prevremo in dodamo začimbe (žličko jušnega koncentrata, sol, poper, limonin sok, muškatni orešček, 1 dl kisle smetane). Juho lahko še legiramo oziroma dodamo v smetani zmešan rumenjak.

Piščančje prsi po bolonjsko

To je odlična kombinacija lahkega in dobro prebavljivega belega piščančjega mesa in značilnega okusa slastne bolonjske kuhinje.

Priprava: 50 dag piščančjih prsi razdelimo na zrezke, jih pomokamo in povaljamo v stepena jajca. V ponvi segrejemo nekaj masla ali margarine in na njem spečemo piščančje fileje. Vzamemo jih iz ponve in odcedimo, nato jih naložimo v ognjevarno posodo, ki smo jo namazali z margarino. Vsak zrezek pokrijemo z rezino pršuta in potresemo z naribanim parmezanom. Ponev postavimo na ogenj in maščobo, ki je ostala v njej, razredčimo s pol kozarca belega vina. Odišavimo s ščepcem muškatnega oreščka in zgostimo s ščepcem moke. Tako pripravljeno omako prelijemo po zrezkih. Posodo pokrijemo, postavimo v pečico in pri 180 stopinjah Celzija pečemo 15 minut. Poleg ponudimo slani krompir in sestavljeno solato.

Orehove palačinke

Testo: 20 dag (pol ostre in pol mehke moke), sol, 3 jajca, 2,5 dl mleka, olje za peko.

V presejano moko vlijemo polovico mleka, dodamo jajca, solimo in vse s šibo dobro razžvrkljamo. Nato prilijemo še ostalo mleko in razmešamo, da je testo gladko, brez grudic. Na pomaščeni ponvi spečemo tanke palačinke. Postavimo jih na soparo, da ostanejo tople.

Za nadev potrebujemo: 15 dag mletih orehov, 0,5 dl mleka, 0,5 dl sladke smetane, ščep cimeta, 2 žlički piškotnih drobtin, 1 žlica ruma, 5 dag sladkorja.

Vse sestavine dobro zmešamo in z nadevom namažemo še toplo palačinke. Prepognemo jih v obliki žepka, damo na pogret krožnik in potresemo s sladkorjem v prahu. Palačinke pred serviranjem lahko gratiniramo, za kar potrebujemo sladko ali kislo smetano in jajca in sladkor. Potresemo jih še s kokosovo moko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / sreda, 3. november 2010 / 07:00

Pravi odgovor ob pravem času

Test: Kia venga 1.4 Cup Eco Dynamics

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / torek, 5. maj 2020 / 18:05

Prestavljen tudi Nočni tek po ulicah Kranja

Kranj – V Klubu študentov Kranj so se odločili za prestavitev Nočnega teka po ulicah Kranja. Načrtovali so ga za 6. junij, nov datum pa je 26. september.

Kronika / torek, 5. maj 2020 / 18:04

Kršili prepoved zbiranja

Škofja Loka, Kranj – Kljub rahljanju nekaterih ukrepov v boju zoper širjenje okužbe bolezni covid-19 v veljavi ostaja prepoved druženja in zbiranja na javnih krajih. To so škofjeloški policisti v s...

Razvedrilo / torek, 5. maj 2020 / 18:03

Gasilke na Planet TV

Na Planet TV smo lahko spremljali pilotno oddajo Gasilci, kjer so se v velikem gasilskem izzivu z izjemno zahtevnim poligonom spopadla dekleta oziroma gasilke iz Prostovoljnega gasilskega društva (...

Rekreacija / torek, 5. maj 2020 / 17:54

Tek štirih mostov prestavljen na jesen

Škofja Loka – Organizatorji Teka štirih mostov, ki bi moral biti 20. junija, so se odločili, da prireditev prestavijo na jesen, ker množične športne prireditve niso dovoljene in tudi za junij ne ka...

Kranj / torek, 5. maj 2020 / 17:51

Slovesnosti v Udin borštu in na Okroglem

Kokrica, Okroglo – Ob letošnjem državnem prazniku, dnevu upora proti okupatorju, sta Krajevni odbor združenja borcev za vrednote NOB Kokrica in svet tamkajšnje krajevne skupnosti v dogovoru z ZB NO...