Janez Štrukelj

Jedi za jesenske dni (4)

Cvetačna kremna juha z rižem

Na malo segreti maščobi (maslu) prepražimo nekaj moke, dodamo 40 dag oprane in narezane cvetače in 20 dag olupljenega in poljubno narezanega krompirja, ter nekaj cvetačnih listov. Prilijemo 1,50 l kostne juhe ali vode. Kuhamo, da se zelenjava povsem zmehča. Nato juho s paličastim mešalnikom pretlačimo, jo znova prevremo in dodamo začimbe (žličko jušnega koncentrata, sol, poper, limonin sok, muškatni orešček, 1 dl kisle smetane). Juho lahko še legiramo oziroma dodamo v smetani zmešan rumenjak.

Piščančje prsi po bolonjsko

To je odlična kombinacija lahkega in dobro prebavljivega belega piščančjega mesa in značilnega okusa slastne bolonjske kuhinje.

Priprava: 50 dag piščančjih prsi razdelimo na zrezke, jih pomokamo in povaljamo v stepena jajca. V ponvi segrejemo nekaj masla ali margarine in na njem spečemo piščančje fileje. Vzamemo jih iz ponve in odcedimo, nato jih naložimo v ognjevarno posodo, ki smo jo namazali z margarino. Vsak zrezek pokrijemo z rezino pršuta in potresemo z naribanim parmezanom. Ponev postavimo na ogenj in maščobo, ki je ostala v njej, razredčimo s pol kozarca belega vina. Odišavimo s ščepcem muškatnega oreščka in zgostimo s ščepcem moke. Tako pripravljeno omako prelijemo po zrezkih. Posodo pokrijemo, postavimo v pečico in pri 180 stopinjah Celzija pečemo 15 minut. Poleg ponudimo slani krompir in sestavljeno solato.

Orehove palačinke

Testo: 20 dag (pol ostre in pol mehke moke), sol, 3 jajca, 2,5 dl mleka, olje za peko.

V presejano moko vlijemo polovico mleka, dodamo jajca, solimo in vse s šibo dobro razžvrkljamo. Nato prilijemo še ostalo mleko in razmešamo, da je testo gladko, brez grudic. Na pomaščeni ponvi spečemo tanke palačinke. Postavimo jih na soparo, da ostanejo tople.

Za nadev potrebujemo: 15 dag mletih orehov, 0,5 dl mleka, 0,5 dl sladke smetane, ščep cimeta, 2 žlički piškotnih drobtin, 1 žlica ruma, 5 dag sladkorja.

Vse sestavine dobro zmešamo in z nadevom namažemo še toplo palačinke. Prepognemo jih v obliki žepka, damo na pogret krožnik in potresemo s sladkorjem v prahu. Palačinke pred serviranjem lahko gratiniramo, za kar potrebujemo sladko ali kislo smetano in jajca in sladkor. Potresemo jih še s kokosovo moko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / četrtek, 5. julij 2012 / 07:00

Štiri priznanja uspešnim društvom

Z nastopom domačih folklornih skupin in glasbenih ustvarjalcev so v športni dvorani v Železnikih počastili občinski praznik.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 5. julij 2019 / 16:45

Reševali družino štorkelj

V Cerkljah so reševali štiri štorkljine mladiče, ki so po poškodbi samice ostali brez hrane.

Razvedrilo / petek, 5. julij 2019 / 16:44

Kmalu bosta zibala

Po koncu šova Ljubezen po domače se na kmetiji Hafnerjevih v Papirnici pri Škofji Loki pripravljajo na prihod dojenčka.

Cerklje na Gorenjskem / petek, 5. julij 2019 / 16:43

Začetek gradnje terminala

V teh dneh se bo začela gradnja potniškega terminala na brniškem letališču.

Slovenija / petek, 5. julij 2019 / 14:38

Opozorilo iz Bruslja

Evropska komisija je Slovenijo opozorila na možnost začasne zaustavitve povračil evropskih sredstev za izvajanje kohezijske politike 2014–2020 v slovenski proračun.

Žirovnica / petek, 5. julij 2019 / 14:34

Praznik gasilcev

Smokuč – PGD Smokuč praznuje devetdeset let. Jubilej bodo obeležili z vrsto dogodkov, tako sta že potekali meddruštvena gasilska vaja in slavnostna seja. Jutri, v soboto, ob 18.15 pa bo potekala še...