Janez Štrukelj

Jedi za jesenske dni (4)

Cvetačna kremna juha z rižem

Na malo segreti maščobi (maslu) prepražimo nekaj moke, dodamo 40 dag oprane in narezane cvetače in 20 dag olupljenega in poljubno narezanega krompirja, ter nekaj cvetačnih listov. Prilijemo 1,50 l kostne juhe ali vode. Kuhamo, da se zelenjava povsem zmehča. Nato juho s paličastim mešalnikom pretlačimo, jo znova prevremo in dodamo začimbe (žličko jušnega koncentrata, sol, poper, limonin sok, muškatni orešček, 1 dl kisle smetane). Juho lahko še legiramo oziroma dodamo v smetani zmešan rumenjak.

Piščančje prsi po bolonjsko

To je odlična kombinacija lahkega in dobro prebavljivega belega piščančjega mesa in značilnega okusa slastne bolonjske kuhinje.

Priprava: 50 dag piščančjih prsi razdelimo na zrezke, jih pomokamo in povaljamo v stepena jajca. V ponvi segrejemo nekaj masla ali margarine in na njem spečemo piščančje fileje. Vzamemo jih iz ponve in odcedimo, nato jih naložimo v ognjevarno posodo, ki smo jo namazali z margarino. Vsak zrezek pokrijemo z rezino pršuta in potresemo z naribanim parmezanom. Ponev postavimo na ogenj in maščobo, ki je ostala v njej, razredčimo s pol kozarca belega vina. Odišavimo s ščepcem muškatnega oreščka in zgostimo s ščepcem moke. Tako pripravljeno omako prelijemo po zrezkih. Posodo pokrijemo, postavimo v pečico in pri 180 stopinjah Celzija pečemo 15 minut. Poleg ponudimo slani krompir in sestavljeno solato.

Orehove palačinke

Testo: 20 dag (pol ostre in pol mehke moke), sol, 3 jajca, 2,5 dl mleka, olje za peko.

V presejano moko vlijemo polovico mleka, dodamo jajca, solimo in vse s šibo dobro razžvrkljamo. Nato prilijemo še ostalo mleko in razmešamo, da je testo gladko, brez grudic. Na pomaščeni ponvi spečemo tanke palačinke. Postavimo jih na soparo, da ostanejo tople.

Za nadev potrebujemo: 15 dag mletih orehov, 0,5 dl mleka, 0,5 dl sladke smetane, ščep cimeta, 2 žlički piškotnih drobtin, 1 žlica ruma, 5 dag sladkorja.

Vse sestavine dobro zmešamo in z nadevom namažemo še toplo palačinke. Prepognemo jih v obliki žepka, damo na pogret krožnik in potresemo s sladkorjem v prahu. Palačinke pred serviranjem lahko gratiniramo, za kar potrebujemo sladko ali kislo smetano in jajca in sladkor. Potresemo jih še s kokosovo moko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 9. maj 2014 / 23:04

Od sesalnikov do Postojnske jame

Marjan Batagelj, po izobrazbi geograf in etnolog, je poslovno pot začel s sesalniki, jo nadaljeval z razvojem likalnikov, zasluženi denar nato vložil v nepremičnine, leta 2010 pa vse nepremičnine prod...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / torek, 10. september 2019 / 06:00

Pet žrtev min se bo povzpelo na Triglav

Mojstrana – S podporo ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti se bo 10. in 11. septembra pet žrtev min in strokovnjak s področja minske problematike iz Bosne in Hercegovine (BiH) povzpelo na Tr...

Šport / torek, 10. september 2019 / 06:00

Izjemni Pogačar, poškodba Mezgeca

Kranj – Petkova 13. etapa na dirki po Španiji bo zapisana v slovenski zgodovini. Tadej Pogačar (UAE Emirates) in Primož Roglič (Jumbo - Visma) sta dosegla dvojno zmago. Roglič se je tako še utrdil...

Nasveti / torek, 10. september 2019 / 18:21

Alge

Ste bili zadnji dve leti kdaj na Planini pri jezeru? Čudovita planina nad Bohinjem, ki ima tudi jezero, ki je močno onesnaženo z algami. Okrog celotnega notranjega roba jezera se širi več metrov ši...

Kronika / torek, 10. september 2019 / 18:20

Radar na šolski poti

Senično – Gorenjski prometni policisti so prejšnji teden na šolski poti v Seničnem, kjer je omejitev hitrosti 50 km/h, dvakrat merili hitrosti na istem mestu. V sredo so hitrost izmerili okoli tris...

Kultura / torek, 10. september 2019 / 18:19

Rodbina Vurnik v Mestni knjižnici Kranj

Kranj – Tri obletnice so priložnost za predstavitev izjemne rodbine Vurnik, ki se s svojim opusom pomembno umešča v kulturno-umetniško dediščino Gorenjske. Svoj pečat podobarstvu, arhitekturi in ob...