Janez Štrukelj

Jedi za jesenske dni (4)

Cvetačna kremna juha z rižem

Na malo segreti maščobi (maslu) prepražimo nekaj moke, dodamo 40 dag oprane in narezane cvetače in 20 dag olupljenega in poljubno narezanega krompirja, ter nekaj cvetačnih listov. Prilijemo 1,50 l kostne juhe ali vode. Kuhamo, da se zelenjava povsem zmehča. Nato juho s paličastim mešalnikom pretlačimo, jo znova prevremo in dodamo začimbe (žličko jušnega koncentrata, sol, poper, limonin sok, muškatni orešček, 1 dl kisle smetane). Juho lahko še legiramo oziroma dodamo v smetani zmešan rumenjak.

Piščančje prsi po bolonjsko

To je odlična kombinacija lahkega in dobro prebavljivega belega piščančjega mesa in značilnega okusa slastne bolonjske kuhinje.

Priprava: 50 dag piščančjih prsi razdelimo na zrezke, jih pomokamo in povaljamo v stepena jajca. V ponvi segrejemo nekaj masla ali margarine in na njem spečemo piščančje fileje. Vzamemo jih iz ponve in odcedimo, nato jih naložimo v ognjevarno posodo, ki smo jo namazali z margarino. Vsak zrezek pokrijemo z rezino pršuta in potresemo z naribanim parmezanom. Ponev postavimo na ogenj in maščobo, ki je ostala v njej, razredčimo s pol kozarca belega vina. Odišavimo s ščepcem muškatnega oreščka in zgostimo s ščepcem moke. Tako pripravljeno omako prelijemo po zrezkih. Posodo pokrijemo, postavimo v pečico in pri 180 stopinjah Celzija pečemo 15 minut. Poleg ponudimo slani krompir in sestavljeno solato.

Orehove palačinke

Testo: 20 dag (pol ostre in pol mehke moke), sol, 3 jajca, 2,5 dl mleka, olje za peko.

V presejano moko vlijemo polovico mleka, dodamo jajca, solimo in vse s šibo dobro razžvrkljamo. Nato prilijemo še ostalo mleko in razmešamo, da je testo gladko, brez grudic. Na pomaščeni ponvi spečemo tanke palačinke. Postavimo jih na soparo, da ostanejo tople.

Za nadev potrebujemo: 15 dag mletih orehov, 0,5 dl mleka, 0,5 dl sladke smetane, ščep cimeta, 2 žlički piškotnih drobtin, 1 žlica ruma, 5 dag sladkorja.

Vse sestavine dobro zmešamo in z nadevom namažemo še toplo palačinke. Prepognemo jih v obliki žepka, damo na pogret krožnik in potresemo s sladkorjem v prahu. Palačinke pred serviranjem lahko gratiniramo, za kar potrebujemo sladko ali kislo smetano in jajca in sladkor. Potresemo jih še s kokosovo moko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / petek, 8. september 2017 / 07:49

Spominska slovesnost na Jezercih

Grad – Jutri, v soboto, ob 11. uri bo pri osrednjem spomeniku NOB na planini Jezerca pod Krvavcem tradicionalna spominska slovesnost ob 75. obletnici napada na 2. grupo odredov ter padle borce in d...

Objavljeno na isti dan


Medvode / sobota, 11. avgust 2007 / 07:00

Za podaljšanje proge petnajst

V Medvodah si prizadevajo, da bi progo mestnega prometa številka petnajst podaljašali do krožišča na Klancu. Septembra bo poskusno začel voziti kombi.

GG Plus / sobota, 11. avgust 2007 / 07:00

Vsi kandidati so lepi, pametni. Figo!

Predsedniška tekma za prvaka Slovenske nacionalne stranke Zmaga Jelinčiča Plemenitega ni novost. Upa na vsaj deset odstotkov glasov, a bi bil, kot pravi, z veseljem predsednik zavednim Slovencem, med...

GG Plus / sobota, 11. avgust 2007 / 07:00

Materni jezik je stvar časti

Predavanje Berte Golob o skrbi za slovenski jezik na srečanju Slovencev preteklo nedeljo na Višarjah

Bled / sobota, 11. avgust 2007 / 07:00

Kandidat med vitezi

Predsedniški kandidat Danilo Türk, ki ta teden preživlja počitnice na Bledu, si je na povabilo blejskih turističnih delavcev ogledal srednjeveški viteški turnir na blejskem gradu.

Prosti čas / sobota, 11. avgust 2007 / 07:00

Jubilejni Grand rock

Minuli vikend je v Sevnici potekal že kar peti, jubilejni, Grand Rock Sevnica, kjer so v petek nastopili Melodrom, Srečna Mladina, Leaf-fat, Backstage, Septic Scum, Edo Majka ter Let 3, sobot...