Cimet gre za med
Če kdaj, potem v teh dneh diši po praznikih. Po praznikih in zimi, ki bo prestol zasedla še pred njimi. Prihaja že v soboto. Z enim in drugim so povezani vino, cimet in klinčki, ki jim skupaj pravimo kuhano vino. Zlasti zaradi slednjega gre cimet pozimi za med ...
Z medom se sploh zelo ujame. Skupaj ustvarjata praznično vzdušje in zdravita. Zatorej gre tudi med v teh dneh za … med. Če sploh lahko tako rečemo?
Dražji kot zlato
Cimet (Cinnamomum zeylanicum) sodi med staroste začimb. Doma naj bi bil s Cejlona. Kitajci so ga uporabljali že pred petimi tisočletji. V starem Egiptu so z njim oplemenitili napitke in ga s pridom uporabljali pri balzamiranju. Omenja ga Sveto pismo. Svoj čas je bil tako cenjen, da naj bi bil celo dražji od zlata. V Evropo je prišel z arabskimi trgovci in se na mah priljubil. Cimet pridobivajo iz lubja tropskega drevesa, cimetovca. V kulinariki in zdravilstvu uporabljamo posušeno tanko notranjo plast skorje, delno kot zvite paličice, delno kot prah. Ni kuhanega vina in spodobnega kompota brez cimetove skorjice, tako kot ne jabolčnega zavitka ali narastka brez mletega cimeta.
Cimet za diabetike
O cimetu se že dolgo širi glas, da naj bi ogreval v mrazu. Pospeši namreč krvni obtok, zlasti v prsih. Njegova uporaba se svetuje pri prebavnih motnjah in krčih, splošni oslabelosti, prehladih in gripi. V ta namen si pripravimo skodelico cimetovega poparka iz žličke sesekljane skorjice. Spijemo do tri skodelice čaja na dan pred obroki. Najnovejše raziskave so optimistične zlasti za sladkorne bolnike tipa 2. Izsledki namreč kažejo, da naj bi že majhne količine cimeta v hrani zmanjševale nivo sladkorja v krvi. Eden od polifenolov, ki jih cimet vsebuje, naj bi deloval podobno kot inzulin, zmanjševal pa naj bi tudi delež maščob in holesterola v krvi. Že četrt čajne žličke cimeta na dan naj bi koristno vplivalo na krvni sladkor. Sladkorni bolniki naj bi torej cimet pogosteje uporabljali v svoji prehrani. Z njim lahko denimo izboljšajo okus pomarančnemu soku ali kavi. S cimetom pa ne smemo pretiravati, saj je v večjih količinah lahko škodljiv. Kot začimba pri kuhi ni nevaren in ne povzroča preglavic, niti nosečnicam, ki pa ga ne smejo jemati kot zdravilo.
Zdravilni tandem: med in cimet
Po mnenju nekaterih strokovnjakov, naj bi med in cimet s skupnimi močmi pozdravila številna obolenja. Če začnemo z najbolj aktualnim, s prehladom. Slednjega vsaj preženemo, če tri dni uživamo po eno žlico mlačne mešanice medu in vode, še bolje čaja, s pol žličke cimetovega prahu. Dnevna uporaba medu in cimetovega prahu naj bi krepila imunski sistem, ščitila telo pred bakterijami in napadi virusov, pripomogla k izgubljanju kilogramov, odpravljala smrdljiv zadah iz ust. Ljudje srednjih let naj bi napitek iz pol žlice medu in kozarca vode, posutega s cimetovim prahom, uživali zjutraj ter po tretji uri popoldne. Tako naj bi postali bistveno bolj vitalni in fleksibilni. Čaj iz medu in cimetovega prahu naj bi celo podaljševal življenje in pomlajeval. Uživamo ga do tri skodelice dnevno.
Belo ali rdeče, le da je kuhano
Gotovo ste se v teh mrzlih predzimskih in predprazničnih dneh skupaj s prijateljem/-ico ali dvema ustavili na kakšni od mestnih stojnic in si privoščili kozarček oz. plastični lonček kuhanega … Belega ali rdečega. Saj ni ravno pomembno. Pomembno pa je, da na tem mestu o vinu pišemo izključno zaradi cimeta. Cimet je namreč obvezna sestavina kuhanega vina. Vanj ga dodajajo zaradi okusa in tudi zato, ker pogreje telo, kar je pozimi sila zaželeno. Receptov za to priljubljeno vročo pijačo mrzlih dni je kot gob po dežju. Prelistajmo nekatere. V posodo zlijemo 1 l belega vina, 5 dl vode, 30 dag sladkorja, 2 cimetovi palčki, 10 klinčkov in limono, narezano na rezine, premešamo, tik preden zavre pa pripravek odstavimo z ognja. Naslednji je za rdeče vino: v veliki kozici na blagem ognju zavremo 500 ml vode, 5 klinčkov, 4 zrna pimenta, pol cimetove palčke in pomarančno lupino. Odstavimo, vmešamo dve žlici sladkorja in pustimo stati 30 minut. Nato precedimo in prilijemo 1l rdečega vina. Segrejemo skoraj do vrelišča, odstavimo in hitro postrežemo, da se prej ne ohladi. Da so cimet, vino in med dobri zavezniki, priča medeno kuhano vino. Pripravimo ga tako, da 1 l belega vina, cimetovo skorjico, nekaj klinčkov in četrt limonine lupine prevremo, odstavimo, primešamo 200 g medu, ki se mora povsem raztopiti, in vroče ponudimo.