Božični piškotki

Bližajo se božični in novoletni prazniki, ko bo iz kuhinj zadišalo po domačih piškotih. Nekaj odličnih receptov zanje smo poiskali pri Društvu dobrih okusov Gurman.

Božični keksi

Potrebujemo: za krhko testo: 250 g moke, 150 g masla, 150 g sladkorja, 1 jajce, ščepec soli; arome: 1 žlica vaniljinega sladkorja, 1 žlica cimeta, 1 žlica ingverja v prahu, 35 g mletih lešnikov

Priprava: nekoliko zmehčano maslo in sladkor penasto umešamo. Dodamo jajce, presejano moko in ščepec soli, potem pa vse skupaj na hitro zgnetemo v testo. Razdelimo ga na 4 približno enake dele, potem pa v vsakega na hitro vgnetemo po eno aromo. Vsak kos testa oblikujemo v kepo, ki jo zavijemo v prozorno folijo in za 60 minut potisnemo v hladilnik. Pečico segrejemo na 210 stopinj. Vsako testo posebej z dlanjo nekoliko sploščimo, potem pa ga razvaljamo približno centimeter debelo. Iz vsakega izrežemo poljubne kekse (na primer zvezdice), ki jih polagamo na obložen pekač. Pekač s keksi za približno 15 minut potisnemo v segreto pečico, da se keksi zlato rjavkasto obarvajo.

Cimetove zvezdice

Potrebujemo: 390 g mletih mandljev, 300 g sladkorja v prahu, 3 beljaki, 1 zavitek vaniljinega sladkorja, 1 žlica češnjevca, 1 žlička cimeta v prahu

Priprava: beljake stepemo v čvrst sneg, ki mu med mešanjem postopoma dodamo sladkor v prahu. Tretjino snega prihranimo za namaz. Preostalemu snegu nežno primešamo vaniljin sladkor, cimet, češnjevec in polovico mletih mandljev. Nazadnje v mešanico vgnetemo še toliko preostalih mandljev, da dobimo testo, ki se skoraj ne lepi več. Pečico segrejemo na 130 stopinj. Delovno površino potresemo z mletimi mandlji, potem pa testo na njej razvaljamo 1 centimeter debelo. Izrežemo zvezdice, ki jih sproti polagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Zvezdice premažemo s prihranjenim snegom. Pekač za približno 30 minut potisnemo na srednje vodilo v segreti pečici. Zvezdice spečemo tako, daostanejo na spodnji strani na otip nekoliko mehke.
Pečene zvezdice preložimo na mrežico in ohladimo.

Fini keksi

Potrebujemo: 220 g moke, 125 g rjavega sladkorja, 75 g masla, 60 g drobno mletih mandljev, 1 jajce, 1/2 žličke pecilnega praška, ščepec soli, muškatni orešček, cimet v prahu, mleti klinčki. Za posip sladkor v prahu in malo mletega cimeta ali klinčkov.

Priprava: maslo zmehčamo na sobno temperaturo. Nastrgamo 1/2 žličke muškatnega oreščka. Odmerimo 1/2 žličke cimeta v prahu in 1/4 žličke mletih klinčkov. Pekač obložimo s peki papirjem. V skledo stresemo vse sestavine; zmehčano maslo narežemo na lističe. Dodamo 2 žlici vode in na hitro zgnetemo gladko testo. Oblikujemo ga v hlebček, ovijemo v prozorno folijo in za 60 minut damo v hladilnik. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Spočito testo na pomokani delovni površini razvaljamo približno 4 milimetre debelo. Nato iz njega izrežemo krogce, ki jih polagamo na obložen pekač. Tega za 10 do 12 minut potisnemo v segreto pečico. Pečene fine kekse vzamemo iz pečice. Ohlajene potresemo s sladkorjem v prahu, na sredo vsakega pa potresemo malo mletega cimeta ali/in klinčkov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 5. julij 2017 / 10:15

Tanja odgovarja

Zanima me, kako mi kaže v ljubezni. Ali bom kdaj srečala človeka, s katerim mi bo lepo? Do sedaj take sreče še nisem doživela. Prosila bi vas, da mi pogledate tudi, kako bo z zdravjem. Zan...

Objavljeno na isti dan


Kultura / sobota, 7. november 2015 / 13:21

Najmočnejši v risbi

V avli Gorenjskega glasa svoja likovna dela razstavlja industrijski oblikovalec Miha Štih.

Medvode / sobota, 7. november 2015 / 13:14

Razstava in tržnica izdelkov na temo jeseni

Medvode – Danes in jutri bo v avli Športne dvorane Medvode potekala razstava in tržnica v organizaciji Društva kmetic in žena ter deklet na področju Medvod. Oba dneva bodo med 9. in 18. uro na temo...

Gorenjska / sobota, 7. november 2015 / 13:13

Teden medgeneracijskega učenja

Tržič, Radovljica, Škofja Loka – V centrih medgeneracijskega učenja, ki delujejo pod okriljem Zveze ljudskih univerz Slovenije, bodo med 23 in 27. novembrom pripravili Teden medgeneracijskega učenj...

Kranjska Gora / sobota, 7. november 2015 / 13:12

Bogat program v mesecu preventive

Kranjska Gora – Lokalna akcijska skupina (LAS) za preprečevanje odvisnosti je v novembru, mesecu, ki je posvečen preventivnim dejavnostim, pripravila sklop aktivnosti za otroke, starše in učitelje....

Šport / sobota, 7. november 2015 / 13:11

Najboljši na nočnih tekih

Kranj – To nedeljo bo v Celju potekal peti dobrodelni Vege tek. Začel se bo ob 11. uri, start in cilj dogodka bosta na Špici, v kajak-kanu centru. Udeleženci bodo glede na pripravljenost lahko izbi...