Janež za mleko
Janež "slovi" po tem, da odvaja vetrove in sprošča krče. Sodi v mešanico čajev, ki ji zabavno rečemo "poprdinec".
Izkušene, zlasti pa sveže mamice vedo, da pomaga do več mleka. V jesensko-zimskem času ga pijemo v čajih zoper vnetja dihalnih poti, pomiritev kašlja, izkašljevanje, bolečine v grlu …
Začimba za upognjence
Anis, laški janež, ojnež, vrtni bedrenec, vrtni janež, žabčnik in še kako so mu rekli in mu še rečejo ljudski jeziki. Ob janežu (Pimpinella anisum) človek najprej pomisli na nežno aromatičen vonj in prijetno sladkast okus, ki ga s pridom izkoriščamo v kulinariki. Izboljša okus slastnim domačim upognjencem in drugim slaščicam, kruhu, kislemu in sladkemu zelju, mesu in likerjem. Iz njega izdelujejo tudi alkoholne pijače, kot sta grški uzo in francoski pernot. Janež se izkaže tudi po svoji zdravilni plati, ki so jo ljudje spoznali že zgodaj. Izvira iz Sredozemlja, kjer ga že 4000 let vzgajajo v začimbne in zdravilne namene. Že v času faraonov je veljalo, da janež pospešuje mokrenje, odpravlja težave s prebavo in zobobol. Rimljani so ga dajali v kruh, imenovan mustaceus, ki so ga postregli ob koncu velikih pojedin za boljšo prebavo. Hitro se je priljubil tudi v srednji Evropi, kjer ga stare zeliščarske bukve opisujejo kot zdravilo, ki odpira, krepi in pogreje drob. Pri nas janež pogosto gojimo po vrtovih kot enoletnico z belimi kobulastimi cvetovi.
Janeževo vino in čaj za marsikaj
Ljudsko zdravilstvo se je v vseh časih navduševalo nad janeževimi semeni in jih uporabljalo zoper sto in eno obolenje. Tako velja, da če pijemo v vinu ali vodi prevret janež ali položimo segretega v vrečki na trebuh, preganja napenjanje, črvičenje, trebušne krče in spahovanje. Janežev čaj in vino naj bi zalegla tudi pri vnetih dlesnih in smrdljivem zadahu. Janežev čaj v obliki poparka uporabljamo zoper kašelj, zlasti sluzav, težko dihanje, astmo, bronhitis. Močno koristi ženskam v vseh obdobjih. Nekaterim uravnava mesečno perilo, drugim pomaga do več mleka. Proti nabreklim prsim koristijo janeževi kašasti obkladki. Ti pomagajo, da prsi ohranijo ves čas dojenja lepo obliko. Čaj iz janeževih semen je blago odvajalo, blažilo za želodec in črevesje, sredstvo proti glistam. Žene na vodo, spodbuja tek in pomirja – tudi živčne in hiperaktivne otroke, da se lažje pogreznejo v deželo sanj. Janeževa semena žvečimo, če želimo umiriti kolcanje.
Pomirja krče in kašelj
Kakšna je janeževa zdravilnost po oceni sodobnikov? Dr. Katja Galle Toplak v Zdravilnih rastlinah na Slovenskem zapiše, da droga in eterično olje utekočinjata trde sluzi, sproščata krče in odvajata vetrove. Krepita želodec in izboljšujeta prebavo. Pri kašlju, bronhialnem katarju, astmi, želodčnih in črevesnih kolikah ter pri slabem teku janež olajšuje težave. Zaradi eteričnega olja se uporablja pri vnetju dihalnih poti. Pomaga pri izkašljevanju, pri bronhitisu pa spodbuja izločanje sluzi. Lajša bolečine v grlu in dobro de pri hripavosti. Krepi delovanje srca in pomirja, rahlo tudi razkužuje. Strokovnjaki ga pogosto svetujejo kot sestavino odvajalnih čajev, kjer mu navadno družbo delata še kumina (Carum carvi) in komarček (Foeniculum vulgare). Včasih so tej mešanici zabavno rekli poprdinec. Sodi v skupino štirih velikih odvajal: janež, beluš (Asparagus officinalis), peteršilj (Petroselinum hortense) in zelena (Apium graveolens). Spodbuja izločanje mleka iz mlečnih žlez pri doječih materah. Pomirjevalni in protikrčni učinek janeža se deloma prenaša z materinim mlekom na dojenčka.
Poparek in liker
Janežev zdravilni čaj se najbolje obnese v obliki poparka. Za skodelico vzamemo žličko janeževih plodov. Prelijemo z vrelo vodo, pustimo stati 10 minut, odcedimo, pijemo dve ali tri skodelice čaja na dan, po požirkih. Za janežev liker stolčemo 25 g janeževih plodov, jih stresemo v stekleno posodo, prilijemo 500 ml žganja, dodamo ščepec zmletega cimeta, pol grama vanilje, 500 g sladkorja in 300 g vode. Pustimo stati dva meseca, nato pa pripravek precedimo in prelijemo v steklenice. Tako dobimo izvrsten digestiv.