Janez Štrukelj

Jedi za jesenske dni (2)

Turnedo z zelenjavo, tartufi in jurčki

Sestavine: 4 turnedoji (goveji hrbet) po 16 dag, 1 račja jetra, 2 tartufa, 50 dag belih belušev, 50 dag zelenih belušev, 30 dag koruze, 4 večji paradižniki, 8 šalotk, 10 dag drobtin, 1/8 l goveje omake, 6 žlic sončničnega olja z jurčki, žlica masla ali margarine, sol, poper. Omaka Morny: pol l mleka, 3 dag moke, 3 dag masla ali margarine, 2 rumenjaka.

Priprava: Pripravimo gosto omako Morny tako, da maščobo razpustimo, dodamo moko in nekoliko prepražimo, zalijemo z vročim mlekom, ohladimo in primešamo še koruzno moko. Nato iz mase oblikujemo večje žličnike, jih povaljamo v moki, pomočimo v jajce in drobtine ter jih na vročem olju ocvremo. Bele in zelene beluše skuhamo v slanem kropu. Paradižnike poparimo in olupimo jim odstranimo semena ter narežemo na drobne kocke. Tartufe narežemo na tanke lističe. V ponvi segrejemo olje z jurčki in na hitro opečemo turnedoje, jim dodamo oprano in narezano šalotko, dušimo, dodamo vino. Skupaj dušimo še nekaj minut, nato dodamo še govejo omako. Preden postrežemo, na turnedoje položimo jurčke, rezine račjih jeter, nanje rezino tartufa, obložimo z zelenjavo in oblijemo z omako.

Kostanjeva rulada s priokusom makadamije

Sestavine: 30 dag kuhanega in pretlačenega kostanja, 8 rumenjakov, 14 dag sladkorja, 12 dag moke, sneg beljakov, 8 dag čokolade.

Priprava: Rumenjake umešamo s polovico sladkorja, naredimo trd sneg iz beljakov, v katerega vmešamo preostali del sladkorja in ga primešamo k dobro umešanim rumenjakom z vsemi sestavinami. Na pekač damo papir za peko in vlijemo maso. V pečici jo spečemo pri temperaturi 180 stopinj Celzija. Pečeno takoj povijemo v kuhinjsko servieto, ki smo jo potresli s kristalnim sladkorjem, da se ne prime. Nato jo takoj odvijemo, da odstranimo kuhinjsko krpo, nato jo znova zvijemo in pustimo, da se ohladi.

Nadev: 12 dag sladkorja skuhamo z 1/8 l vode v nit, to je do pete stopnje. Nekoliko ohlajen sladkor umešamo v dva dobro tolčena beljaka. Dodamo 50 dag pretlačenega kostanja, malo ruma, 1/4 vanilijevega sladkorja. Narahlo premešamo. S to kremo nadevamo ohlajeno in odvito rulado. Nato rulado znova zvijemo in jo postavimo za krajši čas v hladilnik. Dobro ohlajeno rulado lahko premažemo s tolčeno smetano in potresemo s pretlačenimi kostanji ali pa jo prelijemo s stopljeno čokolado in nato okrasimo s tolčeno sladko smetano.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 27. oktober 2009 / 07:00

Artur, pojdi domov

Kmetija zabavnih se je prejšnji teden izkazala za pravo igro.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 27. oktober 2015 / 15:12

Franjo Potočnik tisočkrat na Triglavu!

Mojstrana – Osemdesetletni Franjo Potočnik iz Mojstrane je v petek vendarle uresničil svoj malodane neverjeten načrt: na vrh Triglava se je povzpel tisočič v življenju. Da se bo potrudil z...

Kranj / torek, 27. oktober 2015 / 13:41

Umrl je Jože Lombar

Kranj – Minulo nedeljo je nenadoma umrl član Sveta Mestne občine Kranj Jože Lombar. Bil je politik in gospodarstvenik, poleg tega pa tudi predsednik Stranke za napredek krajevnih skupnosti. Več man...

Kronika / torek, 27. oktober 2015 / 13:37

Nezgoda na planiški velikanki

Planica – V soboto popoldne je med spustom po jeklenici (zipline) z velikanke v Planici, po kateri se je septembra preizkusila tudi ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerk...

Šport / torek, 27. oktober 2015 / 13:36

Kamničanom gorenjski derbi

Kranj – Odbojkarji so konec tedna odigrali tekme petega kroga 1. DOL. Gorenjski derbi je bil v Kranju, kjer so domači igralci Triglava gostili Calcit Volleyball. To je bilo srečanje ekip,...

Bled / torek, 27. oktober 2015 / 13:29

Podlaga za nadaljnji razvoj

Člani sveta javnega zavoda Triglavski narodni park (TNP) so na petkovi seji kljub nasprotovanju nekaterih lokalnih skupnosti sprejeli načrt upravljanja parka.