Janez Štrukelj

Jedi za jesenske dni (2)

Turnedo z zelenjavo, tartufi in jurčki

Sestavine: 4 turnedoji (goveji hrbet) po 16 dag, 1 račja jetra, 2 tartufa, 50 dag belih belušev, 50 dag zelenih belušev, 30 dag koruze, 4 večji paradižniki, 8 šalotk, 10 dag drobtin, 1/8 l goveje omake, 6 žlic sončničnega olja z jurčki, žlica masla ali margarine, sol, poper. Omaka Morny: pol l mleka, 3 dag moke, 3 dag masla ali margarine, 2 rumenjaka.

Priprava: Pripravimo gosto omako Morny tako, da maščobo razpustimo, dodamo moko in nekoliko prepražimo, zalijemo z vročim mlekom, ohladimo in primešamo še koruzno moko. Nato iz mase oblikujemo večje žličnike, jih povaljamo v moki, pomočimo v jajce in drobtine ter jih na vročem olju ocvremo. Bele in zelene beluše skuhamo v slanem kropu. Paradižnike poparimo in olupimo jim odstranimo semena ter narežemo na drobne kocke. Tartufe narežemo na tanke lističe. V ponvi segrejemo olje z jurčki in na hitro opečemo turnedoje, jim dodamo oprano in narezano šalotko, dušimo, dodamo vino. Skupaj dušimo še nekaj minut, nato dodamo še govejo omako. Preden postrežemo, na turnedoje položimo jurčke, rezine račjih jeter, nanje rezino tartufa, obložimo z zelenjavo in oblijemo z omako.

Kostanjeva rulada s priokusom makadamije

Sestavine: 30 dag kuhanega in pretlačenega kostanja, 8 rumenjakov, 14 dag sladkorja, 12 dag moke, sneg beljakov, 8 dag čokolade.

Priprava: Rumenjake umešamo s polovico sladkorja, naredimo trd sneg iz beljakov, v katerega vmešamo preostali del sladkorja in ga primešamo k dobro umešanim rumenjakom z vsemi sestavinami. Na pekač damo papir za peko in vlijemo maso. V pečici jo spečemo pri temperaturi 180 stopinj Celzija. Pečeno takoj povijemo v kuhinjsko servieto, ki smo jo potresli s kristalnim sladkorjem, da se ne prime. Nato jo takoj odvijemo, da odstranimo kuhinjsko krpo, nato jo znova zvijemo in pustimo, da se ohladi.

Nadev: 12 dag sladkorja skuhamo z 1/8 l vode v nit, to je do pete stopnje. Nekoliko ohlajen sladkor umešamo v dva dobro tolčena beljaka. Dodamo 50 dag pretlačenega kostanja, malo ruma, 1/4 vanilijevega sladkorja. Narahlo premešamo. S to kremo nadevamo ohlajeno in odvito rulado. Nato rulado znova zvijemo in jo postavimo za krajši čas v hladilnik. Dobro ohlajeno rulado lahko premažemo s tolčeno smetano in potresemo s pretlačenimi kostanji ali pa jo prelijemo s stopljeno čokolado in nato okrasimo s tolčeno sladko smetano.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / četrtek, 22. december 2016 / 11:10

Postopoma bodo odpravili kršitve

Po izvedbi celovite presoje vplivov na okolje so v prostorski akt občine Bohinj vključili vse omilitvene ukrepe, ob izvedbi katerih bo Biatlonski center na Pokljuki postal sprejemljiv za okolje in nar...

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 28. oktober 2016 / 07:00

Več bo prometa

Kranj – Policija opozarja, da bo v prihajajočih prazničnih dneh povečan promet na mejnih prehodih in po notranjosti države, zlasti pa v okolici pokopališč. Jesenske počitnice bodo mnogi izkoristili...

Medvode / petek, 28. oktober 2016 / 15:03

Četrt stoletja državnosti

V Medvodah so ob dnevu suverenosti pripravili pogovor z naslovom Petindvajset let državnosti Republike Slovenije.

GG Plus / petek, 28. oktober 2016 / 15:02

»Zame je zgodba končana«

Zgodba tokratne Glasove preje v Hribarjevi dvorani za kavarno gradu Strmol, katere gost je bil Peter Hribar, nečak zadnjega strmolskega graščaka Rada Hribarja, je hkrati spomin na žalostne strani slov...

GG Plus / petek, 28. oktober 2016 / 15:01

Krivda

»Ja, ja, zelo zgodaj sem zanosila,« mi je odgovorila Sabina, ko je videla moj začudeni pogled. »Nisem še imela 17 let, ko sem spoznala fanta v Kranju, pred kinodvorano. Od mene je bil prec...

Kultura / petek, 28. oktober 2016 / 14:29

Fotografski konec oktobra v Layerjevi hiši

Kranj – Danes, v petek, 28. oktobra, se na dveh razstaviščih ob Layerjevi hiši odpirata fotografski razstavi. V galeriji stolpa Škrlovec gostuje Fotografsko društvo Janez Puhar z razstavo 4 x 10. P...