Janez Štrukelj

Jedi za jesenske dni (2)

Turnedo z zelenjavo, tartufi in jurčki

Sestavine: 4 turnedoji (goveji hrbet) po 16 dag, 1 račja jetra, 2 tartufa, 50 dag belih belušev, 50 dag zelenih belušev, 30 dag koruze, 4 večji paradižniki, 8 šalotk, 10 dag drobtin, 1/8 l goveje omake, 6 žlic sončničnega olja z jurčki, žlica masla ali margarine, sol, poper. Omaka Morny: pol l mleka, 3 dag moke, 3 dag masla ali margarine, 2 rumenjaka.

Priprava: Pripravimo gosto omako Morny tako, da maščobo razpustimo, dodamo moko in nekoliko prepražimo, zalijemo z vročim mlekom, ohladimo in primešamo še koruzno moko. Nato iz mase oblikujemo večje žličnike, jih povaljamo v moki, pomočimo v jajce in drobtine ter jih na vročem olju ocvremo. Bele in zelene beluše skuhamo v slanem kropu. Paradižnike poparimo in olupimo jim odstranimo semena ter narežemo na drobne kocke. Tartufe narežemo na tanke lističe. V ponvi segrejemo olje z jurčki in na hitro opečemo turnedoje, jim dodamo oprano in narezano šalotko, dušimo, dodamo vino. Skupaj dušimo še nekaj minut, nato dodamo še govejo omako. Preden postrežemo, na turnedoje položimo jurčke, rezine račjih jeter, nanje rezino tartufa, obložimo z zelenjavo in oblijemo z omako.

Kostanjeva rulada s priokusom makadamije

Sestavine: 30 dag kuhanega in pretlačenega kostanja, 8 rumenjakov, 14 dag sladkorja, 12 dag moke, sneg beljakov, 8 dag čokolade.

Priprava: Rumenjake umešamo s polovico sladkorja, naredimo trd sneg iz beljakov, v katerega vmešamo preostali del sladkorja in ga primešamo k dobro umešanim rumenjakom z vsemi sestavinami. Na pekač damo papir za peko in vlijemo maso. V pečici jo spečemo pri temperaturi 180 stopinj Celzija. Pečeno takoj povijemo v kuhinjsko servieto, ki smo jo potresli s kristalnim sladkorjem, da se ne prime. Nato jo takoj odvijemo, da odstranimo kuhinjsko krpo, nato jo znova zvijemo in pustimo, da se ohladi.

Nadev: 12 dag sladkorja skuhamo z 1/8 l vode v nit, to je do pete stopnje. Nekoliko ohlajen sladkor umešamo v dva dobro tolčena beljaka. Dodamo 50 dag pretlačenega kostanja, malo ruma, 1/4 vanilijevega sladkorja. Narahlo premešamo. S to kremo nadevamo ohlajeno in odvito rulado. Nato rulado znova zvijemo in jo postavimo za krajši čas v hladilnik. Dobro ohlajeno rulado lahko premažemo s tolčeno smetano in potresemo s pretlačenimi kostanji ali pa jo prelijemo s stopljeno čokolado in nato okrasimo s tolčeno sladko smetano.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / sreda, 2. avgust 2023 / 15:38

Ko življenje gledaš s srcem

Steza Mali princ (1171 m n. m.) – Saj poznate zgodbo Mali princ? O dečku, ki je odrasle učil, da je stvari treba gledati s srcem, saj je bistvo očem skrito. Ni čudno, da je po južnem Velebitu speljana...

Objavljeno na isti dan


Preddvor / petek, 4. februar 2022 / 21:04

Pri ruševinah Sempetove hiše bodo položili venec

Bašelj – Jutri, v soboto, 5. februarja, organizirajo srečanje pri ruševinah Sempetove hiše in spominskega obeležja pod Sv. Lovrencem nad Bašljem. V spomin na tragični dogodek pred osemdesetimi leti...

GG Plus / petek, 4. februar 2022 / 19:38

Blaž Potočnik in njegove vzmetene cize

Slovenski pesnik, pisatelj, narodni buditelj in duhovnik Blaž Potočnik, ki se je rodil 31. januarja 1799 v Struževem pri Kranju, je med drugim zaslovel tudi kot izumitelj. Dvokolesne branjevske voz...

Kronika / petek, 4. februar 2022 / 19:36

Moški padel z balkona

Tržič – Tržiški policisti so v torek obravnavali padec moškega z balkona stanovanjskega objekta. Moški je na kraju umrl. Po ugotovitvah policistov je šlo za nesrečo, tuje krivde pa niso ugotovili....

Gospodarstvo / petek, 4. februar 2022 / 19:36

Nastavki odlični

Denarnih spodbud bo letos manj, a so nastavki za razvoj gospodarstva odlični, je bilo eno od sporočil Investicijskega foruma Triglav Skladi.

Šport / petek, 4. februar 2022 / 18:23

Gorska tekača sezone Timotej Bečan in Nuša Mali

Kamnik – V Kamniku je bila zaključna prireditev sezone gorskih tekov, na kateri so razglasili tudi naj gorska tekača sezone 2021. To sta Kamničanka Nuša Mali (AK Olimpija) in Medvoščan Timotej Beča...