Jerca Oman

Dober kruh naredita roka in kmečka peč

Jerca Oman iz Rateč kruh peče že 45 let. Pred kratkim je zanj prejela bronasto priznanje na avstrijskem Koroškem.

Jerčin slasten kruh ne manjka na nobeni rateški prireditvi, na vaškem dnevu, na raznih prireditvah, srečanjih. Včasih se udeleži tudi kakšnega ocenjevanja in nazadnje je na Koroškem deželnem ocenjevanju kruha prejela bronasto priznanje za svoj kmečki kruh. Da tradicija peke kruha ne bi zamrla, pa so v okviru društva podeželskih žena in s finančno pomočjo Občine Kranjska Gora pripravili že več delavnic in tečajev, tudi pri gospe Jerci

»Vzamem tri kilograme ržene moke, dva kilograma bele, kvas, sol in vodo. Vse skupaj dam v veliko skledo in potem vsaj pol ure močno gnetem z rokami. Vsaj za eno uro dam vzhajat, potem še enkrat potlačim z rokami in spet dam vzhajat. Potem naredim deset hlebcev in jih dam v peharje, kjer še enkrat vzhajajo. V kmečki peči pečem tričetrt ure, če je peč zelo vroča, sicer pa dobro uro,« pripoveduje Jerca Oman iz Rateč, ena redkih domačink, ki še vedno pečejo domač kruh, in to v pravi krušni peči. Pravi, da recept ni nobena skrivnost, kajti niso sestavine tiste, ki naredijo dober kruh. »Najbolj pomembna je kmečka peč!« je prepričana gospa Jerca. »Pa tudi to je res, da ima vsaka roka nekaj svojega, čeprav je isti recept.« Moko zadnja leta kupi v trgovini ali v mlinu. Dolga leta je njen danes že pokojni mož mlel in sejal rž in pšenico, ki so ju pridelali sami.

 

.

In pred koliko leti je spekla svoj prvi kruh? »Prav sama sem ga začela peči, ko sem bila stara okrog trideset let, ko mi je umrla tašča. Kruh smo ponavadi pekli, ko smo bili v senožetih, ko smo pobirali krompir ali delali razna druga dela. Ko smo delali v senožetih, sem vstajala ob štirih zjutraj in zakurila v peči, tako da sem ob desetih že nesla svež kruh in južino v senožet … Pa hruševo vodo smo pili zraven …,« se spominja danes 75-letna sogovornica. Domač kruh so včasih zamesili le enkrat na teden, saj je v kleti zdržal po več dni. Danes ga gospa Jerca zamesi le še nekajkrat na leto, bolj pogosto speče štrudelj in potico (najraje pehtranovo), njena posebnost so tudi hrepovci (krhki flancati) in kocovi krapi (iz suhih hrušk), ki so značilnost Rateč in okolice. Je pa tudi prava mojstrica sušenja mesa, saj od konca novembra v njeni črni kuhinji ves čas diši po slastnih klobasah, salamah …

 

In komu bo predala umetnost peke kruha? Pravi, da najverjetneje vnuku Tomažu, ki je kuhar in ki ga peka tudi zanima. Tako se bo družinska tradicija ohranila. Morda pa se v generaciji bodočih pravnukinj (dva pravnuka gospa Jerca že ima) ohrani tudi tradicija imena Jerca, ki sta ga nosili že njena babica in mama?

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 17. julij 2019 / 21:17

Če bi se srečali gajevci

Kranj – V soboto, 20. julija, bo ob 20. uri v Prešernovem gaju performativni koncert uglasbene poezije treh kranjskih pesnikov, posvečen trem »gajevcem« – Francetu Prešernu, Simonu Jenku in Janezu...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / nedelja, 8. julij 2007 / 07:00

Evropska glasbena mineštra

V začetku junija sem se vrnil iz Francije, kamor sem šel kot ambasador Slovenije za evropski festival, imenovan Europavox. Gre za zelo mlad festival, saj je bil letos organiziran šele drugič.

Prosti čas / nedelja, 8. julij 2007 / 07:00

Ne živim od stare slave

Miran Rudan se po nekajletnem zatišju vrača na glasbeno sceno.

Prosti čas / nedelja, 8. julij 2007 / 07:00

Domači in tuji folklorni plesi

V Preddvoru se je na terasi gradu Hrib odvijala zanimiva folklorna prireditev, kjer so največ pozornosti zbudili folkloristi iz daljne Portugalske.

Kranj / nedelja, 8. julij 2007 / 07:00

Odločitev sredi julija

Kranj - Konec maja se je v Kranju sestal poslovni odbor konzorcija CERO, ki je obravnaval možne lokacije gorenjskega centra za ravnanje z odpadki. Zaradi ponudbe Kranja za lokacijo...

Tržič / nedelja, 8. julij 2007 / 07:00

Suhi tržiški vodovodi

Javno podjetje Komunala Tržič opozarja lastnike na velike težave pri preskrbi s pitno vodo. V Gozd jo vozijo od aprila.