Jerca Oman

Dober kruh naredita roka in kmečka peč

Jerca Oman iz Rateč kruh peče že 45 let. Pred kratkim je zanj prejela bronasto priznanje na avstrijskem Koroškem.

Jerčin slasten kruh ne manjka na nobeni rateški prireditvi, na vaškem dnevu, na raznih prireditvah, srečanjih. Včasih se udeleži tudi kakšnega ocenjevanja in nazadnje je na Koroškem deželnem ocenjevanju kruha prejela bronasto priznanje za svoj kmečki kruh. Da tradicija peke kruha ne bi zamrla, pa so v okviru društva podeželskih žena in s finančno pomočjo Občine Kranjska Gora pripravili že več delavnic in tečajev, tudi pri gospe Jerci

»Vzamem tri kilograme ržene moke, dva kilograma bele, kvas, sol in vodo. Vse skupaj dam v veliko skledo in potem vsaj pol ure močno gnetem z rokami. Vsaj za eno uro dam vzhajat, potem še enkrat potlačim z rokami in spet dam vzhajat. Potem naredim deset hlebcev in jih dam v peharje, kjer še enkrat vzhajajo. V kmečki peči pečem tričetrt ure, če je peč zelo vroča, sicer pa dobro uro,« pripoveduje Jerca Oman iz Rateč, ena redkih domačink, ki še vedno pečejo domač kruh, in to v pravi krušni peči. Pravi, da recept ni nobena skrivnost, kajti niso sestavine tiste, ki naredijo dober kruh. »Najbolj pomembna je kmečka peč!« je prepričana gospa Jerca. »Pa tudi to je res, da ima vsaka roka nekaj svojega, čeprav je isti recept.« Moko zadnja leta kupi v trgovini ali v mlinu. Dolga leta je njen danes že pokojni mož mlel in sejal rž in pšenico, ki so ju pridelali sami.

 

.

In pred koliko leti je spekla svoj prvi kruh? »Prav sama sem ga začela peči, ko sem bila stara okrog trideset let, ko mi je umrla tašča. Kruh smo ponavadi pekli, ko smo bili v senožetih, ko smo pobirali krompir ali delali razna druga dela. Ko smo delali v senožetih, sem vstajala ob štirih zjutraj in zakurila v peči, tako da sem ob desetih že nesla svež kruh in južino v senožet … Pa hruševo vodo smo pili zraven …,« se spominja danes 75-letna sogovornica. Domač kruh so včasih zamesili le enkrat na teden, saj je v kleti zdržal po več dni. Danes ga gospa Jerca zamesi le še nekajkrat na leto, bolj pogosto speče štrudelj in potico (najraje pehtranovo), njena posebnost so tudi hrepovci (krhki flancati) in kocovi krapi (iz suhih hrušk), ki so značilnost Rateč in okolice. Je pa tudi prava mojstrica sušenja mesa, saj od konca novembra v njeni črni kuhinji ves čas diši po slastnih klobasah, salamah …

 

In komu bo predala umetnost peke kruha? Pravi, da najverjetneje vnuku Tomažu, ki je kuhar in ki ga peka tudi zanima. Tako se bo družinska tradicija ohranila. Morda pa se v generaciji bodočih pravnukinj (dva pravnuka gospa Jerca že ima) ohrani tudi tradicija imena Jerca, ki sta ga nosili že njena babica in mama?

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 22. december 2014 / 13:02

Okrepili naj bi prodajo na tujih trgih

Skupina Žito bo prihodnje leto poskušala ohraniti obstoječe deleže na domačem trgu, hkrati pa povečati prodajo na tujih trgih. Čisti dobiček, ki bo letos dosegel 3,1 milijona evrov, naj bi povečala še...

Objavljeno na isti dan


Šport / sobota, 25. december 2021 / 19:21

Mladi biatlonci tekmovali na Pokljuki

Rudno polje – Na Pokljuki se je konec preteklega tedna zbralo več kot tristo mladih biatloncev in biatlonk iz štirih držav (Slovenije, Avstrije, Nemčije in Švice), ki so se pomerili na OPA Alpskem...

Slovenija / sobota, 25. december 2021 / 19:20

Elan podaril petnajst parov smuči

Begunje – Družba Elan je pred dnevi podarila 15 parov otroških smuči. Deset parov so darovali Osnovni šoli Šmarjeta iz Šmarjeških Toplic, pet pa Osnovni šoli Riharda Jakopiča iz Ljubljane. Na razpi...

Domžale / sobota, 25. december 2021 / 17:49

Proračun za dve leti

Največji projekt prihodnjih let v Domžalah bo prizidek k zdravstvenemu domu in gradnja podzemne garaže tik ob njem.

Zanimivosti / sobota, 25. december 2021 / 17:49

Darila

December je čas obdarovanj, ko se tudi na občinah spomnijo na tiste, s katerimi so skozi celo leto tesneje sodelovali. Takole uporabno in okusno darilo so pripravili na Občini Medvode. Z njim promo...

GG Plus / sobota, 25. december 2021 / 17:48

Dogajanja ob gradnji železnice

S primerom desetletne Friderike Bauer, hčere železniškega nadzornika Ignaca Bauerja iz Logatca, so opravili zelo hitro. Mala je avgusta 1859 prijavila železniškega paznika Ignaca Nerata, da ji je r...