Večina volivcev za Tenetiše

Na referendumu je 85,19 odstotka volivcev podprlo gradnjo centra za ravnanje z odpadki v Tenetišah. Civilna iniciativa Mlaka Tenetiše pravi, da je referendum padel, ker je nekaj čez tisoč tamkajšnjih prebivalcev proti gradnji.

Kranj - Posvetovalnega referenduma o gradnji regijskega centra za ravnanje z odpadki v Tenetišah se je v nedeljo, 11. novembra, udeležilo 65,65 odstotka volivcev iz območja Mestne občine Kranj. Za tak center je glasovalo 85,19 odstotka volivcev, proti jih je bilo 14,81 odstotka. »Podporo projektu smo na občini pričakovali. Zdaj moramo pripraviti dokumentacijo za sprejem prostorskih aktov na lokaciji bodočega centra, sklicali bomo Konzorcij CERO, še naprej bomo poskušali vzpostaviti dialog z najbližjimi prebivalci deponije; sestavili bomo posebno komisijo, v kateri bodo tudi predstavniki Krajevnih skupnosti Tenetiše in Kokrica,« je povedal kranjski župan Damijan Perne. Poglejmo še rezultate volitev v Krajevnih skupnostih (KS) Kokrica in Tenetiše, ki mejita na obstoječo deponijo Tenetiše: V KS Tenetiše je bilo 39,62 odstotka volivcev za gradnjo regijskega centra, 60,38 odstotka jih je bilo proti. V KS Kokrica je bilo za 51,86 odstotka volivcev, proti pa 48,14 odstotka.

Civilna iniciativa Mlaka Tenetiše, ki je proti gradnji centra na lokaciji obstoječe deponije, pravi, da je referendum padel. »80 odstotkov volivcev Mlake (to je tretja volilna enota na Kokrici) in 60 odstotkov volivcev Tenetiš je proti gradnji centra. To je dovolj velika kritična masa ljudi (op.: 1190 volivcev), ki ne bo dovolila gradnje centra brez njihovega soglasja,« je povedal Miran Hude iz Civilne iniciative. Člani Civilne iniciative so se pripravljeni pogovarjati z občino, a kot je dejal Hude, pod določenimi pogoji: »Z županom lahko najdemo skupni jezik pri sanaciji obstoječega smetišča in pri iskanju strokovnih odgovorov, kaj se dogaja z onesnaženo podtalnico. Zanima nas, kakšna je prihodnost parcel v Tenetišah, ki so v občinski lasti, in kaj bi lahko bilo na lokaciji obstoječega smetišča namesto regijskega centra za ravnanje z odpadki.«

Komunala Kranj od začetka novembra, ko ji je poteklo okoljevarstveno dovoljenje za obratovanje deponije Tenetiše, Agencija RS za okolje pa v zvezi s tem še ni dala odgovora, odvaža smeti v Kovor in na Malo Mežaklo. »Sedanje razmere bistveno povečujejo stroške; pri 200 tonah odpadkov je dodatni strošek na dan od 20.000 do 25.000 evrov,« je povedal Ivan Hočevar, direktor Komunale Kranj.

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / ponedeljek, 14. junij 2010 / 07:00

Občina je bila gospodarna

Šenčur - Finančno poslovanje Občine Šenčur je bilo v letu 2009 zakonito in gospodarno, je ugotovil tamkajšnji nadzorni odbor. Predsednik odbora Anton Kepic je povedal, da...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 14. marec 2013 / 07:00

Okraševanje pirhov s staljenim voskom in buciko (1)

To je preprost način, kjer se lahko že otroci seznanijo z batik tehniko. Batik je indonezijska tehnika krašenja, predvsem tkanin. Podobno krasijo pirhe s staljenim voskom v Beli krajini in nekate...

Zanimivosti / četrtek, 14. marec 2013 / 07:00

Praznovali biserni jubilej

Društvo upokojencev Predoslje se je na praznovanju šestdesetletnice preimenovalo v Društvo upokojencev Britof - Predoslje. Za novega predsednika so izvolili Mira Zelnika.

GG Plus / četrtek, 14. marec 2013 / 07:00

Ledeni čaj ali sedem žličk sladkorja

V okviru projekta Voda zmaga, ki ga vodi Pediatrična klinika Ljubljana, želijo spodbuditi otroke, da sladke pijače nadomestijo z nesladkanim čajem in vodo.

Zanimivosti / četrtek, 14. marec 2013 / 07:00

Anketa: Dobrodelnosti je vse več

V teh kriznih časih se dobrodelni koncerti in različne akcije za pomoč socialno šibkim kar vrstijo. Zanimalo nas je, ali se jih udeležujete oz. kako pomagate sami. Smo Slovenci dovolj dobrodelni?

GG Plus / četrtek, 14. marec 2013 / 07:00

Narodov blagor se pozna (tudi) po višini profila pnevmatik

Pokaži mi gume in povem ti, kdo si. Stavek, ki opisuje poklicno deformacijo tistih, ki si kruh služijo s prodajo avtomobilskih pnevmatik.