Repa
V večjem delu Evrope je bila repa pred razširitvijo krompirja poglavitna hrana predvsem revnejšega prebivalstva.
Pravilno pripravljena in z malo domišljije je lahko repa prav okusna in z njo si lahko vse leto popestrimo svoj jedilnik. Roza, bele, rumene ali rdeče, zgodnje in pozne, okrogle, ploščate in podolgovate, takšne so repe in večinoma so vsaj malo pekoče. Uporabna je prav vsa rastlina; listi, cime, cvetna stebla s popki, cvetovi in seveda gomolji. Čeprav se zdi, da repi nič ne more do živega, bodimo pri nakupu vseeno pozorni nanjo. Dobre repe morajo biti čim manjše, brez rjavih peg in nepoškodovane, na otip morajo biti čvrste in zaželeno je, da imajo ostanke listnih pecljev. Največ pa repa pokaže, ko jo prerežemo: v notranjosti je čvrsta, sočna, vendar naj ne bo olesenela in še manj puhla, biti mora enakomerne barve. V hladni kleti ali v hladilniku se ohrani več tednov, za nekaj mesecev pa jo lahko shranimo v mivki ali v zasipnici. Listov, cim in drugega pa v prodaji ni možno kupiti in lahko pridelamo le doma in uporabljamo neposredno z vrta. Repa je na vse načine uporabna, repne cime, liste in cvetove ponavadi dodajamo solatam, gomolje pa sveže ribamo na solate, jih kuhamo, pečemo, dušimo in naravno kisamo. Zelo znana je loška smojka (s proseno kašo polnjena in pečena repa) in aleluja (juha iz posušenih repnih olupkov). Kisla repa je uporabna v solatah, je odlična kot priloga h krvavicam, pečenicam in pečenemu mesu, zelo znana pa je prekmurska bujta repa.
Solata z repo in piščancem
Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag pečenega piščančjega fileja, 3 kuhane in na drobne trakove narezane repe, nekaj repnih cim, 5 kislih kumaric, 10 dag nastrganega parmezana, 2 žlici jabolčnega kisa, 2 dl majoneze, sol, 1 žlico drobno narezanega drobnjaka.
Piščančji file narežite na trakove, dodajte repo, drobno narezane repne cime, na trakove narezane kisle kumarice in parmezan. Majonezo zmešajte z jabolčnim kisom, soljo in drobnjakom. Tako pripravljen preliv prelijte prek solate, narahlo premešajte in takoj postrezite.
Juha s kostanjem, repo in porom
Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg kostanja, 40 dag repe, 30 dag pora, 5 dag masla, 1l mesne juhe ali vode, sol, sveže mlet poper in sesekljan peteršilj.
Por operite, ga narežite na kolobarje in ga na raztopljenem maslu pražite, da oveni. Zalijte z mesno juho in dodajte surov olupljen kostanj in olupljeno ter na majhne kocke narezano repo. Kuhajte 45 minut, solite ter popoprajte po okusu in na koncu posujte s sesekljanim peteršiljem ter postrezite.
Piščančji frikase z repo in gobami
Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg piščančjega fileja brez kosti, 1 sesekljano čebulo, 3 žlice masla, 40 dag repe, 30 dag poljubnih gob (lisičk, šitak …), 1 žličko moke, 1 dl suhega belega vina, 1 dl kokošje juhe, 0,5 dl sladke smetane, sol in 1 žličko sesekljanega peteršilja.
Piščančji file narežite na manjše kose ter ga osolite. V kozici razpustite maslo in na njem podušite sesekljano čebulo, da postekleni. Dodajte oprano, olupljeno in na kocke narezano repo, kose piščanca in oprane gobe, pomokajte ter zalijte z vinom in juho. Pokrijte ter dušite 10 minut. Dodajte kozice in sladko smetano ter dušite še 10 minut. Po potrebi solite, posujte s sesekljanim peteršiljem ter takoj postrezite.
Krompirjeva solata z repo, bučnim oljem in gorgonzolo
Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg krompirja, 1 belo mlado čebulo, 40 dag repe, 1 žlico sesekljanega peteršilja, 5 žlic bučnega olja, 1 žlico kisle smetane, 2 žlici jabolčnega kisa, sol in sveže mlet poper ter 10 dag gorgonzole.
Krompir skuhajte v vodi, ga ohladite in narežite na tanke rezine. Dodajte oprano, olupljeno in naribano repo, narezano čebulo in začinite s sesekljanim peteršiljem, bučnim oljem, kislo smetano, jabolčnim kisom, soljo in poprom. Premešajte in pustite stati pol ure. Nazadnje na solato naribajte ali nastrgajte gorgonzolo ter postrezite samostojno ali pa kot prilogo k pečenemu mesu.