Šent´k Kranj je na Glavnem trgu v Kranju postavil stojnico z izdelki, ki so jih naredili njihovi uporabniki. (Foto: Tina Dokl)

Vse več mladih duševnih bolnikov

Ob svetovnem dnevu duševnega zdravja 10. oktobru je bil dan odprtih vrat v enotah Šent´k Kranj in ŠentGor Radovljica.

Kranj - Dnevni center Šent'k v Kranju že šest let obiskuje petintridesetletni Andrej. »Najprej sem imel psihično motnjo, ki je sčasoma prešla v shizofrenijo. Novejša zdravila mi zelo izboljšajo stanje. V Šent'ku mi je všeč, velik je poudarek na komunikaciji, na razvijanju socialnih veščin. Sem prihajam skoraj vsak dan, pomagam pri pripravi hrane in obiskujem računalniško delavnico,« je povedal Andrej, ki je invalidsko upokojen in živi pri starših.

»Imamo dva programa. Prvi je dnevni center, v katerega prihajajo uporabniki neobvezno, zgolj v želji po druženju in na različne delavnice. Dnevno pride k nam med petindvajset in trideset uporabnikov, vseh evidentiranih uporabnikov pa je v naši enoti sto pet, večinoma so iz kranjske občine. Drugi program je zaposlitvena rehabilitacija. V Šent'ku delamo razna kooperantska dela, veliko je tudi kreativnega dela, kot sta izdelovanje glinenih izdelkov in voščilnic. Povprečna starost uporabnikov Šent'ka je štiriinštirideset let, čeprav v zadnjem letu in pol prihaja vse več mladih; pritiski v šolah in tekmovalnost med vrstniki so veliki. Še vedno pa je duševna bolezen v naši družbi velika stigma,« je povedala Petra Barbalić, vodja Enote Šent'k Kranj, ki je kot najpogostejši obliki duševnih bolezni, s katerimi se srečujejo v kranjski enoti, navedla depresijo in shizofrenijo.

»Sedanji kranjski župan Damijan Perne nas je obiskal še v času predvolilne kampanje in je rekel, da ne bo pozabil na nas pri razdeljevanju občinskih sredstev. Upam, da bo besedo tudi držal,« je še povedala Barbalićeva. Ob dnevu duševnega zdravja je v prostorih kranjske občine potekalo izobraževanje na temo Zdravila in vzporedne oblike zdravljenja. Organiziralo ga je združenje Humana v sodelovanju s Centrom za socialno delo Kranj in nevladnimi organizacijami Šent, Ozara, Korak in Dam ter gostujočimi predavatelji.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 20. junij 2013 / 13:41

S kolesom do gibčnosti

Kranjčanka Marta Polak, ki je zakoračila že v 104. leto, je najbolj vesela, da se lahko še sama sprehodi, ker je včasih veliko kolesarila, pa je prepričana, da je to vzrok za njeno gibčnost.

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / torek, 10. oktober 2006 / 06:00

Gostovanje argentinske Pristave

Slovenska gledališka skupina Pristava iz Buenos Airesa v Argentini je gostovala tudi v Cerkljah in Podbrezjah.

Šenčur / torek, 10. oktober 2006 / 06:00

Obnovljena šenčurska šola

Osnovna šola Šenčur je v zadnjih dveh letih dobila povsem novo, sodobno podobo.

Mengeš / torek, 10. oktober 2006 / 06:00

Mengeš potrebuje obvoznico

Mengeš - Mengeš je prometno eno najbolj obremenjenih mest v Sloveniji. Skozenj teče promet s Štajerske proti Ljubljani in Gorenjski, veliko je tudi tranzitnega prometa....

Zanimivosti / torek, 10. oktober 2006 / 06:00

Srečanje psov meščančkov

Kranj - Pred vrtnim centrom Kalia na Zlatem polju v Kranju so v soboto dopoldne izbirali najbolj simpatičnega, največjega, najmanjšega in najbolj ubogljivega mešančka. Zbralo se je...

Cerklje na Gorenjskem / torek, 10. oktober 2006 / 06:00

Pravi kmet ne rabi fitnesa

Če bi potencialne slovenske misice in mistri vedeli, da je nagrada na izboru Lepotice in Fanta slovenskega podeželja najprej obisk Brazilije, potem šele John Deere, bi si vsi omislili kmetijo.