Šeširju je odplavilo vzorce

V Tovarni klobukov Šešir še ne vedo, kaj bodo lahko predstavili glavnim kupcem.

Škofja Loka – Pred tednom dni smo že na kratko poročali o škodi, ki so jo povzročile poplave tudi v delu Tovarne klobukov Šešir v starem mestnem jedru Škofje Loke. Čeprav nastale škode v Škofji Loki (v šolskem centru na Podnu, Šeširju in Klavnici) nikakor niso primerljive s katastrofo, ki so jo doživeli v Železnikih, pa utegne prav škoda v Šeširju to družbo močneje prizadeti. Pri tem kaže povedati, da so v Šeširju sicer tako rekoč »vajeni« poplav, saj stari del tovarne leži neposredno ob Selški Sori in celo pod nivojem te reke, zato je, kot nam je povedal direktor Miro Pinterič, že kar ustaljena »praksa«, da ob narasli reki že vedo, kaj in kako morajo ukrepati. Del proizvodnje klobukov (barvarna) je namreč vezan na prostore z veliko vlago, v primeru nevarnosti poplav zato s strojev odvijejo le občutljive elektromotorje in pospravijo skladišče. Čeprav imajo dogovorjeno, da jim iz Selške doline javijo naraščanje reke (narasle vode pridrvijo v Škofjo Loko v približno pol ure), pa je tokrat prišlo do tako hitrega vodnega udara, da je za ukrepanje zmanjkalo časa. Uspelo jim je rešiti le približno četrtino tistega, kar v takih situacijah opravijo. Tako jim je zalilo vse elektromotorje, tri četrtine barv in šestdeset tisoč polizdelkov oziroma 70 tulcev. Te so sicer oprali, posušili, vendar je veliko vprašanje, koliko bo še uporabnega, še primernega za ponovno barvanje.

Škoda za Tovarno klobukov Šešir utegne biti velika predvsem zato, ker so tik pred predstavitvijo novih kolekcij. Prav ta teden jih bosta namreč obiskala dva največja kupca, sami pa še ne vedo, kje so pripravljeni vzorci. Spodrsljaj pri predstavitvi utegne močno vplivati na prihodnjo prodajo. Ekipa dvajsetih delavcev se je čiščenja prostorov lotila takoj in do sobote je bilo vse oprano, urejeno, polproizvodi pa na sušenju. Tudi dobavitelji Šeširja so se takoj odzvali, priskrbeli nove barve, pomemben dobavitelj surovin iz Belgije je obljubil pomoč, dober kupec iz Zagreba pa se odločil za plačilo vnaprej.

Direktor Pinterič pravi, da je o nastalem položaju takoj obvestil župana in mu sporočil prvo oceno škode v višini od 950 tisoč do 1,1 milijona evrov. Prepričan je, da na občini podcenjujejo škodo, ki je nastala pri njih, in tudi pogovor z ministrom za gospodarstvo Andrejem Vizjakom je pokazal, da o njihovi škodi ni bil obveščen.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / / 09:25

Ligaši tečejo drugi krog

Kranj – Udeleženci Kranjske zimske tekaške lige tečejo drugi krog. V nedeljo so se zbrali pod Sv. Joštom. Najhitrejši je bil na vrhu znova najboljši slovenski gorski tekač letošnjega leta Timotej B...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / / 23:00

Proti virusom se različno »borijo«

Gripa in druga sezonska virusna obolenja so že na pohodu, nekaj naključnih sogovornikov smo zato vprašali, kako skrbijo za svoje zdravje, da se, kolikor se le da, ubranijo pred prehladi, g...

Razvedrilo / / 22:49

Zlata poroka zakoncev prestor

Zakonca Prestor z Zgornjega Brnika sta praznovala zlato poroko. Vedno sta se trudila, da bi bila vsem dobra vzornika za vnaprej, za popotnico za življenje. Njuno največje bogastvo je, da sta bila sreč...

Kranj / / 22:48

Umetnost ne pozna meja

Na Osnovni šoli Franceta Prešerna Kranj so pretekli četrtek premierno uprizorili gledališko predstavo z naslovom Razstava, ki je nastala kot skupni projekt omenjene šole in Osnovne šole Milivoja Omora...

Rekreacija / / 22:48

Iz košarke v gorski tek

Timotej Bečan je eden izmed upov slovenskega gorskega teka. Njegova višina, 191 centimetrov, je malce neobičajna za tekača. Deset let je treniral košarko in igral za člansko ekipo Medvod.

Nasveti / / 22:46

Kruh malo drugače

Fokača (italijansko focaccia) je italijanski kruh, ki se od klasičnega razlikuje predvsem po tem, da je tanjši in bolj hrustljav. Pripravimo ga lahko v kombinaciji s številnimi dodatki, med katerim...