Drugi Semanji dan na Telečjem
V Pirničah so letos namesto telet dirkali ljudje. Prijavile so se tri ekipe, zmagali pa so domačini, ki so bili lani s pravim teletom zadnji. Prireditev so popestrili nastopi različnih skupin, stojnice, ter bogata gostinska ponudba.
Pirniče – Turistično društvo Pirniče je že drugo leto zapored organiziralo prireditev Semanji dan na Telečjem. Letos so pripravili nekaj sprememb, najbolj opazna je bila morda ta, da so namesto pravih telet, kot je bilo to lani, dirkali ljudje. »Organizacija prireditve je bila tako lažja. Poleg tega smo želeli letos narediti malce drugače. Prireditev je uspela in smo zadovoljni,« je povedal Luka Strojan, predsednik TD Pirniče, ter dodal nekaj o pravilih letošnje dirke: »V ekipi so bili štirje tekmovalci, dva pod kostumom teleta in dva spremljevalca. Pokazati so morali določene spretnosti. Nit je bila zgodba o telečjem. Spremljevalca sta morala na cizi peljati teleta, eden iz ekipe je potem imel nalogo spiti 3 dcl mleka, na poti nazaj so morali obešancu sezuti škornje, dva sta imela potem nalogo spiti še 3 dcl toplega piva. Zmagala je ekipa, ki je najhitreje opravila s progo.«
Prijavile so se tri ekipe, zmagala pa je Turbo Tele, Peter, Boštjan, Martin in Miha iz Pirnič, ki so nastopili s pravim teletom že lani, a bili takrat zadnji. »Počutil sem se tako kot včasih, ko sem pil še pri mami,« je na vprašanje, kako je bilo piti mleko, v smehu odgovoril član ekipe, ter nadaljeval: »Drugo leto bi radi znova tekmovali s teletom. Danes je bilo najtežje piti toplo pivo.« Program so popestrili še skupini Krila in Strune, ansambla Minerali in Mihovec, trio Simpathy, duo Prima z Julijo, mešani pevski zbor KD Jakob Aljaž, vaško potujoče gledališče KUD Pirniče, ter OŠ Pirniče. Kuhinja pri Mihovčevih pa je bila v znamenju telečjih dobrot. »Telečja jetrca s čebulo, telečja obara z vodnimi žličniki, kranjska klobasa, od sladic pa praženec z bučno čežano, miške in bučni zavitek. Imamo tudi telečje drekce, kot smo poimenovali čokoladne mufine. Ljudje čedalje več posegajo po doma pripravljeni hrani,« je za konec pojasnila Mojca Trnovec.
Na stojnicah so se s svojimi konjički predstavili številni krajani, pa tudi drugi. Ciril Debeljak iz Zg. Pirnič izdeluje izdelke iz lesa: »Glavni izdelek so lesene medalje. Naredil sem jih že čez štiristo. S tem se bolj intenzivno ukvarjam zadnjih deset let. Z lesom sem se srečal že kot otrok, saj je bil moj stari oče mizar. Les mi je blizu, ga imam rad na otip. Po poklicu pa sem sicer strojni tehnik, že v pokoju. To, da lahko tukaj razstavljamo, ima velik pomen. Ljudje vidijo, s čim se ukvarjamo v prostem času, ker večina jih tega ne ve. Semanji dan je tako priložnost, da predstavimo, kaj vse delamo.«