Mihovčeva mama pravi, da je pri peku kruha zelo pomemben občutek v rokah.

Kruh peče skoraj vsak dan

Ivanka Petač iz Pirnič, Mihovčeva, je povedala, kako se speče dober kruh. Svoj prvi hlebec je spekla že kot osnovnošolka.

Zg. Pirniče – Ob podražitvah kruha vas verjetno ni malo, ki razmišljate, da bi kruh pekli kar doma. Kako speči dober kruh, smo povprašali Ivanko Petač, Mihovčevo iz Pirnič. Gospa je stara že več kot 80 let, a še vedno skoraj vsak dan peče kruh in pripravlja druge dobrote. Obiskali smo jo na četrtek zjutraj. Za peko kruha je imela že vse pripravljeno.

Za dober kruh je pomembnih veliko stvari

»Danes bom spekla hlebec belega in hlebec rožičevega kruha. Vsak tehta okrog tri kilograme. Vse skupaj se seveda začne tako, da si dobro umijem roke. Moko sem dala na sobno temperaturo. Potem sem pripravila kvas. Za trikilogramski hlebec sem potrebovala dve kocki kvasa, ki sem ga zdrobila v manjši posodi, dodala žličko sladkorja, da lepo vzhaja, ter dve do tri žlice vode (od pripravljenega enega litra). Vse skupaj sem pomešala z metlico in pustila vzhajati okrog deset minut, toliko, da se začne malce peniti. V prazno skledo damo 3 dag soli. Jaz uporabljam kar grobo, v redu je tudi mleta. V skledo s soljo damo preostanek od litra vode, torej liter minus dve do tri žlice, ki smo jo dali v kvas. Voda mora biti kar topla, ne pa vroča.

Za trikologramski hlebec potrebujem okrog 1,8 do 2 kilograma moke. Mi jo imamo iz domače pšenice. Vodi dodam moko, kvas, pomešam, ter stresem iz sklede. Sledi gnetenje, kjer je zelo pomemben občutek v rokah. Meni gre to zelo hitro, če pečete prvič, se boste zamudili precej več. Moke damo toliko, da se testo ne prijemlje rok, ter da ostane mehko, ne zbito, kot se zgodi v primeru, če damo moke preveč. Testo nato damo vzhajat v skledo namazano z oljem, da bo šlo potem lažje ven, ter ga pustimo vzhajati od pol do ene ure, odvisno od temperature v prostoru. Dobro je, da je prostor med vzhajanjem zaprt. Skleda seveda ne sme biti premajhna,« prijazno razloži.

Kruh se pri Mihovčevih peče že vrsto let

Medtem sva imeli z Ivanko čas za krajši pogovor. Pojasnila je, od kdaj že peče kruh: »Ko so mama pekli kruh, smo otroci vedno zraven delali testo, tako za igro. Svoj prvi hlebec sem spekla že kot osnovnošolka. Po poroki sem vsak dan kruh pekla v krušni peči (dokler niso prišle električne peči), tudi po dvanajst hlebcev na dan. Vsak je tehtal dva do tri kilograme. Tukaj je bila že prej navada hiše, da se je peklo kruh in to sem prevzela tudi jaz. Sedaj kruh pečem vsak dan, razen ob ponedeljkih in torkih, ko imamo zaprto. Za konec tedna ga spečem tudi po dvajset kilogramov.« Medtem je kruh že vzhajal. »Sedaj ga damo ven iz sklede. Prav na rahlo ga še enkrat pregnetemo, oblikujemo v hlebec, ter ga damo v pekač, ki sem ga prav tako namazala z oljem. Ves proces je s tem končan. Kruh pustimo vzhajati še okrog deset minut, potem vanj trikrat zarežem z nožem, ter ga dam v pečico. Slednjo sem ogrela na 170 stopinj, kruh pa pečemo eno uro. Za rožičev kruh je priprava enaka, s to razliko, da najprej poparimo rožiče (10-15 dag za 3 kg kruha), dodamo rozine (po želji), počakamo, da se primerno ohladi, ter nato pridamo pripravljen kvas. Postopek je nato enak kot pri belem kruhu,« je nadaljevala z obrazložitvijo.

Mihovčeva mama dober kruh, ki ga speče, rada tudi je. »Sem pa kar izbirčna. Pri mesu in solati mi paše bel kruh, pri kozarcu vina pa rožičev. Pri večerji pojem po tri rezine kruha,« še pravi. Za konec dodaja še nasvet za vse, ki se boste prvič lotili peke kruha: »Vaja dela mojstra. Ko dobiš občutek, je vse tako enostavno.«

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 21. julij 2007 / 07:00

Dobro se z dobrim povrne

Marjeta Tomaš je prvi mandat občinska svetnica. Vseskozi živi na Jesenicah, ki po njenem mnenju po dolgi stagnaciji spet postajajo živahno in urejeno mesto.

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 1. december 2009 / 07:00

Kriminal

Kriminalisti spet zasegli heroin Kranj - Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije kranjske policijske uprave so v petek v Kranju prijeli 49-letn...

Kranj / torek, 1. december 2009 / 07:00

Stražiški kulturni teden

Kranj - Včeraj so s kulturnim programom odprli vrata 22. stražiškemu kulturnemu tednu, ki bo potekal do 6. decembra v Šmartinskem domu v Stražišču. Danes ob 19. uri bo gledališki...

Šport / torek, 1. december 2009 / 07:00

Kranjčani s polovičnim izkupičkom

Kranj – V drugem krogu vaterpolskega državnega prvenstva in v vnaprej odigrani tekmi desetega kroga smo lahko videli kar nekaj zanimivih rezultatov. V Kopru, kjer sta domača Žust...

Šport / torek, 1. december 2009 / 07:00

Rokomet

Rezultati: 1. MIK liga - moški: Klima Petek Maribor - Merkur Škofja Loka 27 - 29; 1. B liga - moški: Sevnica - Alples Železniki 26 - 21; 2. liga za...

Prosti čas / torek, 1. december 2009 / 07:00

Politični obraz leta 2009 je Katarina Kresal

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani so v soboto razglasili in podelili nagrado za politični obraz leta. Unikatni stekleni kipec Steklarne Rogaška je prejela notranja ministrica Katarina Kresal.