dr. Erika Žagar

MAP preprečuje beljakovinsko podhranjenost

Prehranski dodatek MAP (Master Amino Acid Pattern), ki ga je iznašel dr. Mauricio Luca Moretti iz ameriškega International Nutrition Research Centra, vsebuje osem esencialnih aminokislin, ki jih naše telo ne proizvaja samo.

Večino aminokislin telo proizvaja samo, le osem esencialnih ali življenjsko pomembnih mora pridobiti s hrano. Uporaba sintetičnih prehranskih dopolnil je za zdravje vprašljiva.

Esencialne aminokisline so pomemben in nenadomestljivi "gradbeni material" za naše celice. "Prednost MAP-a je v njegovem izredno visokem izkoristku in malo presnovnimi balasti, kar zelo razbremeni izločilne organe," pojasnjuje dr. Erika Žagar. Svojim pacientom ga redno priporoča že nekaj let.

Večino aminokislin telo proizvede samo

Beljakovine vsebujejo vse naše celice in jih potrebujemo pri vseh procesih v organizmu. Večino aminokislin telo proizvaja samo, le osem esencialnih ali življenjsko pomembnih mora pridobiti s hrano. Telo zaužito meso, jajca in stročnice razgradi v aminokisline, ki jih potrebuje za proizvodnjo lastnih beljakovin, pretvori pa jih tudi v energijo in dušične toksine. Ker je delež dušičnih toksinov izredno visok (študije kažejo, da se polovica beljakovin, ki jih zaužijemo s hrano, razgradi v dušične toksine), telo energijo namesto za celice porablja za razgradnjo toksinov. To je še posebno očitno v starosti, ko je veliko ljudi, tudi če se pravilno prehranjujejo, beljakovinsko podhranjenih. Z beljakovinami bogata hrana je težko prebavljiva, njena presnova pa počasna. Delež anabolno presnovljenih aminokislin merimo z neto izkoristkom dušika (NNU). Največjega, 48-odstotnega, imajo jajca. To pomeni, da telo za gradnjo celic »porabi« 48 odstotkov beljakovin iz jajc, ostalih 52 odstotkov pa razgradi v energijo in dušične toksine. Pri mleku in žitu je neto izkoristek dušika 17-odstoten, pri MAP-u pa kar 99-odstoten.

Beljakovinska podhranjenost in MAP

Aminokisline v MAP-u v kri preidejo slabe pol ure po zaužitju, kar je pri naravni hrani nemogoče. Mladi in zdravi ljudje s presnavljanjem beljakovin sicer nimajo večjih problemov, težave se običajno pokažejo pri boleznih, v nosečnosti, starosti in pri izrednih naporih ali v težkih življenjskih razmerah. To še posebej velja za tiste, ki bolehajo na jetrih ali ledvicah, saj presnova beljakovin najbolj obremeni prav ta dva sistema. Dr. Erika Žagar opaža izboljšanje zdravstvenega stanja pri vseh, ki imajo potrebo po povečanem vnosu aminokislin, pa tega s prehrano ne uspevajo ustrezno nadomeščati. Taka stanja so mišična oslabelost, kronične bolezni, poškodbe … MAP je pomembna podpora pri starejših ljudeh, ki so pogosto deležni neustrezne prehrane, imajo pa tudi slabši apetit. MAP pomaga pri opešani funkciji jeter in ledvic, obolenjih prebavil in črevesja, sladkorni bolezni, prehranski netolerantnosti, alergijah, slabokrvnosti, multipli sklerozi ter okrevanju po zlomih, poškodbah in kirurških posegih. Študija, v katero so zajeli skupino ljudi v starosti od 65 do 92 let, ki so bili telesno zelo šibki in niso zmogli niti nekajminutnega sprehoda na dan, je pokazala, da se jim je stanje po jemanju MAP-a bistveno izboljšalo. Prvi mesec so jemali 6 do 8 tablet na dan, potem pa odmerek zmanjšali za polovico. Po enem mesecu so že uspešno opravili dvominutni test hoje po tekočem traku – v povprečju so zmogli dve minuti in pol hoje, po dveh mesecih pa so lahko brez prestanka hodili že enajst minut. Prav vsem se je izboljšal tudi mišični tonus.

Po prehranskih dodatkih posega pet odstotkov Slovencev

Približno pet odstotkov Slovencev posega po prehranskih dodatkih. Številne študije so potrdile njihove koristi, vendar le, če gre za naravne dodatke. Uporaba sintetičnih prehranskih dopolnil je za zdravje vprašljiva. Beta karoten na primer deluje v telesu antioksidativno, kar pa ne velja, če je sintetičen, saj deluje ravno nasprotno - povečuje oksidacijo. Sintetični vitamin E po nekaterih raziskavah celo povečuje število srčno-žilnih obolenj. Dr. Erika Žagar poudarja, da so sicer naravni prehrambeni dodatki, vključno z MAP-om, pomembna podpora organizmu, vendar je ob tem potrebno vedeti, da je ključnega pomena uživanje zdrave, raznovrstne hrane.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 20. julij 2010 / 07:00

Županska pisarna Darjana Petriča

Kranj - Darjan Petrič bo odprl vrata pobudam vseh občanov. Temu bo namenjena županska pisarna, ki jo bodo v torek ob 19. uri odprli v Prešernovi ulici v središču Kranja. Namenjen...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sobota, 11. februar 2017 / 18:46

Taša po dveh letih znova na odru

V Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah bo to nedeljo ob 19.30 koncert Nataše Vester Trseglav, ki deluje pod umetniškim imenom Taša. Vsestranska glasbenica, pevka in pianistka se tako po dveh leti...

Razvedrilo / sobota, 11. februar 2017 / 18:44

Ovčar Marko na Breznici

V Gledališču Julke Dolžan so pripravili odrsko uprizoritev Jalnove kmečke povesti.

Gospodarstvo / sobota, 11. februar 2017 / 18:42

Pridelava zelišč

Zgornje Gorje – V Gorjanskem domu v Zgornjih Gorjah bo v torek, 14. februarja, ob 9.30 predavanje o pridelovanju zelišč. Predavala bo kmetijska svetovalka Tatjana Grilc.

Gospodarstvo / sobota, 11. februar 2017 / 18:41

Ekološko pridelovanje je korak naprej

Kranj – Društvo Sorško polje bo v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi Sorškega polja, občinami Kranj, Medvode in Škofja Loka ter Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije pripravilo v sredo, 15. febru...

Kultura / sobota, 11. februar 2017 / 18:40

Od pekov do kovačev

V Galeriji Kranjske hiše je na ogled manjša razstava na temo Obrti v Kranju v Prešernovem času. Prednjačile pekarije in gostilne.