Ohranjajo oglarsko tradicijo
V začetku avgusta je na Starem vrhu že tradicionalno potekal Dan oglarjev, ki je privabil številne obiskovalce od blizu in daleč.
Stari vrh – Dan oglarjev, ki je bil letos že 36. po vrsti, se je na prireditvenem prostoru na Grebljici začel na prvo avgustovsko soboto, ko so pripravili kopo. Dan za tem, v nedeljo popoldne, so jo nato prižgali župana Škofje Loke in Gorenje vasi–Poljan Igor Draksler in Milan Čadež ter Jef Albrechts, podžupan belgijskega mesta Maasmechelen, ki je pobrateno s Škofjo Loko. Organizator Turistično društvo Stari vrh je še pred tem poskrbel za bogat kulturno-etnografski program, na katerem so prikazali stare in že malce pozabljene običaje hribovskih kmetij, vezane na spravilo lesa, pripravo drv za kopo, postavljanje kope, koparjenje … Kuharica Ančka je skuhala dobro zabeljene koruzne žgance, pripravili so razstavo oglarskega orodja in drugih pripomočkov v oglarstvu, organizirali pa so tudi tekmovanje v 'pajsanju' hlodov …
Na prireditvi, ki je na s soncem obsijani Stari vrh privabila veliko obiskovalcev, so prikazali tudi uporabo oglja v kovaštvu. Franc Bizovičar iz Hotovlje, ki na Dnevu oglarjev že tradicionalno sodeluje, se s kovaštvom ukvarja že od 14. leta starosti. »Že dvajset let imam obrt in se poklicno ukvarjam s tem,« je dejal, potem pa s kladivom hitel naprej oblikovat gozdarski srp.
Ves teden je kopo z dvajsetimi 'kubiki' bukovih drv na Starem vrhu kuhal Anton Kokelj z Mlake nad Lušo. »Na vsaki dve uri je treba luknjo zapolniti z drvmi,« je povedal. Spal je v skromni bližnji koparski bajti. »Pridobiti bi morali od 1.700 do dva tisoč kilogramov oglja,« je predvideval Anton, ki je letos doma skuhal dve kopi. »Oglje prodamo, kuhanja kope pa se lotim tudi zaradi tradicije,« je še dodal.