Majaron
Majaron je ponekod pri nas veljal za svatovsko rastlino. Srci mladoporočencev naj bi povezali z istega grma utrgani vejici. Ena je šla snubcu za klobuk, drugo pa je poklonil izvoljenki. Če bi iskali domovino majarona, bi morali na Bližnji vzhod ali v severno Afriko. Majaron je enoletna do trajna kosmata rastlina, ki zraste 20 do 30 centimetrov visoko, uspeva pa po vsej Evropi. Ima zaokrožene lističe z značilnim aromatičnim vonjem ter z nekoliko pekočim in grenkim okusom. Sorodna rastlina je origano ali divji majaron, ki je nekoliko aromatičnejši, po okusu pa je majaronu blizu tudi timijan. Rastlina potrebuje veliko sonca in dobro prepustno zemljo. Lahko pa ga gojite tudi kot lončnico na oknih z veliko sonca. Najboljše mlade vršičke naberemo na sončnih legah tik pred cvetenjem. Sveže vejice in rastline majarona lahko kupimo na tržnicah in v zeliščnih vrtnarijah, včasih pa jih dobimo tudi v bolje založenih hipermarketih. Posušen majaron dobro ohrani svoj vonj, je pa malce intenzivnejši kot pri svežem. Hranimo ga v platneni vrečki ali v nepredušno zaprtem steklenem kozarcu, lahko pa ga tudi zamrznemo ali pa shranimo v kisu ali olju. Najboljši pa je seveda svež majaron, ki ga lahko v plastični vrečki in v hladilniku hranimo tri do pet dni. Jedem ga dodajamo v zadnji tretjini kuhanja. Majaron je zelo uporabna začimba pri mastnih jedeh. Uporabljamo ga tudi pri vseh mesnih jedeh, recimo ragujih, golažu, pečeni perutnini, divjačini, jagnjetini in svinjini. Je nepogrešljiv dodatek h klobasam, enolončnicam, nadevom, jajčevcem ter nekaterim solatam. Svežega lahko dodate tudi kot začimbo in okras različnim vrstam sira.
Telečja pašteta z majaronom
Potrebujemo: 40 dag teletine, 1 večjo čebulo, 3 žlice olja, 3 stroke česna, 1 žlico svežega sesekljanega majarona, 2 žlici konjaka, 5 dag masla, sol in sveže mlet poper.
Teletino narežite na trakove in jih skupaj z na kocke narezano čebulo pražite na olju. Ko meso ni več krvavo, dodajte strt česen, majaron, konjak, maslo in solite ter popoprajte po okusu. Zalijte z 1 dl vode in dušite še 10 minut. Tako pripravljeno meso še vroče zmeljite v multipraktiku, stresite v primerno posodo in ohladite. Ohlajeno pašteto postrezite v obliki žličnika skupaj s poljubno okisano zelenjavo.
Krompir s papriko in majaronom
Za5 oseb potrebujemo: 1 kg krompirja, 2 rdeči papriki, 1 žlico svežega sesekljanega majarona, 3 stroke česna, oljčno olje, sol in sveže mlet poper.
Krompir operite in skuhajte, ko se nekoliko ohladi, ga olupite in narežite na približno pol centimetra debele rezine. Papriki očistite in narežite na trakove. V ponvi segrejte nekaj žlic oljčnega olja, dodajte narezan krompir ter papriko in pražite slabih deset minut. Vmes krompir večkrat premešajte, dodajte česen, majaron, sol in poper ter pražite še dobrih pet minut in takoj postrezite.
Jagenjček z majaronom
Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg mladega jagenjčkovega hrbta s kostjo, 1 žlico svežega sesekljanega majarona, 2 žlici oljčnega olja, 1 dag moke, 2 žlici kisle smetane, sol in sveže mlet poper.
Jagenjčkov hrbet dobro natrite z majaronom, s soljo in poprom. Položimo ga v namaščen pekač in ga pečemo v pečici eno uro pri 200 0C. Med peko ga večkrat prelijte z njegovim lastnim sokom. Pečeno meso preložite v drugo posodo, sok od pečenja pa precedite, zgostite z moko in s kislo smetano. Pustite, da prevre, in z omako prelijte narezanega jagenjčka. Zraven ponudite pečen krompir ali zelenjavo, ki ju lahko pečete tudi skupaj z mesom.
Pečen piščanec in krompir z majaronom
Za 4 osebe potrebujemo: 4 velike krompirje, 40 dag piščančjih prsi brez kosti, 1 žlico olja, 2 dl navadnega jogurta, 1 šop svežega majarona, 1 strok česna, 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja, sol, sveže mleti poper.
Krompirje operite, jih zavijte v alu folijo in jih pecite v na 190 stopinj Celzija ogreti pečici eno uro oziroma tako dolgo, da je notranjost krompirja mehka (preizkusite z zobotrebcem). Medtem nasolite piščančje prsi in jih natrite z oljem. Zadnje pol ure jih pecite skupaj s krompirjem. Medtem sesekljajte majaron in česen ter ju zmešajte z jogurtom in oljčnim oljem. Po okusu solite in popoprajte. Pečene krompirje odvijte iz folije, jih vzdolžno do polovice prerežite in razprite. Notranjost krompirja posolite, nadevajte z rezinami piščanca in prelijte z majaronovim prelivom ter takoj postrezite.