Lahka kuhinja

Za vroče poletne dni - recepti lahkih jedi iz knjige Lahka kuhinja (Modita 2005).

Pita s špageti

Potrebujemo: 30 gramov masla, 125 gramov narezanih šampinjonov, zeleni poper, 125 gramov šunke narezane na rezine, 80 gramov zamrznjenega graha, 6 jajc, 250 ml kisle smetane ali mleka, 100 gramov špagetov, kuhanih in nasekljanih, 2 žlici peteršilja, 25 gramov parmezana.

V ponvi stopimo maslo in na njem popražimo šampinjone. Pražimo jih 2 do 3 minute. Dodamo poper in kuhamo še eno minuto. Nato vmešamo še šunko in grah. Odstavimo z ognja in pustimo, da se vse skupaj nekoliko ohladi. V manjšo posodo damo jajca in jim dodamo kislo smetano. Začinimo s soljo in poprom. Premešamo. Zatem vmešamo mešanico iz gob, peteršilj in špagete. Vse skupaj vlijemo v pekač, namazan z oljem ali stopljenim maslom. Potresemo s parmezanom in pečemo 25 do 30 minut v pečici pri 180 stopinjah Celzija. Namig: postrežemo lahko z listi zelene solate, z rukolo ali katerokoli drugo zelenjavo.

Školjke s špinačo in mozzarelo

Potrebujemo: testenine v obliki večjih školjk – 20 kosov, 1 žlico olja, 2 rezini drobno nasekljane slanine, 1 drobno nasekljano čebulo, 500 gramov nasekljane špinače, 750 gramov mozzarele, 35 gramov svežega in naribanega parmezana, 250 gramov paradižnikove omake.

Školjke skuhamo v vreli vodi al dente. Nato jih odcedimo. V ponvi segrejemo olje in na njem popražimo čebulo in slanino. Pražimo tri minute oziroma dokler čebula rahlo ne pozlati. Dodamo špinačo in dobro premešamo. Potem dodamo mozzarelo in mešamo, dokler se sestavine med seboj ne premešajo. Z mešanico napolnimo školjke in jih posujemo z naribanim parmezanom. Školjke postavimo na nekoliko namaščen žar. Pečemo jih tri minute na srednjem ognju, dokler rahlo ne porjavijo. Paradižnikovo omako na visokem ognju v ponvi segrevamo eno minuto oziroma dokler se ne pregreje. Omako razporedimo po krožnikih in po vrhu postavimo školjke.

Rižota z grahom in šunko

Potrebujemo: 1 žlico olivnega olja, 1 nasekljano steblo zelene, 2 žlici peteršilja, 75 gramov na konce narezane šunke, 250 gramov zamrznjenega graha, 125 ml belega vina, 750 ml kokošje juhe, 60 gramov masla, 1 nasekljano čebulo, 440 gramov riža, 35 gramov parmezana, nariban parmezan za serviranje.

V ponvi segrejemo olje, dodamo nasekljano steblo zelene, peteršilj in malo popra. Kuhamo na srednjem ognju dve do tri minute oziroma da se zelena zmehča. Dodamo še šunko in dobro premešamo. Nato vmešamo grah in polovico vina in kuhamo do vrenja. Nato zmanjšamo ogenj in v odkriti posodi kuhamo še toliko časa, da skoraj vsa tekočina izpari. V večji posodi zmešamo kokošjo juho, preostalo vino in 750 ml vode ter pustimo, da skoraj vre. V večji posodi stopimo maslo in na njem prepražimo čebulo. Dodamo še riž in dobro premešamo. Počasi vmešamo vročo mešanico s kokošjo juho. Ne dodajamo nobene nove tekočine, dokler se prva ne vpije. Ves čas mešamo na majhnem ognju, dokler riž ne postane kremast. Vse skupaj lahko traja 25 do 30 minut. Po okusu začinimo s soljo in poprom. Rižu vmešamo mešanico iz graha in parmezan. Preden postrežemo, po vrhu potresemo še naribani parmezan.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 2. junij 2008 / 07:00

Gorazd Trček prevzel vodenje Gorenjske banke

Na položaj predsednika uprave ga je nadzorni svet imenoval 10. aprila, član uprave ostaja Srečko Korber. Nasledil je Zlatka Kavčiča, ki je bil predsednik uprave Gorenjske banke kar osemnajst let.

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 14. november 2006 / 06:00

Sandijevi utrinki

V avli Zdravstvene postaje na Selu pri Žirovnici so v petek odprli razstavo Utrinki jeseniškega fotografa Sandija Novaka.

Domžale / torek, 14. november 2006 / 06:00

Zanesljiva zmaga Tonija Dragarja

Domžale - Domžalski volivci so v drugem krogu lokalnih volitev za svojega novega župana izbrali Tonija Dragarja. Dragar, ki je bil doslej poklicni podžupan doseda...

Prosti čas / torek, 14. november 2006 / 06:00

Razigrano tekmovanje

Najbolj urejeni so na Ptuju, najlepši havajki pa sta letos Sabina Mali in Nina Stropnik. Ko je komisija slovenske superfinalistke izbora za Miss Hawaiien Tropic povprašala, kaj menijo o izboru, se je...

Prosti čas / torek, 14. november 2006 / 06:00

Zima trka na vrata

15. november je datum, ko morajo motorna vozila imeti zimsko opremo, kazni do 100 tisočakov.

Prosti čas / torek, 14. november 2006 / 06:00

Dvojna varčnost

Test: Dacia Logan 1.5 dCi Laureate