Lahka kuhinja
Za vroče poletne dni - recepti lahkih jedi iz knjige Lahka kuhinja (Modita 2005).
Pita s špageti
Potrebujemo: 30 gramov masla, 125 gramov narezanih šampinjonov, zeleni poper, 125 gramov šunke narezane na rezine, 80 gramov zamrznjenega graha, 6 jajc, 250 ml kisle smetane ali mleka, 100 gramov špagetov, kuhanih in nasekljanih, 2 žlici peteršilja, 25 gramov parmezana.
V ponvi stopimo maslo in na njem popražimo šampinjone. Pražimo jih 2 do 3 minute. Dodamo poper in kuhamo še eno minuto. Nato vmešamo še šunko in grah. Odstavimo z ognja in pustimo, da se vse skupaj nekoliko ohladi. V manjšo posodo damo jajca in jim dodamo kislo smetano. Začinimo s soljo in poprom. Premešamo. Zatem vmešamo mešanico iz gob, peteršilj in špagete. Vse skupaj vlijemo v pekač, namazan z oljem ali stopljenim maslom. Potresemo s parmezanom in pečemo 25 do 30 minut v pečici pri 180 stopinjah Celzija. Namig: postrežemo lahko z listi zelene solate, z rukolo ali katerokoli drugo zelenjavo.
Školjke s špinačo in mozzarelo
Potrebujemo: testenine v obliki večjih školjk – 20 kosov, 1 žlico olja, 2 rezini drobno nasekljane slanine, 1 drobno nasekljano čebulo, 500 gramov nasekljane špinače, 750 gramov mozzarele, 35 gramov svežega in naribanega parmezana, 250 gramov paradižnikove omake.
Školjke skuhamo v vreli vodi al dente. Nato jih odcedimo. V ponvi segrejemo olje in na njem popražimo čebulo in slanino. Pražimo tri minute oziroma dokler čebula rahlo ne pozlati. Dodamo špinačo in dobro premešamo. Potem dodamo mozzarelo in mešamo, dokler se sestavine med seboj ne premešajo. Z mešanico napolnimo školjke in jih posujemo z naribanim parmezanom. Školjke postavimo na nekoliko namaščen žar. Pečemo jih tri minute na srednjem ognju, dokler rahlo ne porjavijo. Paradižnikovo omako na visokem ognju v ponvi segrevamo eno minuto oziroma dokler se ne pregreje. Omako razporedimo po krožnikih in po vrhu postavimo školjke.
Rižota z grahom in šunko
Potrebujemo: 1 žlico olivnega olja, 1 nasekljano steblo zelene, 2 žlici peteršilja, 75 gramov na konce narezane šunke, 250 gramov zamrznjenega graha, 125 ml belega vina, 750 ml kokošje juhe, 60 gramov masla, 1 nasekljano čebulo, 440 gramov riža, 35 gramov parmezana, nariban parmezan za serviranje.
V ponvi segrejemo olje, dodamo nasekljano steblo zelene, peteršilj in malo popra. Kuhamo na srednjem ognju dve do tri minute oziroma da se zelena zmehča. Dodamo še šunko in dobro premešamo. Nato vmešamo grah in polovico vina in kuhamo do vrenja. Nato zmanjšamo ogenj in v odkriti posodi kuhamo še toliko časa, da skoraj vsa tekočina izpari. V večji posodi zmešamo kokošjo juho, preostalo vino in 750 ml vode ter pustimo, da skoraj vre. V večji posodi stopimo maslo in na njem prepražimo čebulo. Dodamo še riž in dobro premešamo. Počasi vmešamo vročo mešanico s kokošjo juho. Ne dodajamo nobene nove tekočine, dokler se prva ne vpije. Ves čas mešamo na majhnem ognju, dokler riž ne postane kremast. Vse skupaj lahko traja 25 do 30 minut. Po okusu začinimo s soljo in poprom. Rižu vmešamo mešanico iz graha in parmezan. Preden postrežemo, po vrhu potresemo še naribani parmezan.