V stečaju hranilnice nič novega

Ker je stečaj HKS Slovenske hranilnice in posojilnice p.o. Kranj voden izredno zapleteno in v marsičem nezakonito in predvsem nepregledno, zaradi česar teče množica sodnih postopkov, novinarju Simonu Šubicu ni bilo možno natančno in objektivno poročati s srečanja upnikov hranilnice 26. junija 2007. Preveč je bil pod vplivom vtisa stečajnega upravitelja Toša (iz klana Tošev, Kučanovih prijateljev), ki je natresel kar nekaj neresnic.

Ni res naslednje:

1. Hranilnica ni propadla, temveč so jo oblastveno ukinili z uvedbo nezakonitega stečaja.

2. Ni res, da je Vitomir Gros povezan z lastniki hranilnice, z njimi nisem ne v poslovni, ne kapitalski, ne sorodstveni povezavi.

3. Ni res, da so tožbe vložene le zoper Toša, zelo jasno sem povedal, da so odškodninske tožbe vložene zoper Toša, Širclja, Gorenjsko banko in Republiko Slovenijo.

4. Ni res, da so tožbe vložene le za eno milijardo tolarjev, temveč so vložene skupaj za približno eno in pol milijarde tolarjev s pripadki.

5. Nisem krivde za stečaj pripisal »Udbi in komunistični mafiji, ker da nista imela nadzora nad hranilnico«. Taka podtaknjena mi trditev je popoln nesmisel, saj je popolnoma jasno vsem, da nadzor vrši Banka Slovenije, ne pa neke podtalne teroristične skupine.

6. Tudi trditev v članku o dokapitalizaciji ni resnična, moja izjava je razvidna iz takrat prebranega teksta.

7. Ni res, da je Toš prodal terjatve Gorenjski banki na četrti dražbi, temveč jih je na tretji, pa še to nezakonito, ker mora po ZPPSL izterjati terjatve sam.

8. Toševa trditev o zavlačevanjih pa je zlonamerna, zlasti tista, ko trdi, da ga ustanovitelji prav zaradi tega tožijo. Gre vendar za prevelike denarje, da bi smel Toš tako otročje in sprenevedajoče govoriti.

9. Tudi teksta pod sliko nisem izjavil, kot je napačno napisano pod sliko.

10. Tekst pod sliko zatrjuje, da naj bi bil na sliki ravnatelj hranilnice Domen Malenšek, vendar ga na sliki ni.

Sicer pa so se na srečanju upnikov znova dogajale razne neslanosti, pri čemer je z leporečjem prednjačil prav Toš. Toš pri naštevanju tožb ravno za upnike najpomembnejših ni naštel (proti Tošu, Širclju, Gorenjski banki, RS). Neresnično je izpovedal, da je zoper njega ena tožba zaključena, spomnil sem ga, da je le v pritožbenem rednem postopku. Prav tako je neresnično trdil, da je postopek za odvzem njegove licence v rednem postopku zaključen, čeprav še predobro ve, da teče redni postopek za odvzem njegove licence pred Upravnim sodiščem. Upnike je slepil, da je terjatve hranilnice prodal zato, da so sploh kaj dobili, čeprav je vedel, da jih mora izterjati in da bi upniki doslej dobili že vse, če bi terjatve hranilnice sam izterjal. Skratka, stečajni upravitelj Toš je dokazal, da pravil stečajnega postopka ne pozna.

Sam sem na sestanku upnikov prebral naslednje:

1. Leta in leta so razni zapeljanci in udbovski agenti vodili medijsko kampanjo proti SHP (primerjaj izjavo Z. Kavčiča iz GB, ki pravi, da mora banka delovati brez afer).

2. Leta in leta so nekateri vodili sodne postopke proti SHP, podpihovali medije, na koncu vse tožbe izgubili.

3. Jedro vedno istih ljudi je ob neupravičenem stečaju s strani Banke Slovenije (ki ni hotela nič slišati o podaljšanju roka za SHP morilsko dokapitalizacijo) zagnalo vik in krik in celo grozilo s smrtjo ljudem iz hranilnice. Zopet je bila vpletena UDBA, oziroma ljudje iz njenega zloglasnega seznama.

4. Kučan je javno pozival h pogromu zoper SHP, nekritično so mu tedaj sledili mnogi, celo Janša, Podobnik Bajuk, ki so kasneje ob spoznanju komunistične prevare obmolknili.

5. Ves stečajni postopek je voden po političnem interesu komunistov in njihovih sopotnikov vseh barv.

6. Vabljene priče s svojimi izjavami ne potrjujejo policijsko – tožilsko – sodnega političnega konstrukta.

7. V korist stečajne mase SHP se vodijo tri odškodninske tožbe:

- proti RS – 500 milijonov SIT

- proti Tošu in Širclju – 300 milijonov SIT

- proti Tošu in GB – 650 milijonov SIT + pp.

8. Sodišče proti Tošu in Gorenjski banki noče izdati zamudne sodbe, čeprav bi jo moralo, ker ni odgovorila na tožbo (prodal ji je Toš – 800 milijonov SIT za 250 milijonov SIT, pa še to kupnino je znižal ja – 10 odstotkov, ker je med tem vnovčil nekaj terjatev, od kupnine je očitno odbil 100-odstotni znesek izterjanega ne diskontnega – 25 odstotkov, za kolikor je terjatve nezakonito prodal, kajti zakon ZPPSL mu nalaga terjatve izterjati in ne dovoli prodajati.

9. Tožilstva nočejo obravnavati kazenskih ovadb zoper Gasparija, Toša, Gorenjsko banko in se skupaj s sodiščem trudijo ovadbe neupravičeno zavračati, zahtevajo nemogoče dopolnitve oziroma dopolnitve celo tistega, kar je tožilstvu že sporočeno. Tožilstva obravnavajo zadeve kot krajevno nepristojna.

10. Upniški odbor je slepo sledil stečajnemu upravitelju in stečajnemu senatu, ni se hotel vključiti v vložene odškodninske tožbe in je očitno tudi druge upnike odvračal od tega edino učinkovitega sredstva za poplačilo (Antoliča, predsednika upniškega odbora, sem sam obvestil o tem, a očitno tega ni hotel).

11. Tudi odvetniki upnikov niso razumeli, da morajo upniki pristopiti k tem trem tožbam in jim pristopa niso svetovali.

12. Upnikov in upniškega odbora ni zanimal seznam dolžnikov hranilnice. Gorenjska banka jih je za – 25 odstotkov vrednosti glavnice odkupila in že skoraj vse 100-odstotno s pripadki vred izterjala, namesto da bi to opravil Toš, kot mu veleva zakon ZPPSL. Če bi Toš to storil sam, bi bili upniki že vsi 100-odstotno izplačani.

13. Zoper SHP v stečaju se vodijo še nekatere pravde zaradi zelo verjetno škodoželjno prerekanih terjatev, stroški rastejo, upniki bodo dobili manj.

14. Zoper Toša tečejo postopki za odvzem licence za opravljanje poslov vodenja stečajnih postopkov na Upravnem sodišču RS, ki še niso rešeni.

15. Proti nekomunistom in njihovim znancem je dovoljeno pisati vsakršne laži, o nezakonitostih komunistov in njihovih sopotnikov nihče ne napiše ničesar, sodišča pa jih ne preganjajo.

Medtem sem izvedel, da je Toš izgubil še eno pravdo zaradi samovoljnega prerekanja terjatev in zato upnikom ponovno zmanjšal stečajno maso za sodne stroške!

Upniki moramo skupaj z lastniki hranilnice nastopiti proti nepravilnostim v stečajnem postopku!

Kranj, 2. julija 2007

Vitomir Gros

 

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 19. julij 2018 / 11:27

Sestavine za lep dopust!

Potrebujemo: 20 kg odločitev, da se bomo imeli lepo, 25 kg potrpljenja, da se navadimo biti več skupaj, ščepec jeze, da se bomo uprli krivici, ko nas bo nekdo prehitel v vrsti, 100 dag znanja hrvaš...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 3. februar 2015 / 14:28

Umrl zaradi zastrupitve s plinom

V Retnjah pri Tržiču je včeraj zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom umrl nekdanji tržiški župan Peter Smuk, še šest oseb so morali odpeljati v klinični center v Ljubljani, pomoč so potrebovali t...

Kronika / torek, 3. februar 2015 / 14:17

Nazadnje so jo videli na Pokljuki

Pokljuka – Koprski policisti iščejo 32-letno Andrejo Peroša iz Pomjana, ki so jo nazadnje videli na Pokljuki, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Od doma je odšla 26. januarja, zadnji stik s sv...

Jesenice / torek, 3. februar 2015 / 14:07

Znova zapore predora Karavanke

Jesenice – Včeraj so v predoru Karavanke znova začeli dela, v sklopu katerih nadaljujejo lani začet projekt nadgraditve prezračevalnega sistema v slovenskem in avstrijskem delu. Zato bo predor ta i...

Kranj / torek, 3. februar 2015 / 14:06

Zahteva za sanacijo industrijske cone Laze

Kranj – Alpe Adria Green, mednarodno društvo za varstvo okolja in narave, je v petek podala na Agencijo RS za okolje (ARSO) zahtevo za uvedbo postopka za sanacijo okoljske škode v industrijski coni...

Slovenija / torek, 3. februar 2015 / 14:06

Podražitev naftnih derivatov

Kranj – Danes, v torek, so se spet spremenile maloprodajne cene naftnih derivatov: 95-oktanski motorni bencin se je podražil za 1,8 centa na 1,258 evra za liter, 100-oktanski bencin za 2,4 centa na...