Sladki zakladi

Iz knjige Kuharske bukve - vlaganje, shranjevanje in zamrzovanje živil povzemamo nekaj receptov za pripravo domačih marmelad.

Med nasveti za kuhanje marmelad, ki jih lahko najdemo v knjigi, je tudi ta, da je bolje vlagati v majhne kozarce, največ pollitrske, saj se v njih vsebina lažje zgosti. Zgošča se približno dva tedna, odvisno od vrste sadja. Priporočljivo je, da ne pripravljamo več kot pet kilogramov sadja in sladkorja naenkrat, ker se sicer sadje težje zgosti in izgubimo preveč vitaminov. Celotno zalogo marmelad moramo porabiti v enem letu.

Višnjeva marmelada

Sestavine: 2 kg višenj, 80 dag sladkorja, želin

Zrele višnje izkoščičimo. Za 2 kg višenj vzamemo 80 dag sladkorja in 2 zavitka želina za hitro zgoščanje marmelade. V kozici kuhamo, da tekočina hitro hlapi in se marmelada hitro zgoščuje. Med kuhanjem pridno mešamo. V pol ure mora biti gosta. Višnje naj se ne razkuhajo popolnoma. Še vročo marmelado polnimo v pripravljene ogrete kozarce. Pokrijemo z alupokrovčki in dobro zapremo. Zložimo na delovno površino, pokrijemo in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Ohlajene etiketiramo z nazivom vsebine in datumom vkuhavanja.

Jagodna marmelada - nekuhana

Sestavine: 1 kg jagod, 1 kg želirnega sladkorja, 1 g citronske kisline

Jagode operemo, osušimo in jim potrgamo peclje. Plodovi morajo biti dobro zreli, popolnoma zdravi in od čim bolj rdečih sort. Z ročnim mešalnikom jagode mešamo 8 do 10 minut. Dodamo želirni sladkor in citronsko kislino. Nato mešamo z električnim mešalnikom 30 do 40 minut. Sladkor se mora stopiti in dobro povezati s sadjem. Marmelado napolnimo v dobro pomite, pogrete in nekoliko ohlajene kozarce. Pokrijemo z alupokrovčki in dobro zapremo. Zložimo na delovno površino, pokrijemo in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Ohlajene etiketiramo z nazivom vsebine in datumom vkuhavanja.

Jagodna marmelada – kuhana

Sestavine: 1 kg jagod, 1 kg sladkorja

Jagode preberemo in odstranimo vse slabe plodove. Nato zdrave jagode zmečkamo in damo kuhat. Ko vrejo pet minut, jim dodano tretjino, po petih minutah drugo in po naslednjih petih minutah še zadnjo tretjino sladkorja. Med kuhanjem ves čas mešamo. Marmelado še vročo polnimo v pripravljene ogrete kozarce. Pokrijemo z alupokrovčki in dobro zapremo. Zložimo na delovno površino, pokrijemo in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Ohlajene etiketiramo z nazivom vsebine in datumom vkuhavanja.

Marelična marmelada

Sestavine: 1 kg marelic, 0,5 do 0,75 kg sladkorja

Zrele, zdrave, mesnate marelice operemo, olupimo in jim odstranimo koščice. Nato jih pretlačimo in jim dodamo sladkor. Pokrijemo in postavimo na hladno za dve uri, nato marmelado kuhamo približno 20 do 25 minut. Ko je kuhana in se njena kaplja ne razleze več, napolnimo z njo dobro pomite, pogrete in nekoliko ohlajene kozarce. Pokrijemo z alupokrovčki in dobro zapremo. Zložimo na delovno površino, pokrijemo in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Ohlajene etiketiramo z nazivom vsebine in datumom vkuhavanja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / sreda, 9. avgust 2017 / 11:05

Pet elementov v TKM – kovina (2. del)

Nadaljujemo, kjer smo končali prejšnji teden. Z energijo elementa kovine pa tam, kaj se zgodi, če je v telesu v neravnovesju – je je preveč ali premalo.

Objavljeno na isti dan


Naklo / petek, 2. oktober 2015 / 12:07

Prireditve ob jubileju občine Naklo

Naklo – Občina Naklo ob dvajsetletnici delovanja občine ta konec tedna organizira več prireditev. Jutri ob 16. uri bo tradicionalna nogometna tekma med kmeti in obrtniki na nogometnem igrišču NK Na...

Gorenjska / petek, 2. oktober 2015 / 12:06

Uspešni na gasilski orientaciji

Kranj – Prejšnjo soboto je na Dolah pri Litiji potekalo 18. državno tekmovanje v gasilski orientaciji za pionirje, pionirke, mladinke, mladince, pripravnice in pripravnike. Na tekmovanju je nastopi...

Bohinj / petek, 2. oktober 2015 / 11:45

Ob Dnevih pohodništva tudi Pot miru

Bohinjska Bistrica – V Bohinju potekajo osmi Dnevi pohodništva. Tako bo ta konec tedna, od petka do nedelje, vrsta prireditev, ki bodo posvečene raziskovalcu dediščine prve svetovne vojne, lani pre...

Jesenice / petek, 2. oktober 2015 / 11:42

Naprodaj ime HK Jesenice

Na javni dražbi bodo prodajali znamko Hokejski klub Jesenice, izklicna cena je 1200 evrov.

Zanimivosti / petek, 2. oktober 2015 / 11:40

Pozornost starejšim

Vse pomembnejši je slogan »aktivno in zdravo staranje«, torej kvalitetno in dostojno staranje, kar je bilo poudarjeno ob včerajšnjem mednarodnem dnevu starejših. Ali namenjamo dovolj pozor...