Sladki zakladi

Iz knjige Kuharske bukve - vlaganje, shranjevanje in zamrzovanje živil povzemamo nekaj receptov za pripravo domačih marmelad.

Med nasveti za kuhanje marmelad, ki jih lahko najdemo v knjigi, je tudi ta, da je bolje vlagati v majhne kozarce, največ pollitrske, saj se v njih vsebina lažje zgosti. Zgošča se približno dva tedna, odvisno od vrste sadja. Priporočljivo je, da ne pripravljamo več kot pet kilogramov sadja in sladkorja naenkrat, ker se sicer sadje težje zgosti in izgubimo preveč vitaminov. Celotno zalogo marmelad moramo porabiti v enem letu.

Višnjeva marmelada

Sestavine: 2 kg višenj, 80 dag sladkorja, želin

Zrele višnje izkoščičimo. Za 2 kg višenj vzamemo 80 dag sladkorja in 2 zavitka želina za hitro zgoščanje marmelade. V kozici kuhamo, da tekočina hitro hlapi in se marmelada hitro zgoščuje. Med kuhanjem pridno mešamo. V pol ure mora biti gosta. Višnje naj se ne razkuhajo popolnoma. Še vročo marmelado polnimo v pripravljene ogrete kozarce. Pokrijemo z alupokrovčki in dobro zapremo. Zložimo na delovno površino, pokrijemo in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Ohlajene etiketiramo z nazivom vsebine in datumom vkuhavanja.

Jagodna marmelada - nekuhana

Sestavine: 1 kg jagod, 1 kg želirnega sladkorja, 1 g citronske kisline

Jagode operemo, osušimo in jim potrgamo peclje. Plodovi morajo biti dobro zreli, popolnoma zdravi in od čim bolj rdečih sort. Z ročnim mešalnikom jagode mešamo 8 do 10 minut. Dodamo želirni sladkor in citronsko kislino. Nato mešamo z električnim mešalnikom 30 do 40 minut. Sladkor se mora stopiti in dobro povezati s sadjem. Marmelado napolnimo v dobro pomite, pogrete in nekoliko ohlajene kozarce. Pokrijemo z alupokrovčki in dobro zapremo. Zložimo na delovno površino, pokrijemo in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Ohlajene etiketiramo z nazivom vsebine in datumom vkuhavanja.

Jagodna marmelada – kuhana

Sestavine: 1 kg jagod, 1 kg sladkorja

Jagode preberemo in odstranimo vse slabe plodove. Nato zdrave jagode zmečkamo in damo kuhat. Ko vrejo pet minut, jim dodano tretjino, po petih minutah drugo in po naslednjih petih minutah še zadnjo tretjino sladkorja. Med kuhanjem ves čas mešamo. Marmelado še vročo polnimo v pripravljene ogrete kozarce. Pokrijemo z alupokrovčki in dobro zapremo. Zložimo na delovno površino, pokrijemo in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Ohlajene etiketiramo z nazivom vsebine in datumom vkuhavanja.

Marelična marmelada

Sestavine: 1 kg marelic, 0,5 do 0,75 kg sladkorja

Zrele, zdrave, mesnate marelice operemo, olupimo in jim odstranimo koščice. Nato jih pretlačimo in jim dodamo sladkor. Pokrijemo in postavimo na hladno za dve uri, nato marmelado kuhamo približno 20 do 25 minut. Ko je kuhana in se njena kaplja ne razleze več, napolnimo z njo dobro pomite, pogrete in nekoliko ohlajene kozarce. Pokrijemo z alupokrovčki in dobro zapremo. Zložimo na delovno površino, pokrijemo in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Ohlajene etiketiramo z nazivom vsebine in datumom vkuhavanja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Žirovnica / ponedeljek, 15. julij 2024 / 18:29

Popolna zapora ceste v Mostah

Moste – Od 16. julija do predvidoma 20. oktobra bo potekala rekonstrukcija občinske ceste Ajdna–Moste in mostu čez Završnico. Cesta v Mostah bo v času del zaprta. Preusmeritev prometa bo urejena po...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 24. oktober 2019 / 14:37

Že drugo miniranje plazu

V poteku sanacije plazu nad Belco sta ostali dve kritični območji, ki sta grozili, da se odtrgata in nekontrolirano zgrmita v dolino. Prejšnji teden so zato izvedli drugi delni odstrel kamnitega bloka...

Jesenice / četrtek, 24. oktober 2019 / 14:34

Nova pohodniška pot okrog Triglava

Zaživela je nova pohodniška pot v Julijskih Alpah Juliana Trail. Vključuje tudi sedem gorenjskih občin, skupaj pa je dolga dvesto sedemdeset kilometrov in razdeljena na šestnajst etap. Njen namen ni o...

Kranj / četrtek, 24. oktober 2019 / 13:52

Mavška tržnica bo tradicionalna

Ob obujanju spomina na pesnika in pisatelja Simona Jenka so prvo Mavško tržnico minulo nedeljo pripravili v Podreči, druženje z nakupi izdelkov lokalnih in ekoloških kmetov pa se bo nadaljevalo vsak č...

Razvedrilo / četrtek, 24. oktober 2019 / 13:29

Srečanje ob zvokih melodij Jožeta Antoniča

Folklorno društvo Bled in Občina Gorje sta v soboto organizirala svečano odkritje spominske plošče ter glasbeno in plesno popoldne v spomin na častnega občana Jožeta Antoniča, ki ga večina pozna tudi...

Šport / četrtek, 24. oktober 2019 / 13:27

Mojstrica šahovske igre

Kranjčanka Zala Urh je na nedavnem mladinskem svetovnem prvenstvu v Mumbaju v Indiji dokazala, da sodi med najboljše mlade šahistke na svetu, osvojila pa je tudi naslov mednarodne mojstrice.