Sladki zakladi

Iz knjige Kuharske bukve - vlaganje, shranjevanje in zamrzovanje živil povzemamo nekaj receptov za pripravo domačih marmelad.

Med nasveti za kuhanje marmelad, ki jih lahko najdemo v knjigi, je tudi ta, da je bolje vlagati v majhne kozarce, največ pollitrske, saj se v njih vsebina lažje zgosti. Zgošča se približno dva tedna, odvisno od vrste sadja. Priporočljivo je, da ne pripravljamo več kot pet kilogramov sadja in sladkorja naenkrat, ker se sicer sadje težje zgosti in izgubimo preveč vitaminov. Celotno zalogo marmelad moramo porabiti v enem letu.

Višnjeva marmelada

Sestavine: 2 kg višenj, 80 dag sladkorja, želin

Zrele višnje izkoščičimo. Za 2 kg višenj vzamemo 80 dag sladkorja in 2 zavitka želina za hitro zgoščanje marmelade. V kozici kuhamo, da tekočina hitro hlapi in se marmelada hitro zgoščuje. Med kuhanjem pridno mešamo. V pol ure mora biti gosta. Višnje naj se ne razkuhajo popolnoma. Še vročo marmelado polnimo v pripravljene ogrete kozarce. Pokrijemo z alupokrovčki in dobro zapremo. Zložimo na delovno površino, pokrijemo in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Ohlajene etiketiramo z nazivom vsebine in datumom vkuhavanja.

Jagodna marmelada - nekuhana

Sestavine: 1 kg jagod, 1 kg želirnega sladkorja, 1 g citronske kisline

Jagode operemo, osušimo in jim potrgamo peclje. Plodovi morajo biti dobro zreli, popolnoma zdravi in od čim bolj rdečih sort. Z ročnim mešalnikom jagode mešamo 8 do 10 minut. Dodamo želirni sladkor in citronsko kislino. Nato mešamo z električnim mešalnikom 30 do 40 minut. Sladkor se mora stopiti in dobro povezati s sadjem. Marmelado napolnimo v dobro pomite, pogrete in nekoliko ohlajene kozarce. Pokrijemo z alupokrovčki in dobro zapremo. Zložimo na delovno površino, pokrijemo in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Ohlajene etiketiramo z nazivom vsebine in datumom vkuhavanja.

Jagodna marmelada – kuhana

Sestavine: 1 kg jagod, 1 kg sladkorja

Jagode preberemo in odstranimo vse slabe plodove. Nato zdrave jagode zmečkamo in damo kuhat. Ko vrejo pet minut, jim dodano tretjino, po petih minutah drugo in po naslednjih petih minutah še zadnjo tretjino sladkorja. Med kuhanjem ves čas mešamo. Marmelado še vročo polnimo v pripravljene ogrete kozarce. Pokrijemo z alupokrovčki in dobro zapremo. Zložimo na delovno površino, pokrijemo in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Ohlajene etiketiramo z nazivom vsebine in datumom vkuhavanja.

Marelična marmelada

Sestavine: 1 kg marelic, 0,5 do 0,75 kg sladkorja

Zrele, zdrave, mesnate marelice operemo, olupimo in jim odstranimo koščice. Nato jih pretlačimo in jim dodamo sladkor. Pokrijemo in postavimo na hladno za dve uri, nato marmelado kuhamo približno 20 do 25 minut. Ko je kuhana in se njena kaplja ne razleze več, napolnimo z njo dobro pomite, pogrete in nekoliko ohlajene kozarce. Pokrijemo z alupokrovčki in dobro zapremo. Zložimo na delovno površino, pokrijemo in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Ohlajene etiketiramo z nazivom vsebine in datumom vkuhavanja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sreda, 1. maj 2013 / 07:00

Dovolj imajo izkoriščanja

Imeti moramo pogum, da se izkopljemo iz krize, iz životarjenja in izkoriščanja. Čas je, da temu odločno rečemo ne, da hočemo za pošteno delo pošteno plačilo, od politike pa pričakujemo, da pošteno vla...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 12. januar 2015 / 14:58

Oglasi še brez energetskih kazalnikov

Na spletu še vedno prevladujejo nepremičninski oglasi brez podatkov o energetski učinkovitosti stavb, saj je le redkim lastnikom uspelo pravočasno pridobiti energetske izkaznice. V izogib denarnim kaz...

Gospodarstvo / ponedeljek, 12. januar 2015 / 14:58

Tretjina poškodovanih listavcev bo verjetno ostala v gozdu

»V Zavodu za gozdove Slovenije ocenjujemo, da bo na kranjskem gozdnogospodarskem območju približno tretjina v žledolomu poškodovanih listavcev ostala v gozdu,« pravi Janez Logar, vodja kranjske območn...

Nasveti / ponedeljek, 12. januar 2015 / 14:57

Bohinjska piramida

Rodica (1966 m) – Razgledna gora nad Ribčevim Lazom, ki je pozimi turnosmučarski raj. Tokrat se je bomo lotili s krplji. Visokogorje ima različno debelo snežno odejo, zato previdno.

Radovljica / ponedeljek, 12. januar 2015 / 14:48

Žrtve nasilja se sramujejo svoje nemoči

Ne le fizično nasilje, tudi zasmehovanje, poniževanje, socialna izolacija, ščuvanje drugih in nadlegovanje prek spleta so oblike nasilja, s katerimi se srečujejo številni otroci in mladostniki.

Kronika / ponedeljek, 12. januar 2015 / 14:32

V zapor zaradi udarca

Kranjsko sodišče je na leto dni zapora obsodilo Matevža Logarja iz Podvrha, ker je fizično napadel inšpektorja za okolje in prostor. Njegov oče Dušan je zaradi izrečenih groženj prejel pogojno kazen....