Sladki zakladi

Iz knjige Kuharske bukve - vlaganje, shranjevanje in zamrzovanje živil povzemamo nekaj receptov za pripravo domačih marmelad.

Med nasveti za kuhanje marmelad, ki jih lahko najdemo v knjigi, je tudi ta, da je bolje vlagati v majhne kozarce, največ pollitrske, saj se v njih vsebina lažje zgosti. Zgošča se približno dva tedna, odvisno od vrste sadja. Priporočljivo je, da ne pripravljamo več kot pet kilogramov sadja in sladkorja naenkrat, ker se sicer sadje težje zgosti in izgubimo preveč vitaminov. Celotno zalogo marmelad moramo porabiti v enem letu.

Višnjeva marmelada

Sestavine: 2 kg višenj, 80 dag sladkorja, želin

Zrele višnje izkoščičimo. Za 2 kg višenj vzamemo 80 dag sladkorja in 2 zavitka želina za hitro zgoščanje marmelade. V kozici kuhamo, da tekočina hitro hlapi in se marmelada hitro zgoščuje. Med kuhanjem pridno mešamo. V pol ure mora biti gosta. Višnje naj se ne razkuhajo popolnoma. Še vročo marmelado polnimo v pripravljene ogrete kozarce. Pokrijemo z alupokrovčki in dobro zapremo. Zložimo na delovno površino, pokrijemo in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Ohlajene etiketiramo z nazivom vsebine in datumom vkuhavanja.

Jagodna marmelada - nekuhana

Sestavine: 1 kg jagod, 1 kg želirnega sladkorja, 1 g citronske kisline

Jagode operemo, osušimo in jim potrgamo peclje. Plodovi morajo biti dobro zreli, popolnoma zdravi in od čim bolj rdečih sort. Z ročnim mešalnikom jagode mešamo 8 do 10 minut. Dodamo želirni sladkor in citronsko kislino. Nato mešamo z električnim mešalnikom 30 do 40 minut. Sladkor se mora stopiti in dobro povezati s sadjem. Marmelado napolnimo v dobro pomite, pogrete in nekoliko ohlajene kozarce. Pokrijemo z alupokrovčki in dobro zapremo. Zložimo na delovno površino, pokrijemo in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Ohlajene etiketiramo z nazivom vsebine in datumom vkuhavanja.

Jagodna marmelada – kuhana

Sestavine: 1 kg jagod, 1 kg sladkorja

Jagode preberemo in odstranimo vse slabe plodove. Nato zdrave jagode zmečkamo in damo kuhat. Ko vrejo pet minut, jim dodano tretjino, po petih minutah drugo in po naslednjih petih minutah še zadnjo tretjino sladkorja. Med kuhanjem ves čas mešamo. Marmelado še vročo polnimo v pripravljene ogrete kozarce. Pokrijemo z alupokrovčki in dobro zapremo. Zložimo na delovno površino, pokrijemo in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Ohlajene etiketiramo z nazivom vsebine in datumom vkuhavanja.

Marelična marmelada

Sestavine: 1 kg marelic, 0,5 do 0,75 kg sladkorja

Zrele, zdrave, mesnate marelice operemo, olupimo in jim odstranimo koščice. Nato jih pretlačimo in jim dodamo sladkor. Pokrijemo in postavimo na hladno za dve uri, nato marmelado kuhamo približno 20 do 25 minut. Ko je kuhana in se njena kaplja ne razleze več, napolnimo z njo dobro pomite, pogrete in nekoliko ohlajene kozarce. Pokrijemo z alupokrovčki in dobro zapremo. Zložimo na delovno površino, pokrijemo in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Ohlajene etiketiramo z nazivom vsebine in datumom vkuhavanja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / nedelja, 25. maj 2008 / 07:00

Glasbeni molk v lokalih

V teh dneh je stekla akcija odklapljanja vseh avdiovizualnih naprav v gostinskihinfrizerskih lokalih, kozmetičnih salonih, trgovinah in drugih obrtnih obratovalnicah.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 26. februar 2012 / 07:00

Zgodbe muzejskih predmetov: Plakat za razstavo industrije in obrti

V Gorenjskem muzeju zbiramo in hranimo tudi predmete iz najnovejših zgodovinskih obdobij. Med drugim imamo obsežno zbirko drobnega tiska, ki jo sprotno dopolnjujemo...

GG Plus / nedelja, 26. februar 2012 / 07:00

Ni bilo časa za tarnanje (2)

Milica se je po moževi smrti morala znajti, kakor se je vedela in znala. A se ni vdala. Obe hčerki sta koristili očetovo pokojnino za študij in za to, da sta lažje ž...

Šport / nedelja, 26. februar 2012 / 07:00

Po zlatu Kranjca še bron ekipe

Z ekipno tekmo se je v Vikersundu na Norveškem končalo 22. svetovno prvenstvo v poletih.

Nasveti / nedelja, 26. februar 2012 / 07:00

Romarski cilj

Kurešček (826 m) - Romarski cilj na jugovzhodnem delu Ljubljanskega barja. Cerkev na njegovem vrhu je v zadnjih letih postala romarski cilj, saj je posvečena Mariji, kraljici miru.

GG Plus / nedelja, 26. februar 2012 / 07:00

Evropski parlamentarci kritizirali Dunaj

Predstavniki narodnostnih manjšin, živečih v Avstriji, so sredi meseca obiskali Evropski parlament v Strasbourgu in se na sestanku skupine za manjšine, narodne skupnosti in jezike pogo...