Sladki zakladi

Iz knjige Kuharske bukve - vlaganje, shranjevanje in zamrzovanje živil povzemamo nekaj receptov za pripravo domačih marmelad.

Med nasveti za kuhanje marmelad, ki jih lahko najdemo v knjigi, je tudi ta, da je bolje vlagati v majhne kozarce, največ pollitrske, saj se v njih vsebina lažje zgosti. Zgošča se približno dva tedna, odvisno od vrste sadja. Priporočljivo je, da ne pripravljamo več kot pet kilogramov sadja in sladkorja naenkrat, ker se sicer sadje težje zgosti in izgubimo preveč vitaminov. Celotno zalogo marmelad moramo porabiti v enem letu.

Višnjeva marmelada

Sestavine: 2 kg višenj, 80 dag sladkorja, želin

Zrele višnje izkoščičimo. Za 2 kg višenj vzamemo 80 dag sladkorja in 2 zavitka želina za hitro zgoščanje marmelade. V kozici kuhamo, da tekočina hitro hlapi in se marmelada hitro zgoščuje. Med kuhanjem pridno mešamo. V pol ure mora biti gosta. Višnje naj se ne razkuhajo popolnoma. Še vročo marmelado polnimo v pripravljene ogrete kozarce. Pokrijemo z alupokrovčki in dobro zapremo. Zložimo na delovno površino, pokrijemo in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Ohlajene etiketiramo z nazivom vsebine in datumom vkuhavanja.

Jagodna marmelada - nekuhana

Sestavine: 1 kg jagod, 1 kg želirnega sladkorja, 1 g citronske kisline

Jagode operemo, osušimo in jim potrgamo peclje. Plodovi morajo biti dobro zreli, popolnoma zdravi in od čim bolj rdečih sort. Z ročnim mešalnikom jagode mešamo 8 do 10 minut. Dodamo želirni sladkor in citronsko kislino. Nato mešamo z električnim mešalnikom 30 do 40 minut. Sladkor se mora stopiti in dobro povezati s sadjem. Marmelado napolnimo v dobro pomite, pogrete in nekoliko ohlajene kozarce. Pokrijemo z alupokrovčki in dobro zapremo. Zložimo na delovno površino, pokrijemo in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Ohlajene etiketiramo z nazivom vsebine in datumom vkuhavanja.

Jagodna marmelada – kuhana

Sestavine: 1 kg jagod, 1 kg sladkorja

Jagode preberemo in odstranimo vse slabe plodove. Nato zdrave jagode zmečkamo in damo kuhat. Ko vrejo pet minut, jim dodano tretjino, po petih minutah drugo in po naslednjih petih minutah še zadnjo tretjino sladkorja. Med kuhanjem ves čas mešamo. Marmelado še vročo polnimo v pripravljene ogrete kozarce. Pokrijemo z alupokrovčki in dobro zapremo. Zložimo na delovno površino, pokrijemo in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Ohlajene etiketiramo z nazivom vsebine in datumom vkuhavanja.

Marelična marmelada

Sestavine: 1 kg marelic, 0,5 do 0,75 kg sladkorja

Zrele, zdrave, mesnate marelice operemo, olupimo in jim odstranimo koščice. Nato jih pretlačimo in jim dodamo sladkor. Pokrijemo in postavimo na hladno za dve uri, nato marmelado kuhamo približno 20 do 25 minut. Ko je kuhana in se njena kaplja ne razleze več, napolnimo z njo dobro pomite, pogrete in nekoliko ohlajene kozarce. Pokrijemo z alupokrovčki in dobro zapremo. Zložimo na delovno površino, pokrijemo in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Ohlajene etiketiramo z nazivom vsebine in datumom vkuhavanja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / petek, 28. november 2008 / 07:00

Legendarni Niet v Kranju

Danes bo Kranj, dvorano AKD Izbruha, pretresla legendarna punk skupina Niet, ki jo poznajo tako mladi kot tudi mladi po duši. Pred njimi bodo oder ogrevali Hrvati, punk rokerji, Tito's...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / sreda, 16. maj 2007 / 07:00

Z Borutom Pahorjem o predsedniški kandidaturi

Jesenice - V jeseniški Kazini je bila v petek, 12. maja, odprta tribuna Socialnih demokratov, na kateri je predsednik stranke Borut Pahor z udeleženkami in udel...

Slovenija / sreda, 16. maj 2007 / 07:00

Prisegle nove sodnice

Ljubljana - Pred predsednikom Državnega zbora Republike Slovenije Francetom Cukjatijem so v petek prisegle sodnice. Med šestimi je bila tudi Mateja Soklič, imen...

Jesenice / sreda, 16. maj 2007 / 07:00

Kdaj novi prostori za VDC Škrat

Jeseniški varstveno-delovni center se sooča s hudimi prostorskimi težavami.

Žirovnica / sreda, 16. maj 2007 / 07:00

Gasilci prevzeli novo vozilo

Zabreznica - Minulo nedeljo so se člani PGD Zabreznica razveselili novega moštvenega vozila za prevoz devetih gasilcev in opreme na intervencije. Za nakup okoli 60 tis...

Gorenjska / sreda, 16. maj 2007 / 07:00

Kranjske črne točke

Kranj - Zapeljali smo se po občini in zelo hitro našli kar nekaj črnih točk. Najbolj bode v oči glavna avtobusna postaja Kranj, za katero so že napovedovali lepše čase, delali idejne projekte, a je do...