Sladki zakladi
Iz knjige Kuharske bukve - vlaganje, shranjevanje in zamrzovanje živil povzemamo nekaj receptov za pripravo domačih marmelad.
Med nasveti za kuhanje marmelad, ki jih lahko najdemo v knjigi, je tudi ta, da je bolje vlagati v majhne kozarce, največ pollitrske, saj se v njih vsebina lažje zgosti. Zgošča se približno dva tedna, odvisno od vrste sadja. Priporočljivo je, da ne pripravljamo več kot pet kilogramov sadja in sladkorja naenkrat, ker se sicer sadje težje zgosti in izgubimo preveč vitaminov. Celotno zalogo marmelad moramo porabiti v enem letu.
Višnjeva marmelada
Sestavine: 2 kg višenj, 80 dag sladkorja, želin
Zrele višnje izkoščičimo. Za 2 kg višenj vzamemo 80 dag sladkorja in 2 zavitka želina za hitro zgoščanje marmelade. V kozici kuhamo, da tekočina hitro hlapi in se marmelada hitro zgoščuje. Med kuhanjem pridno mešamo. V pol ure mora biti gosta. Višnje naj se ne razkuhajo popolnoma. Še vročo marmelado polnimo v pripravljene ogrete kozarce. Pokrijemo z alupokrovčki in dobro zapremo. Zložimo na delovno površino, pokrijemo in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Ohlajene etiketiramo z nazivom vsebine in datumom vkuhavanja.
Jagodna marmelada - nekuhana
Sestavine: 1 kg jagod, 1 kg želirnega sladkorja, 1 g citronske kisline
Jagode operemo, osušimo in jim potrgamo peclje. Plodovi morajo biti dobro zreli, popolnoma zdravi in od čim bolj rdečih sort. Z ročnim mešalnikom jagode mešamo 8 do 10 minut. Dodamo želirni sladkor in citronsko kislino. Nato mešamo z električnim mešalnikom 30 do 40 minut. Sladkor se mora stopiti in dobro povezati s sadjem. Marmelado napolnimo v dobro pomite, pogrete in nekoliko ohlajene kozarce. Pokrijemo z alupokrovčki in dobro zapremo. Zložimo na delovno površino, pokrijemo in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Ohlajene etiketiramo z nazivom vsebine in datumom vkuhavanja.
Jagodna marmelada – kuhana
Sestavine: 1 kg jagod, 1 kg sladkorja
Jagode preberemo in odstranimo vse slabe plodove. Nato zdrave jagode zmečkamo in damo kuhat. Ko vrejo pet minut, jim dodano tretjino, po petih minutah drugo in po naslednjih petih minutah še zadnjo tretjino sladkorja. Med kuhanjem ves čas mešamo. Marmelado še vročo polnimo v pripravljene ogrete kozarce. Pokrijemo z alupokrovčki in dobro zapremo. Zložimo na delovno površino, pokrijemo in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Ohlajene etiketiramo z nazivom vsebine in datumom vkuhavanja.
Marelična marmelada
Sestavine: 1 kg marelic, 0,5 do 0,75 kg sladkorja
Zrele, zdrave, mesnate marelice operemo, olupimo in jim odstranimo koščice. Nato jih pretlačimo in jim dodamo sladkor. Pokrijemo in postavimo na hladno za dve uri, nato marmelado kuhamo približno 20 do 25 minut. Ko je kuhana in se njena kaplja ne razleze več, napolnimo z njo dobro pomite, pogrete in nekoliko ohlajene kozarce. Pokrijemo z alupokrovčki in dobro zapremo. Zložimo na delovno površino, pokrijemo in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Ohlajene etiketiramo z nazivom vsebine in datumom vkuhavanja.