Mozaik Štrukljevih štrukljev

Štruklji iz vlečenega testa

Vlečeno testo:

Sestavine za vlečeno testo: 40 dag namenske moke, 1 jajce, mlačna okisana voda in slana voda po potrebi, maščoba po potrebi.

Priprava testa: V dobro presejano moko naredimo jamico kot pri rezančnem testu. Vanjo vlijemo tekočino in mešamo iz tekočega v trdno stanje. Jajce dodamo predvsem testu, ki ga kuhamo. Testo dobro pregnetemo, da je dovolj prožno in se ne prime niti deske, na kateri mesimo testo, niti rok. Iz testa naredimo hlebček, ga premažemo z oljem, pokrijemo s toplo kuhinjsko krpo ali skledo in ga pustimo počivati nekaj časa. Tako pripravljeno testo bomo lažje vlekli in se nam ne bo trgalo. Spočito testo razvaljamo na pomokanem prtu in nato ga še nekoliko raztegnemo. Pustimo ga nekoliko časa, da se osuši, nato pa ga premažemo z raztopljenim maslom ali margarino. Nato ga namažemo s pripravljenim nadevom. V novejšem času lahko uporabimo že kupljeno testo. Pri takšnih vrstah upoštevamo navodila proizvajalca.

Štruklji po poljsko

Sestavine: 40 dag skute, 2 dl kisle smetane, 2 jajci, 80 dag margarine, 8 dag drobtin, 12 dag belega kruha, sol, poper, peteršilj.

Priprava: skuti primešamo smetano, jajci in na kocke narezan sveži beli kruh. Nadev po okusu še začinimo. Nekaj margarine razpustimo in pokapljamo po razvaljanem testu. Dve tretjini testa namažemo s pripravljenim nadevom. Testo zvijemo v štrukelj ter zavijemo v pomaščeno, z drobtinami potreseno alufolijo. Štruklje kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane odvijemo in narežemo ter prelijemo z na maslu prepraženimi drobtinami - po poljsko.

Štruklji s kosmiči iz pire

Sestavine: 20 dag pirinih kosmičev, 20 dag margarine, 2 dl mleka, 1 dl kisle smetane, 12 dag edamskega sira, 2 jajci, sol, poper, origano.

Priprava: pirine kosmiče prelijemo z mlekom, dodamo raztopljeno margarino, rumenjaka, kislo smetano in nariban sir. Nadev začinimo in primešamo trd sneg iz beljakov.Vlečeno testo raztegnemo, porežemo robove, pokapljamo z raztopljeno maščobo, premažemo z nadevom, zvijemo v štrukelj in zavijemo v pomaščeno ter z drobtinami potreseno alufolijo. V slani vodi jih kuhamo 35 minut. Kuhane ponudimo z gobovo omako ali pa jih serviramo h glavni jedi kot prilogo.

Štruklji s koruzo

Sestavine: 30 dag koruze, 50 dag špinačnih listov, 6 dag margarine, 10 dag šampinjonov, 1 dl kisle smetane, 2 jajci, sol, poper.

Priprava: koruzo in špinačne liste na hitro prevremo v slani vodi. Na margarini prepražimo sesekljane gobe, dodamo koruzo in sesekljano špinačo. Nato dodamo jajci, kislo smetano in začimbe. Vlečeno testo razvaljamo, razvlečemo in pokapljamo z raztopljenim maslom ali margarino. Dve tretjini testa premažemo z nadevom, testo zvijemo v štrukelj in zvijemo v pomaščeno ter z drobtinami potreseno alufolijo. V slani vodi jih kuhamo 30 minut.

Štruklji z jetrnim nadevom

Sestavine: 30 dag jeter, 6 dag margarine, 8 dag čebule, 12 dag belega kruha, 1 strok česna, 2 jajci, sol, poper, majaron, timijan, lovor, peteršilj, piment.

Priprava: na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, česen in na majhne lističe narezan kruh ter dobro prepražimo. Dodamo drobno zmleta jetra in začinimo. Vse sestavine še enkrat zmiksamo. Dodamo jajci in peteršilj. Vlečeno testo raztegnemo, porežemo robove in pokapljamo z raztopljeno maščobo. Testo premažemo z nadevom do dveh tretjin površine. Testo zvijemo in zavijemo v pomaščeno in z drobtinami potreseno alufolijo. Štrukelj kuhamo v slanem kropu približno 30 minut. Kuhane narežemo in prelijemo z eno izmed pripravljenih omak. Lahko jih postrežemo kar v juhi, takrat juho potresemo še s sesekljanim peteršiljem.

Štruklji z ocvirki

Sestavine: 20 dag mešane zelenjave, 10 dag ocvirkov, 4 dag margarine, 1 dl kisle smetane, 2 jajci, sol, poper, muškatni orešček, peteršilj.

Priprava: zelenjavo skuhamo nekoliko manj kot običajno. Ocvirke prepražimo, če so veliki, jih tudi narežemo. Na maščobi prepražimo na drobno narezano zelenjavo, dodamo ocvirke, jajci in kislo smetano, začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Vlečeno testo raztegnemo, porežemo robove in pokapljamo z raztopljeno maščobo. Testeno krpo premažemo z nadevom do dveh tretjin površine. Testo zvijemo v štrukelj in zavijemo v pomaščeno in z drobtinami potreseno alufolijo. V slani vodi jih kuhamo 30 minut. Kuhane odvijemo, narežemo in ponudimo k divjačini ali pa h kateri drugi mesni jedi. Lahko pa jih ponudimo samostojno z zeleno ali kakšno drugo solato.

Štruklji z gobovim nadevom

Sestavine: 40 dag šampinjonov, 8 dag margarine, 10 dag čebule, 2 dl kisle smetane, 2 stroka česna, sol, poper in sesekljan peteršilj.

Priprava: šampinjone narežemo na lističe, čebulo in česen na drobno. Maščobo segrejemo, dodamo čebulo in česen, nekoliko prepražimo, dodamo še narezane gobe. Nadevu dodamo še začimbe, jajca in kislo smetano ter sesekljan peteršilj. Nadev razporedimo na dve tretjini razvlečenega testa. Zvijemo ga v štrukelj. Kuhamo ga v alufoliji približno 30 minut, odvisno od debeline štruklja. Kuhane odvijemo in narežemo na enake dele. Ponudimo jih kot samostojno jed ali pa kot prilogo k mesnim jedem, pečenki ali zrezkom v omakah.

Štruklji s skuto

Sestavine: 40 dag skute, 6 dag margarine, 2 jajci, 10 dag sladkorja, 4 dag rozin, 2 dl kisle smetane, 4 dag drobtin, 1 vanilin sladkor, malo cimeta.

Priprava: skuto pretlačimo, jo damo k umešani margarini, dodamo rumenjake in pol sladkorja ter vanilin sladkor. Rahlo zmešamo in primešamo še sneg beljakov, med katere smo vtepli preostali sladkor. Nadevu dodamo še kislo smetano. Testo razvlečemo, obrežemo debelejše dele, pokapljamo z maščobo in po testu premažemo pripravljen nadev. Testo zvijemo v štrukelj in nato zavijemo v pomaščeno, z drobtinami potreseno alufolijo. Kuhamo v slanem kropu približno 30 minut, odvisno od debeline štruklja.

Makovi štruklji

Sestavine: 25 dag mletega maka, 1,5 dl mleka, 60 dag margarine, 8 dag sladkorja, 8 dag rozin, 1 vanilin sladkor, 2 jajci.

Priprava: mak poparimo z mlekom, ga ohladimo in dodamo umešano margarino, rumenjake, polovico sladkorja in sneg beljakov, v katere smo vtepli preostali sladkor. Nazadnje dodamo še namočene rozine in na rahlo premešamo. Premažemo po razvlečenem testu, ki smo ga namazali z raztopljenim maslom. Zvijemo ga v štrukelj in nato zavijemo v pomaščeno alufolijo. Kuhamo ga 30 minut. Kuhanega odvijemo, narežemo in ga prelijemo s pripravljeno vanilijevo kremo.

Štruklji iz ajdovega testa

Sestavine: 10 dag ajdove moke, 8 dag bele namenske moke, 1,5 dag kvasa, 1 jajce, 0,1 dl olja, mlačna slana voda.

Priprava: ajdovo moko nekoliko poparimo, dodamo razdrobljen kvas, belo moko, olje, jajce in mlačno vodo po potrebi. Iz sestavin naredimo ne preveč trdo testo. Pustimo ga krajši čas počivati.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / torek, 20. december 2022 / 19:32

Sto dvajset daril Škratov za en dan

Škofja Loka – Na območnem združenju škofjeloškega Rdečega križa so v preteklem tednu razdelili 93 daril za otroke in 27 daril za starejše iz akcije Škrat za en dan, ki sta jo organizirala Društvo t...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / torek, 2. avgust 2016 / 21:20

V Bralnici bodo gostili Janeza Gartnerja

Škofja Loka – V okviru Bralnice 2016 bodo danes ob 18. uri na vrtu Sokolskega doma gostili domačina Janeza Gartnerja in v pogovoru z njim predstavili njegovo zadnjo knjigo iz trilogije Praznina nap...

Mularija / torek, 2. avgust 2016 / 21:18

Športno popoldne na Gorenjski plaži

Tržič – Športna zveza Tržič otroke in mladino vabi na športno popoldne z vodnimi igrami in plavanjem na Gorenjsko plažo danes ob 17.30. Vstop bo prost za vse, ki bodo tekmovali na odprtem občinskem...

Kranjska Gora / torek, 2. avgust 2016 / 21:16

V Rutah diši po dimu iz kope

Na kopišču v Gozdu - Martuljku so se v petek začeli letošnji oglarski dnevi. Še ves teden pestro dogajanje ob kopi, ki jo štiriindvajset ur na dan čuvajo člani Društva oglarjev Rute.

Gospodarstvo / torek, 2. avgust 2016 / 20:53

Pocenitev bencina in dizelskega goriva

Kranj – Medtem ko se cene 98- oziroma 100-oktanskega motornega bencina in kurilnega olja oblikujejo prosto na trgu, država še naprej določa in vsaka dva tedna spreminja maloprodajne cene 95-oktansk...

Kultura / torek, 2. avgust 2016 / 20:10

Okarina še do konca tedna

Bled – V polnem zamahu je festival Okarina, ki vsako leto z glasbeniki s celotnega sveta na Bled privablja množice obiskovalcev. V torek, 2. avgusta, bo uvodoma nastopila švedska skupina Way Up Nor...