Komentar: Hiša polna, kaj pa hotel?

Novica, da sta Klementina in Roman Gartner iz Davče povila dvojčici in sta tako z desetimi otroki po novem najbolj številna družina v občini Železniki, se je hitro razširila na Škofjeloškem. Medtem ko nekateri občudujejo pogum 32-letne mamice in 41-letnega očeta, ki sta med redkimi starši, ki se v današnjih časih še odločijo za tako veliko družino, pa je novica pri nekaterih vzbudila prav nasprotno reakcijo. Klementina je pred dnevi v dobri veri dvignila telefonsko slušalko, iz katere se je zaslišal jezen glas Ločana na drugi strani, ki si je mamico drznil nahruliti, kaj sploh mislijo, da imajo toliko otrok. A jim takšne opazke ne pridejo do živega in da gredo, kot pravi mamica, skozi eno uho noter, skozi drugo pa ven.

Sicer pa je v Davči že od nekdaj visoka rodnost; v vasi je nekaj več kot 280 prebivalcev, od tega je več kot tretjina mlajša od 20 let. A da bodo ti hriboviti predeli ostali poseljeni, bodo krajanom morali omogočiti vsaj približno normalno življenje. Zagotovo bo slednje v Davči in nekaterih drugih hribovitih predelih Železnikov lažje, če bo občina uspešna na razpisu ministrstva za gospodarstvo; poteguje se namreč za evropska sredstva za gradnjo odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij. Internetna povezava preko telefona, ki je za marsikaterega krajana v hribovitih predelih edina možnost, je počasna in po vrhu vsega še zelo draga. Podjetniki ali ponudniki turističnih storitev, ki internet za svojo dejavnost seveda nujno potrebujejo, na primer za 54 ur internetne povezave odštejejo sto evrov na mesec. Vse prej kot poceni torej …

Če zato v Davči stiskajo pesti, da bo občina uspešna na razpisu in si od normalne internetne povezave marsikaj obetajo, pa si v Železnikih nekateri že manejo roke ob gradnji hotela, o katerem so v zadnjem času začeli glasno razmišljati. V Javnem zavodu Ratitovec so zelo optimistični in kot pravijo, se interes za gradnjo hotela kaže tudi na strani investitorjev. O zasedenosti hotela z do sto posteljami, ki bi ga v najboljšem primeru ob vse slabše obiskanem in dotrajanem bazenu lahko začeli graditi že prihodnje leto, sploh ne podvomijo. Hitro navržejo nekaj možnosti; češ da imajo v zaledju tri smučišča, možnost vidi tudi v povezavi z nizkocenovnimi letalskimi prevozniki in zavodi, ki tržijo programe za tuje študente, v Železnike bi menda lahko na priprave hodili tudi športniki, saj imajo športno dvorano, bazen in vrsto možnosti za rekreacijo. Ker so v kraju tudi podjetja, bo aktualen tudi konferenčni turizem, so prepričani.

Optimističnih načrtov je torej več kot dovolj. Pa je ob tem kdo pomislil, zakaj je pred dobrima dvema letoma vrata zaprl loški hotel Transturist, ki je iz leta v leto prinašal izgubo? V njem je lahko prespalo sto gostov, približno toliko naj bi jih tudi v železnikarskem hotelu. Transturist še vedno neuspešno prodajajo za 1,7 milijona evrov. Ni to zadosten razlog vsaj za majhen dvom?

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 24. maj 2013 / 07:00

Telovadijo vsako jutro

Domžale so bile minulo soboto v znamenju oranžne barve. Na vseslovenskem srečanju se je namreč zbralo 51 skupin društva Šola zdravja iz vse Slovenije ali več kot 180 članov, ki vsako jutro izvajajo va...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 8. september 2010 / 07:00

V Celju tudi dan Kranja

Danes se bo v Celju začel Mednarodni obrtni sejem, na njem pa se bo poleg kranjskih obrtnikov v četrtek predstavila tudi občina s ponudbo turizma, kulture in kulinarike.

Zanimivosti / sreda, 8. september 2010 / 07:00

Šola, kjer ocenjujejo tudi ples

Heleno Rozman iz Tržiča bomo težko popredalčkali, kaj točno počne v življenju.

Gorje / sreda, 8. september 2010 / 07:00

Ogrožene tudi gorenjske družine

"Zaradi nizkih pokojnin je ogroženih tudi veliko gorenjskih družin," je na srečanju gorenjskih upokojencev na Pokljuki dejal slavnostni govornik, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič.

Šport / sreda, 8. september 2010 / 07:00

Garmin Šenčur prevzel vodstvo

Konec tedna so bile odigrane tekme v drugi in tretji nogometni ligi Slovenije, ter v gorenjski ligi, zaradi reprezentančnih tekem pa je bil odmor v prvi nogometni ligi, v kateri ima Gorenjska dva pred...

Kamnik / sreda, 8. september 2010 / 07:00

Kamniška voda tudi za Mengšane

Gre za vrhunec sodelovanja obeh občin, sta bila ob podpisu pogodbe o preskrbi s pitno vodo iz vodovodnega sistema Kamnik zadovoljna župana občin Kamnik in Mengeš.