Perunike

Junijski vrtovi so polni raznolikega cvetja. V tem času že občudujemo sadove svojega dela vjeseni, kar smo takrat posadili, sedaj najlepše cveti. Vsaj večina trajnic. Danes nekaj besed o perunikah, ki imajo tudi vse lastnosti dobrih trajnic, le sadimo jih nekoliko drugače, kot smo običajno vajeni. Saj veste, vsaka roža ima svoje muhe, ko jih presajamo: ali ne cvetijo prvo leto po presajanju, ali se nam ne primejo ... zelo občutljive pri presajanju so praproti, potonike, različne trave, tudi vrtnice ... Perunike presajamo po cvetenju, torej od junija do jeseni. Ločimo jih na čebulne in koreninaste, po cvetu pa na bradate in nebradate. Sorte, kamor sodijo bradate, imajo iz sredinske žile zunanjih cvetnih listov kocinasto izrastlino, to je značilno za naravno opraševanje. Imajo tudi korenike, zelo plitvo pod površino zemlje, ki so odebeljene in iz poganjkov rastejo vedno nove rastline. Tako se tudi hitro razraščajo. Perunike imajo rade sončna rastišča in propustna tla. Ne bodo vam rasle v senci in stalno mokrih predelih. V tem času jih z lopato privzdignemo in korenike razdelimo na manjše dele in naslednje leto jih boste imeli veliko več. Perunike, navadno so rumene barve, ki rastejo ob vodi, pa morajo imeti močvirno rastišče. Te imenujemo tudi sibirske perunike, ki jih najdemo po naravnih mokriščih. Pri nas jih je največ ob Cerkniškem jezeru, vendar rastejo pod drevesi, v polsenci. Ko pripravljamo poganjke za nadaljnje sajenje, liste prikrajšamo, enako tudi korenine, s končnim brstom. Izkopana je lahko tudi več časa, in ker ima v tem času dovolj moči, jih lahko posadimo tudi šele čez nekaj dni. Tako je primerna za transport po svetu, saj jih veliko tudi uvažamo iz južnih predelov Amerike in Avstralije. Ko sadike dobimo, jih najprej za nekaj časa potopimo v vedro vode, da se osvežijo in jih po sajenju zalivamo, dokler se ne razrastejo. Tako posajene vam bodo že naslednje leto obilno cvetele.

Vrt je v teh dneh dobro zalit. Deževje, ali vsakdanje obilne plohe, so tudi marsikje onemogočile, da bi ga malo dognojili. Treba ga je najprej okopati, odstraniti pleve in malo pognojiti, saj dež izpere hranilne snovi. Ker so gredice tudi zbite, je obdelovanje težje, zato je treba tla najprej zrahljati in prezračiti. Po tem vam bodo sadike kar vidno napredovale, vsaj zelenjava: kumare, paradižniki, jajčevci, paprika, tudi zgodnji radič, če vam že dela glavice, seveda pa tudi vse sadike rož, ki vam cvetijo čez poletje.

 

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / torek, 20. december 2022 / 08:13

Nagrajeni film bo danes predvajan v Medvodah

Medvode – Danes, 20. decembra, bo ob 20. uri v Kulturnem domu Medvode na ogled z evropskim oskarjem nagrajeni film Babičino seksualno življenje. Prisotna bo tudi avtorica filma, domačinka Urška Dju...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 26. januar 2011 / 07:00

Da bo zdravje pri živini!

Kmetje in mesarji so v nedeljo h kipu svojega zavetnika sv. Antona v cerkvi nad Mačami prinesli darove - klobase, krače in druge dobrote, po maši pa je bila še licitacija.

Zanimivosti / sreda, 26. januar 2011 / 07:00

Skrb za rokodelsko dediščino

Celovec/ Škofja Loka - Pretekli teden so v Celovcu predstavniki Slovenskega narodopisnega inštituta Urban Jarnik, Slovenske prosvetne zveze in Krščanske kulturne zveze iz Celovca...

Nasveti / sreda, 26. januar 2011 / 07:00

Glasovi fenomeni

Zima je spet zadihala tako, kot se spodobi za njeno ime. S ceste je pregnala kolesarje, tekače pognala na smučke in smučarje v vrste pred žičnice. Vse je spet na svojem mestu.

Mularija / sreda, 26. januar 2011 / 07:00

Moj dom, tvoj dom ...

Hiška, hiša, vila, stolpnica, blok ... kako se med seboj razlikujejo, zakaj ima stolpnica dvigalo, je lahko tudi stanovanjska prikolica dom?

Gospodarstvo / sreda, 26. januar 2011 / 07:00

Anketa: Podražitve hrane

Leto 2011 se je začelo z občutnimi podražitvami hrane, predvsem kruha, mleka, mesa ter pekovskih, mlečnih in mesnih izdelkov. Nekaj potrošnikov smo vprašali, kako bodo podražitve vplivale na njihove n...