Zaposlitveni sejem na Bledu je bil dobra priložnost za srečanje iskalcev zaposlitve in delodajalcev. (Foto: Anka Bulovec)

V gostinstvu je dela čez glavo

Na Gorenjskem je v zadnjih letih vse več povpraševanja po kuharjih, natakarjih, pa tudi receptorjih in drugih turističnih delavcih, zato so se ponudniki tovrstnih delovnih mest in iskalci zaposlitve z veseljem udeležili zaposlitvenega sejma.

Bled – »Zaposlitveni sejmi v Sloveniji niso več izjema, ker pa je na Gorenjskem v zadnjem času res veliko potreb po kadru v gostinstvu in turizmu, smo se odločili, da pripravimo sejem, ki je namenjen prav iskalcem in ponudnikom zaposlitve v tej panogi. Bled kot turistično središče je zagotovo dober kraj za takšen sejem in tudi domači župan nam je pri tem pomagal, saj so nam odstopili Festivalno dvorano, ki je res primerna za takšno prireditev. Delodajalci so navdušeni nad tem, da se lahko tako srečujejo z iskalci zaposlitve, prav tako so sejem izkoristili iskalci zaposlitve, ki smo jih našteli prek dvesto,« je ob sejmu povedala Lučka Žižek, direktorica območne službe Zavoda za zaposlovanje Kranj. Na zavodu so namreč na sejem povabili vse brezposelne, ki imajo v zaposlitvenem načrtu opredeljeno zaposlitev v turizmu in gostinstvu, kot dobrodošel za iskanje novih sodelavcev pa so sejem izrabili predvsem številni hotelirji iz Gorenjske, pa tudi do Ljubljane in Cerknega, ki so iskali tako receptorje kot kuharje, natakarje in sobarice. »Podobnega sejma se še nismo udeležili, pobuda pa je res odlična. Vsi, ki tukaj ponujamo delo, ugotavljamo, da gostinskega kadra v Sloveniji manjka. Stanje je že kritično. Poleg tega se v Sloveniji gradijo objekti, namenjeni turizmu, ki bodo potrebovali veliko kadra s tega področja, zato se nam slabo piše. Za nas konkretno lahko povem, da ves čas štipendiramo mlade, vendar se jih za gostinske poklice odloča malo. Največja težava tega poklica je zagotovo delo prek vikenda, ki mlade odbija tudi od drugih storitvenih dejavnosti. Glede plače pa smo bili do sedaj kar usklajeni z industrijo, bojim pa se, da zadnje čase zgubljamo korak in tudi na tem področju bo treba kaj storiti,« je povedal direktor hotela Cerkno Miran Ciglič, ki je dodal, da so v pomanjkanju delavcev primorani iskati tujce. »Na današnjem sejmu sem se do sedaj dogovoril s tremi iskalci zaposlitve, ki sem jih povabil na pogovor še v naš hotel in upam, da bodo postali naši sodelavci,« je tudi povedal Ciglič.

»Trenutno sem prijavljena na zavodu, po poklicu sem gostinsko-turistični tehnik, rada pa bi delala v kuhinji. Delala sem že v Kranjski Gori, vendar mi je marca potekla pogodba in sedaj spet iščem službo. Ker nimam svojega prevoza, bi raje kot na Bledu delala v Kranjski Gori, kamor so boljše avtobusne povezave. Vendar pa sem se danes pogovarjala z več delodajalci in tak način iskanja službe mi je všeč,« je povedala Edisa Nesimovič z Jesenic, ki je prepričana, da ji bo v kratkem spet uspelo najti službo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 30. november 2018 / 23:48

Sezono začenjajo smučarske skakalke

Kranj – Karavana svetovnega pokala v smučarskih skokih za moške se je preselila v Rusijo na tretjo postajo, dekleta pa bodo ta konec tedna sezono začele v Lillehammerju. Pod vodstvom Zorana Zupanči...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / sobota, 2. junij 2007 / 07:00

Zaskrbljeni krajani protestirali

Krajani Begunj, Zgoše in Zapuž so protestirali na seji občinskega sveta zaradi steklenega prahu iz Elana, uporabe nevarnih snovi v Seawayu in škropljenja rak.

Slovenija / sobota, 2. junij 2007 / 07:00

Beblerjeve niso izvolili

Socialni demokrati bodo po dveh neuspešnih predlogih za podpredsednika državnega zbora premislili, ali ima smisel predlagati še tretjega kandidata.

Zanimivosti / sobota, 2. junij 2007 / 07:00

Zvesti Gorenjskemu glasu

Vijugasta cesta, ki se prilagaja strugi reke Kokre, nas po ozki dolini pripelje do razpotegnjene vasi Kokra. Tam živita Ivanka in Franc Tišler. Na Gorenjski glas je druž...

Bled / sobota, 2. junij 2007 / 07:00

V gostinstvu je dela čez glavo

Na Gorenjskem je v zadnjih letih vse več povpraševanja po kuharjih, natakarjih, pa tudi receptorjih in drugih turističnih delavcih, zato so se ponudniki tovrstnih delovnih mest in iskalci zaposlitve z...

Kranj / sobota, 2. junij 2007 / 07:00

Gorenjske odpadke v Tenetiše

Svet Mestne občine Kranj je potrdil predlog, da bi zgradili Center za ravnanje z odpadki v Tenetišah. S tem soglašata tudi vodstvi krajevnih skupnosti Tenetiše in Kokrica.