Drobnjak

Drobnjak je verjetno najbolj priljubljena začimba za peteršiljem, in kdor ne prenese pekoče čebule, naj kar pokusi drobnjak. Kitajci so ga poznali že pred 4000 leti, po Marku Polu pa je kmalu postalo to zelišče razširjeno tudi v evropskih kuhinjah, v srednjem veku ga je Karel Veliki celo zaukazal nasajati v zeliščne vrtove. Drobnjak je grmiček, s številnimi pokončnimi, votlimi, temno zelenimi listi, ki poženejo iz podzemnih čebulic. Rastlina raste v šopih in doseže višino do 30 centimetrov. Ločimo navadni in kitajski drobnjak, ki se od navadnega loči po belih cvetovih, ploščatih listih in po okusu, ki je močnejši in bolj podoben česnu. Čeprav nimamo vrta, drobnjak lahko kar v lončku vzgojimo sami in ga sproti režemo s škarjami. Na tržnicah drobnjak kupimo povezan v šopke in ga shranimo v vrečki v hladilniku ter ga porabimo v nekaj dneh. Lahko ga tudi zamrznemo ali posušimo, vendar se pri slednjem izgubi večji del njegove enkratne arome. Dobro se obnese tudi kot aromatičen dodatek olju ali kisu. Drobnjaka ne bi smeli nikoli kuhati, saj se njegov okus med kuhanjem hitro izgubi. Toplim jedem ga zato dodajamo na koncu priprave, hladnim pa že na začetku, da se oblikuje njegova polna aroma. Z nožem ali s škarjami drobno narezanega lahko obilno nasujemo na razne jedi in solate, zlasti paradižnikovi, kumarični in zeleni. Mešamo ga lahko v zeliščno maslo ali skuto, jajčne jedi, omlete, majonezo, v mesne nadeve in maso za pripravo kruhovih cmokov, odlično se poda k pečenemu krompirju, zmešan z jogurtom ali kislo smetano pa je odličen dodatek k na žaru pečenemu mesu in k ribam. Dobro znani so drobnjakovi štruklji, jajčna omaka z drobnjakom ter drobnjakova skuta. S svežim drobnjakom okrasimo različne jedi, še posebno lepi so cvetovi. Dobro se ujema z drugimi svežimi zelišči, v jedi pa ga lahko umešamo tudi v večjih količinah, komur to prija seveda.

Solata s piščancem in drobnjakom

Za 5 oseb potrebujemo: 1 rdečo in 1 zeleno papriko, 2 paradižnika, 1 avokado, 1 čebulo, 30 dag piščančjih prsi, 1 navaden jogurt, 2 žlici drobno narezanega drobnjaka, sol in sveže mlet poper.

Piščančje prsi solite in jih v ponvi specite ter jih pustite, da se ohladijo. Oprani papriki narežite na trakove, paradižnik narežite na krhlje, avokado na trakove in čebulo na kolobarje. Vse skupaj posolite ter zmešajte. Na krožnik naložite zelenjavo, nanjo naložite na trakove narezana piščančje prsi in prelijte s prelivom, ki ga napravite iz jogurta, drobnjaka, soli in popra.

Žličniki dimljene postrvi z drobnjakom

Za 4 osebe potrebujemo: 35 dag dimljene postrvi, 5 dag kisle smetane, 2 žlici drobno narezanega drobnjaka, sol in sveže mlet poper.

V multipraktiku gladko zmeljite meso dimljene postrvi skupaj s kislo smetano. Začinite z drobnjakom soljo in poprom. Dobro premešajte ter z dvema mokrima žlicama oblikujte žličnike. Postrezite s toastom ali s svežim kruhom in sveži rukolo.

Osličev file v čebulni omaki z drobnjakom

Za 5 oseb potrebujemo: 5 filejev osliča, sok polovice limone, 25 dag mlade čebule, 2 žlici masla, 1 žličko drobno narezanega drobnjaka, 1,5 dl sladke smetane, sol, sveže mleti beli poper.

Fileje osliča posolite in pokapljajte z limonovim sokom. Čebule očistite, narežite na rezine in posteklenite na maslu. Posolite, popoprajte in po vrhu naložite osličeve fileje. Posodo pokrijte in dušite na šibkem ognju 20 minut. Osličeve fileje naložite na ogrete krožnike. V posodo prilijte sladko smetano in dobro prevrite ter potresite z narezanim drobnjakom. Tako nastalo omako prelijte prek osličevih filejev in postrezite s slanim krompirjem.

Rižota s pršutom in drobnjakom

Za 4 osebe potrebujemo: 1 majhen por, 2 stroka česna, 2 žlici masla, 40 dag riža arborio, 1 l mesne juhe, 1 paradižnik, 10 dag pršuta, 3 žlice drobno narezanega drobnjaka in sol.

V večji kozici razpustite polovico masla, na njem popražite očiščen in na kockice narezan por ter sesekljan česen. Dodajte riž in postopoma prilivajte juho, vedno ko se le-ta vpije, in mešajte. Ko riž postane že skoraj čisto mehak, dodajte opran in drobno narezan paradižnik, na rezance narezan pršut in preostalo maslo. Premešajte, še malo podušite, solite po potrebi in primešajte še drobnjak. Takoj postrezite z naribanim parmezanom ali drugim trdim sirom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 13. maj 2020 / 22:32

Neizprosen boj za državna kmetijska zemljišča

V slovenskem kmetijstvu sicer že nekaj časa poteka koncentracija – zmanjšuje se število kmetij in hkrati povečuje njihova velikost, a kljub temu so kmetije še vedno majhne, po velikosti so...

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 6. februar 2007 / 06:00

Vozovnice prek spleta

Pri Avtobusni postaji Ljubljana so se letos še posebej pripravili na povečanje števila potnikov na primestnih in mestnih avtobusih Ljubljanskega potniškega prometa ob informativnih dnevih. Zato s...

Splošno / torek, 6. februar 2007 / 06:00

Novi programi na Gorenjskem

Na ravni srednjega poklicnega izobraževanja bodo v Srednji biotehniški šoli Kranj prihodnje šolsko leto izobraževali tudi peke in slaščičarje, česar doslej na Gorenjskem še ni bilo. V Srednji...

Splošno / torek, 6. februar 2007 / 06:00

Najbolj iskani poklici v Sloveniji

Po podatkih ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo med najbolj iskane poklice pri nas na ravni visoke izobrazbe sodijo: univerzitetni diplomirani inženir strojniš...

Splošno / torek, 6. februar 2007 / 06:00

Manj mest za izredni študij

Prihodnjim študentom bo letos na voljo 24.874 vpisnih mest na univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih.

Splošno / torek, 6. februar 2007 / 06:00

Največ mest v gimnazijskih programih

Osnovno šolo na Gorenjskem letos končuje 2066 učencev, gorenjske srednje šole pa razpisujejo 2598 vpisnih mest.