Rdeče jagode vabijo

Sladki sadež, ki se mu mirno pustimo zapeljati

Pravijo, da rdeče jagode vsebujejo veliko železa in krepčilni fosfor, zato so še posebej primerne za slabokrvne in starejše ljudi. Posebej tiste drobne, dišeče iz gozda, s posek, obrobkov poti, kamor sonce najbolj pripeka. Vse rdeče jih je že. Da o onih z nasadov, z vrtov, ne govorimo. Velike rdeče zapeljivke danes dobimo že praktično vse leto. Že na domačih vrtovih zorijo od maja do novembra, če imate posajeno kakšno dobro sorto. In naučili smo se že tudi, da pokrite, v tunelih, rodijo še bolj. Ne, ne moreš se jim upreti!

Danes vam bomo predstavili nekaj načinov priprave rdečih jagod, ki ostanejo sveže, le spremljava je dodana: stepene smetane, sladoledi, drugi sadeži, ki se po okusu dobro ujemajo z jagodo. Večina teh priprav je enostavnih, hitrih, res pa je, da danes skorajda ne gre brez prozornih želatin, ki utrdijo jagodno sladico in jo napravijo še bolj vabljivo. Pa tudi recept naših babic, ki še niso poznale električnega mešalca in so stepale maslo, sladkor in jajca skoraj do onemoglosti, bomo dodali.

Jagodna šarlota

Krema: 500 g rdečih jagod, 8 listov svetle in 4 liste rdeče želatine, sok in naribana lupinica ene kemično neobdelane limone, osminko (1,25 dl) maraskina, 150 g sladkorne moke, 2 zavitka vanilin sladkorja, 3,5 dl sladke smetane; 375 g jagod, razdeljenih na četrtine (če so manjše, na polovice, gozdne pa naj ostanejo cele), približno 23 z maraskinom poškropljenih baby piškotov, nekaj lističev mete.

Krema: jagode operemo, jim odstranimo peclje, jih zmečkamo z vilicami ali z električnim mešalnikom napravimo gosto kašo ter narahlo ogrejemo. Želatino 5 do 10 minut namakamo v mrzli vodi, nato jo z roko ožamemo in zamešamo v jagodni pire. Vmešamo tudi maraskino, limonin sok in lupinico ter sladkor. V dobro ohlajeno maso dodamo še trdno stepeno smetano. Rob modela za torto obdamo s peki papirjem. Polovico kreme poravnamo na dno, po vrhu naložimo jagode ter jih pokrijemo s preostankom kreme. Model s kremo zdaj postavimo v hladilnik, da se čez noč utrdi. Naslednji dan rob modela in papir odstranimo, obložimo z baby piškoti in povijemo s trakom, da drži ob robu postavljene kekse. Šarloto okrasimo s preostalimi lepimi jagodami in metinimi lističi.

Jogurtova krema s kardamonom in jagodami

Za 4 osebe potrebujemo: 3 dl navadnega jogurta, 2 dl sladke smetane, malo kardamona, sladkor v prahu, 500 gr svežih vrtnih jagod.

Jogurt stresemo na cedilo in ga pustimo čez noč, da se dobro odcedi. Odcejenemu jogurtu dodamo sladkor v prahu, po okusu, ter malo kardamona. Dobro premešano in zmesi na rahlo dodamo stepeno smetano. Z žlico naredimo žličnike, jih damo na krožnik in okrasimo z narezanimi vrtnimi jagodami ter z lističi mete ali melise.

Sadni napitek z jagodami

V mešalniku dobro zmešamo skodelico pomarančnega soka, skodelico jagod in 1 ali 2 banani ter takoj ponudimo. Namesto jagod lahko uporabimo tudi drugo jagodičevje, kot so maline, borovnice, robidnice ali kakšno drugo sezonsko sadje. Sladkamo po okusu, z rjavim sladkorjem ali z medom.

Jagodno mleko

Dober in zdrav napitek lahko na hitro pripravimo v električnem mešalniku; zmiksamo pol kilograma jagod, četrt litra mrzlega mleka (toplo bi se pri tem skisalo). Po okusu ga osladimo z medom ali rjavim sladkorjem.

Anine jagodne rezine

Potrebujemo: 4 jajca, 16 dag sladkorja, 16 dag moke, pol vrečke pecilnega praška, jagode in sladko smetano z malo sladkorja.

Beljakom dodamo 1 žlico mrzle vode in jih stepemo v zelo trd sneg, v katerega postopoma vtepemo še sladkor. Nato na rahlo, prav tako postopoma, vmešamo 4 rumenjake in moko s pecilnim praškom. Spečemo nižji biskvit, ki ga prerežemo na 2 ali 3 dele in z jagodnim nadevom zložimo kot torto. Za nadev potrebujemo poljubno količino jagod, jih drobno narežemo, malo sladkamo in pustimo nekaj ur, da se sočijo. Sok pokapamo po biskvitu (da bo pecivo še bolj sočno, lahko dodamo še jabolčni sok, jagode pa premešamo s kozarcem ali dvema stepene sladke smetane .

Jagodni sladoled

Zmešamo ga iz 30 dag zmletih jagod, 8 dag sladkorja v prahu, malo limoninega soka in četrt litra sladke smetane.

     

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mengeš / sreda, 1. julij 2015 / 10:19

Razstava in knjiga o umiku čez Ljubelj

Mengeš – V Galeriji mežnariji na Trdinovem trgu v Mengšu bo danes, v sredo, ob 20.30 odprtje razstave fotografij in predstavitev knjige z naslovom Umik čez Ljubelj, maj 1945, skozi objektiv Marjana...

Objavljeno na isti dan


Mularija / četrtek, 3. september 2009 / 07:00

Anketa: Počitnice tudi tokrat prekratke

Po brezskrbnem poletju so šolarji danes znova - hote ali ne - sedli v šolske klopi. Nekaj kranjskih učencev smo povprašali, po čem si bodo zapomnili poletne počitnice.

Slovenija / četrtek, 3. september 2009 / 07:00

Tesen poraz z Mladostjo na generalki

Koper - Zadnjo pripravljalno tekmo pred odhodom na evropsko vaterpolsko prvenstvo skupine B je slovenska članska reprezentanca odigrala v Kopru z zagrebško Mladostjo. Po vodstvu...

Šport / četrtek, 3. september 2009 / 07:00

KD Calcit ekipni zmagovalec pokala Alpe Jadran

Konec avgusta se je s tekmo v italijanskem Trbižu končal mednarodni pokal Alpe Jadran v olimpijskem krosu.

Šport / četrtek, 3. september 2009 / 07:00

Cilji so visoki

Kranj – Včeraj je v Lugano (Švica) z dvema kombijema odpotovala na evropsko prvenstvo skupine B naša članska vaterpolska vrsta. V njej bodo nastopali: Luka Gržentič (Rokava...

Zanimivosti / četrtek, 3. september 2009 / 07:00

Sejem narodnih noš

Kamnik - Dva tedna pred tradicionalno prireditvijo Dnevi narodnih noš v Kamniku so organizatorji iz Agencije za turizem in podjetništvo Kamnik na Glavnem trgu pripravili prvi sej...