Rdeče jagode vabijo

Sladki sadež, ki se mu mirno pustimo zapeljati

Pravijo, da rdeče jagode vsebujejo veliko železa in krepčilni fosfor, zato so še posebej primerne za slabokrvne in starejše ljudi. Posebej tiste drobne, dišeče iz gozda, s posek, obrobkov poti, kamor sonce najbolj pripeka. Vse rdeče jih je že. Da o onih z nasadov, z vrtov, ne govorimo. Velike rdeče zapeljivke danes dobimo že praktično vse leto. Že na domačih vrtovih zorijo od maja do novembra, če imate posajeno kakšno dobro sorto. In naučili smo se že tudi, da pokrite, v tunelih, rodijo še bolj. Ne, ne moreš se jim upreti!

Danes vam bomo predstavili nekaj načinov priprave rdečih jagod, ki ostanejo sveže, le spremljava je dodana: stepene smetane, sladoledi, drugi sadeži, ki se po okusu dobro ujemajo z jagodo. Večina teh priprav je enostavnih, hitrih, res pa je, da danes skorajda ne gre brez prozornih želatin, ki utrdijo jagodno sladico in jo napravijo še bolj vabljivo. Pa tudi recept naših babic, ki še niso poznale električnega mešalca in so stepale maslo, sladkor in jajca skoraj do onemoglosti, bomo dodali.

Jagodna šarlota

Krema: 500 g rdečih jagod, 8 listov svetle in 4 liste rdeče želatine, sok in naribana lupinica ene kemično neobdelane limone, osminko (1,25 dl) maraskina, 150 g sladkorne moke, 2 zavitka vanilin sladkorja, 3,5 dl sladke smetane; 375 g jagod, razdeljenih na četrtine (če so manjše, na polovice, gozdne pa naj ostanejo cele), približno 23 z maraskinom poškropljenih baby piškotov, nekaj lističev mete.

Krema: jagode operemo, jim odstranimo peclje, jih zmečkamo z vilicami ali z električnim mešalnikom napravimo gosto kašo ter narahlo ogrejemo. Želatino 5 do 10 minut namakamo v mrzli vodi, nato jo z roko ožamemo in zamešamo v jagodni pire. Vmešamo tudi maraskino, limonin sok in lupinico ter sladkor. V dobro ohlajeno maso dodamo še trdno stepeno smetano. Rob modela za torto obdamo s peki papirjem. Polovico kreme poravnamo na dno, po vrhu naložimo jagode ter jih pokrijemo s preostankom kreme. Model s kremo zdaj postavimo v hladilnik, da se čez noč utrdi. Naslednji dan rob modela in papir odstranimo, obložimo z baby piškoti in povijemo s trakom, da drži ob robu postavljene kekse. Šarloto okrasimo s preostalimi lepimi jagodami in metinimi lističi.

Jogurtova krema s kardamonom in jagodami

Za 4 osebe potrebujemo: 3 dl navadnega jogurta, 2 dl sladke smetane, malo kardamona, sladkor v prahu, 500 gr svežih vrtnih jagod.

Jogurt stresemo na cedilo in ga pustimo čez noč, da se dobro odcedi. Odcejenemu jogurtu dodamo sladkor v prahu, po okusu, ter malo kardamona. Dobro premešano in zmesi na rahlo dodamo stepeno smetano. Z žlico naredimo žličnike, jih damo na krožnik in okrasimo z narezanimi vrtnimi jagodami ter z lističi mete ali melise.

Sadni napitek z jagodami

V mešalniku dobro zmešamo skodelico pomarančnega soka, skodelico jagod in 1 ali 2 banani ter takoj ponudimo. Namesto jagod lahko uporabimo tudi drugo jagodičevje, kot so maline, borovnice, robidnice ali kakšno drugo sezonsko sadje. Sladkamo po okusu, z rjavim sladkorjem ali z medom.

Jagodno mleko

Dober in zdrav napitek lahko na hitro pripravimo v električnem mešalniku; zmiksamo pol kilograma jagod, četrt litra mrzlega mleka (toplo bi se pri tem skisalo). Po okusu ga osladimo z medom ali rjavim sladkorjem.

Anine jagodne rezine

Potrebujemo: 4 jajca, 16 dag sladkorja, 16 dag moke, pol vrečke pecilnega praška, jagode in sladko smetano z malo sladkorja.

Beljakom dodamo 1 žlico mrzle vode in jih stepemo v zelo trd sneg, v katerega postopoma vtepemo še sladkor. Nato na rahlo, prav tako postopoma, vmešamo 4 rumenjake in moko s pecilnim praškom. Spečemo nižji biskvit, ki ga prerežemo na 2 ali 3 dele in z jagodnim nadevom zložimo kot torto. Za nadev potrebujemo poljubno količino jagod, jih drobno narežemo, malo sladkamo in pustimo nekaj ur, da se sočijo. Sok pokapamo po biskvitu (da bo pecivo še bolj sočno, lahko dodamo še jabolčni sok, jagode pa premešamo s kozarcem ali dvema stepene sladke smetane .

Jagodni sladoled

Zmešamo ga iz 30 dag zmletih jagod, 8 dag sladkorja v prahu, malo limoninega soka in četrt litra sladke smetane.

     

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 4. avgust 2018 / 14:28

Brazgotine

Milka živi v manjšem gorenjskem kraju. Zakoračila je v srednja leta. Zdi se ji, da je to čas, ko nisi več toliko neumen, ko imaš že izkušnje in tudi pogled na življenje je dozorel. Kljub temu da ni...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 19. oktober 2012 / 07:00

Na Bledu tekli in snemali

Za otroke z avtizmom so v sklopu dobrodelne akcije Mali koraki za velik cilj tekli tudi na Bledu. Tam se je nedavno mudil tudi režiser Branko Đurić - Đuro, saj so v enem od hotelov snemali humorističn...

Zanimivosti / petek, 19. oktober 2012 / 07:00

Slovesnost za krvodajalce in prostovoljce

Preddvor - Danes ob 17. uri bo v Osnovni šoli Matije Valjavca v Preddvoru slovesnost, ki jo za zveste krvodajalce in prostovoljce prireja Območno združenje Rdečega križa Kranj v sodelovanj...

Kultura / petek, 19. oktober 2012 / 07:00

Kranj, ena velika galerija

Osemnajst razstavišč v Kranju gosti umetniška dela petinsedemdesetih likovnih ustvarjalcev iz Slovenije in še osmih evropskih držav. Kranj je te dni slovenska prestolnica sodobne likovne umetnosti.

GG Plus / petek, 19. oktober 2012 / 07:00

Kdo je najbolj kriv?

Ste se kdaj vprašali, kdo je najbolj kriv za dejstvo, da smo v velikih težavah in da so te zajele družbo v celoti, od ekonomske in socialne baze do politične, pravne in duhovne nadgradnje? So za...

Kronika / petek, 19. oktober 2012 / 07:00

Cigarete tihotapili v vlaku

Jesenice - Cariniki mobilnega oddelka na Jesenicah so pred dnevi na mednarodnem vlaku med Beogradom in Beljakom odkrili nelegalno pošiljko cigaret. Do najdbe so prišli med opravljanjem poo...