Rdeče jagode vabijo

Sladki sadež, ki se mu mirno pustimo zapeljati

Pravijo, da rdeče jagode vsebujejo veliko železa in krepčilni fosfor, zato so še posebej primerne za slabokrvne in starejše ljudi. Posebej tiste drobne, dišeče iz gozda, s posek, obrobkov poti, kamor sonce najbolj pripeka. Vse rdeče jih je že. Da o onih z nasadov, z vrtov, ne govorimo. Velike rdeče zapeljivke danes dobimo že praktično vse leto. Že na domačih vrtovih zorijo od maja do novembra, če imate posajeno kakšno dobro sorto. In naučili smo se že tudi, da pokrite, v tunelih, rodijo še bolj. Ne, ne moreš se jim upreti!

Danes vam bomo predstavili nekaj načinov priprave rdečih jagod, ki ostanejo sveže, le spremljava je dodana: stepene smetane, sladoledi, drugi sadeži, ki se po okusu dobro ujemajo z jagodo. Večina teh priprav je enostavnih, hitrih, res pa je, da danes skorajda ne gre brez prozornih želatin, ki utrdijo jagodno sladico in jo napravijo še bolj vabljivo. Pa tudi recept naših babic, ki še niso poznale električnega mešalca in so stepale maslo, sladkor in jajca skoraj do onemoglosti, bomo dodali.

Jagodna šarlota

Krema: 500 g rdečih jagod, 8 listov svetle in 4 liste rdeče želatine, sok in naribana lupinica ene kemično neobdelane limone, osminko (1,25 dl) maraskina, 150 g sladkorne moke, 2 zavitka vanilin sladkorja, 3,5 dl sladke smetane; 375 g jagod, razdeljenih na četrtine (če so manjše, na polovice, gozdne pa naj ostanejo cele), približno 23 z maraskinom poškropljenih baby piškotov, nekaj lističev mete.

Krema: jagode operemo, jim odstranimo peclje, jih zmečkamo z vilicami ali z električnim mešalnikom napravimo gosto kašo ter narahlo ogrejemo. Želatino 5 do 10 minut namakamo v mrzli vodi, nato jo z roko ožamemo in zamešamo v jagodni pire. Vmešamo tudi maraskino, limonin sok in lupinico ter sladkor. V dobro ohlajeno maso dodamo še trdno stepeno smetano. Rob modela za torto obdamo s peki papirjem. Polovico kreme poravnamo na dno, po vrhu naložimo jagode ter jih pokrijemo s preostankom kreme. Model s kremo zdaj postavimo v hladilnik, da se čez noč utrdi. Naslednji dan rob modela in papir odstranimo, obložimo z baby piškoti in povijemo s trakom, da drži ob robu postavljene kekse. Šarloto okrasimo s preostalimi lepimi jagodami in metinimi lističi.

Jogurtova krema s kardamonom in jagodami

Za 4 osebe potrebujemo: 3 dl navadnega jogurta, 2 dl sladke smetane, malo kardamona, sladkor v prahu, 500 gr svežih vrtnih jagod.

Jogurt stresemo na cedilo in ga pustimo čez noč, da se dobro odcedi. Odcejenemu jogurtu dodamo sladkor v prahu, po okusu, ter malo kardamona. Dobro premešano in zmesi na rahlo dodamo stepeno smetano. Z žlico naredimo žličnike, jih damo na krožnik in okrasimo z narezanimi vrtnimi jagodami ter z lističi mete ali melise.

Sadni napitek z jagodami

V mešalniku dobro zmešamo skodelico pomarančnega soka, skodelico jagod in 1 ali 2 banani ter takoj ponudimo. Namesto jagod lahko uporabimo tudi drugo jagodičevje, kot so maline, borovnice, robidnice ali kakšno drugo sezonsko sadje. Sladkamo po okusu, z rjavim sladkorjem ali z medom.

Jagodno mleko

Dober in zdrav napitek lahko na hitro pripravimo v električnem mešalniku; zmiksamo pol kilograma jagod, četrt litra mrzlega mleka (toplo bi se pri tem skisalo). Po okusu ga osladimo z medom ali rjavim sladkorjem.

Anine jagodne rezine

Potrebujemo: 4 jajca, 16 dag sladkorja, 16 dag moke, pol vrečke pecilnega praška, jagode in sladko smetano z malo sladkorja.

Beljakom dodamo 1 žlico mrzle vode in jih stepemo v zelo trd sneg, v katerega postopoma vtepemo še sladkor. Nato na rahlo, prav tako postopoma, vmešamo 4 rumenjake in moko s pecilnim praškom. Spečemo nižji biskvit, ki ga prerežemo na 2 ali 3 dele in z jagodnim nadevom zložimo kot torto. Za nadev potrebujemo poljubno količino jagod, jih drobno narežemo, malo sladkamo in pustimo nekaj ur, da se sočijo. Sok pokapamo po biskvitu (da bo pecivo še bolj sočno, lahko dodamo še jabolčni sok, jagode pa premešamo s kozarcem ali dvema stepene sladke smetane .

Jagodni sladoled

Zmešamo ga iz 30 dag zmletih jagod, 8 dag sladkorja v prahu, malo limoninega soka in četrt litra sladke smetane.

     

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 14. junij 2013 / 09:42

Zaščito imajo odslej doma

Kot dodaten ukrep k učinkoviti jedrski varnosti so ta teden začeli razdeljevati zaščitne tablete kalijevega jodida, ki ga brezplačno prejmejo prebivalci naselji, ki so od Nuklerane elektrarne Krško od...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Brat vse vidi, Brat vse ve: Lepo je bit´ župan

Volilna vojna zdaj je mimo, mirno čakamo na zimo. Županske stolčke bojo grel,...

Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Topla in svetla zima

Zeleno srce Avstrije v zimski obleki, Charter Night tržiških Lionsev, nova kolekcija pričesk Epic in ledena polžja hišica.

Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Nominator

Najprej smo martinovali, se veselili ob mladem vincu, ki naj vino bo, potem smo jih pa izvolili. Vmes pa ustrelili kakega kozla, nekaj za šalo, nekaj pa tistih pravih, za kazen in po zdr...

Kranj / petek, 17. november 2006 / 06:00

Mali formati velikih mojstrov

V Mestni hiši in v Mali galeriji v Kranju je na ogled mednarodna razstava fotografij Miniature 2006.

Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Anketa: Piramida ali preverjeno

Že slab mesec ob torkih zvečer oddaji Preverjeno na POP TV konkurira oddaja Piramida z Eriko Žnidaršič na nacionalni televiziji. Naše sogovornike smo v Kranju povprašali, katero si raje ogledajo.