Nasprotujejo asfaltirani stezi

Pod gornjim naslovom je bil v torek, 17. aprila 2007, objavljen članek, kako organizacije civilne družbe nasprotujejo razvoju in obstoju letališča Lesce. K temu pisanju pa je treba dodati tudi, da obstaja najmanj še ena civilna družba in nekaj poslovnih družb, ki pa so za ohranjevanje tradicije letalstva na letališču Lesce. Zbrali smo tudi več kot petsto podpisov ljudi, ki podpirajo aktivno življenje na letališču in nas je prav gotovo več kot tistih, ki temu odkrito nasprotujejo.

Dejavnosti nasprotnikov letališča so postale zelo intenzivne v letu 2006. Osnovni problem naj bi bil hrup, ki ga najbolj povzroča akrobatsko letenje in vojaško letalo za izvajanje padalskih skokov. Drugim aktivnostim vsaj nekatera naravovarstvena društva niso nasprotovala. Akrobatskega letenja letos ni več. Z vojaškimi piloti je bilo dogovorjeno, da se dvigajo mimo naselij in da se spuščajo tako, da letalo ne povzroča hrupa. To smo uredili na samem letališču in še urejamo, če je potrebno.

V letu 2007 pa je, kot kaže, glavni problem hrup v Triglavskem narodnem parku (TNP). Hrup v Lescah se je močno zmanjšal (čeprav nikoli ni bil kritičen) z izgradnjo nasipa za novo avtocesto. Dodati je še potrebno, da nikoli še ni bil hrup izmerjen po pravilih, ki jih določajo predpisi Evropske unije. Izmerjen pa je bil po naših standardih in vedno v okviru dovoljenega. Hrup bo zmanjšala tudi asfaltna steza, ki bo usmerjena mimo naseljenih območij.

Iz zgoraj opisanega lahko sklepamo, da je hrup in ekološka skrb bolj na koncu ciljev aktivnosti vsaj nekaterih članov nasprotnikov letališča. Verjetni cilj je odškodnina, ki bi jo nekateri hoteli dobiti na račun letališča. To pa bo težko doseči, saj obstaja direktiva Evropskega parlamenta in Sveta Evrope (ES20/2002), ki pravi, da so do odškodnine upravičeni samo tisti, ki so že pred izgradnjo letališča živeli v eni od hrupnih con, kot jih določa direktiva.

Zahteva po zaprtju letališča zaradi poletov nad TNP je prav gotovo smešna. Nad TNP letijo letala iz vseh slovenskih letališč, Italijani, Avstrijci in en del tudi iz Lesc. Triglav kot gora je pač simbol slovenstva in si ga želijo ogledati tudi taki, ki sicer nikoli ne bodo prišli tja gor. Preleti TNP iz Lesc so del gospodarske dejavnosti upravitelja letališča (JGZ). Vsi drugi praktično ne letijo nad TNP, ki se lahko zaščiti po drugačni poti, če bi to res bil problem. Zapreti letališče zaradi turističnih letov pa že pomeni nasprotovanje gorenjskemu turizmu, nosilni gospodarski dejavnosti gorenjske regije.

V Gorenjskem glasu pa se pojavil je tudi zapis, da radovljiška NSi podpira društva, ki nasprotujejo izgradnji nove letalske steze. Predsednik kluba ALC pa je g. Lojze Peterle, njihov predsedniški kandidat, ki prav gotovo ne nasprotuje temu. Celo pomagal je že marsikomu. Kdo bi razumel vse skupaj?

Upam, da bo v Gorenjskem glasu kdaj napisanega tudi kaj o koristni dejavnosti in perspektivi letališča kot pomembnega dejavnika v razvoju turizma na Gorenjskem.

Andrej Zupan,

Vrbnje

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / nedelja, 18. maj 2008 / 07:00

V ritmu flamenka

Pred kratkim so v okviru Muzik Teatra v kranjskogorski dvorani Vitranc na odru gostili vrhunske glasbenike in prav tako plesalko odlične španske flamenko zasedbe Meriendacena.

Objavljeno na isti dan


Kultura / nedelja, 8. oktober 2017 / 22:59

Toliko likovnega v enem mestu

Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj raste v vseh pogledih, predvsem pa po kakovosti likovnih del, ob katerih bomo uživali še ves oktober.

Jezersko / nedelja, 8. oktober 2017 / 22:58

Odločili so se za občinski praznik

Na Jezerskem so se odločili, da bo njihov občinski praznik 10. septembra v spomin na dan, ko je bila leta 1919 podpisana senžermenska pogodba.

GG Plus / nedelja, 8. oktober 2017 / 22:54

Praznovanje z Avseniki

Gorenjski glas običajno svojih obletnic ni nikoli obešal na veliki zvon. Za okrogle jubileje je izdal praznične številke, za le redke pa je organiziral javne prireditve. Ena takšnih in prva v zgodo...

Kronika / nedelja, 8. oktober 2017 / 22:52

Sumljiva ponudba

Kranjska Gora – Kranjskogorski policisti so ta teden obravnavali prijavo občana o sumljivi ponudbi za montažo žlebov na stanovanjski hiši. Prijavo so preverili in ugotovili, da sta tujca za precej...

Gospodarstvo / nedelja, 8. oktober 2017 / 22:51

Srečanje kmečkih in podeželskih žena

Gorenja vas – Letošnje srečanje predstavnic gorenjskih društev kmečkih in podeželskih žena bo v četrtek, 12. oktobra, v Poljanski dolini. Udeleženke si bodo najprej v Tavčarjevem dvorcu na Visokem...