Jedi na žaru

Pred nami so topli praznični dnevi in marsikdo med nami se bo odločil za piknik v naravi z žarom, v kakšni senci nekje ob vodi in ob omamnih vonjih jedi z žara, ki se širijo po okolici.

Pečena zelenjava, meso in ribe, ob spremljavi različnih solat in prilog so prava popestritev poletnega jedilnika in priložnost za prijateljska druženja. Ne pravijo zaman, da je žar praznik preprostih jedi, saj je priprava in izvedba piknika lahko povsem enostavna, a le, če prej poskrbimo za nekaj osnovnih stvari. Brez čevapčičev in pleskavic si piknik težko predstavljamo. Da bodo še bolj slastni in rahli, v maso za čevapčiče oziroma pleskavice zamešamo nekaj jedilne sode ali pa kombinacijo pecilnega praška in mineralne vode, za še boljši okus pa lahko dodamo nekaj sesekljane čebule in nariban sir. Za pečenje na žaru pa je poleg najrazličnejšega mesa primerna tudi različna zelenjava, od paprike, kumar, bučk, paradižnika, radiča, jajčevcev do mlade koruze. Zelenjavo narežemo na tanke kose, malce posolimo in že je pripravljena za pečenje, lahko pa jo celo mariniramo v zmesi iz zelišč, malce vode in limoninega soka, peteršilja, olja in soli. Če imate možnost izbire, raje uporabite navaden žar kot plinskega ali električnega, saj da hrani tisti pravi okus prav oglje. Tudi ribe, pečene na oglju, so veliko okusnejše. Za pečenje na žaru so najbolj primerni na tanko narezani ribji fileji s kožo in raki v oklepu ali brez na nabodalu, ki jih pred peko prav tako kakor ribe nekaj časa mariniramo v mešanici olivnega olja, limoninega soka in soli. Seveda v bolje založenih trgovinah ali pri mesarju lahko kupite že pripravljeno meso za žar, tisti bolj kreativni pa si bomo sami pripravili tudi razna nabodala, ribe, zelenjavo in še kaj. V zalogi naj bo vedno tudi dovolj kruha, majoneze, ajvarja in gorčice. Da ne bo hrana z žara preveč "dolgočasna", lahko pripravimo tudi različne omake, ki se bodo nadvse dobro prilegle predvsem k mesu. Pa naj bo dosti nalaganja in raje preidimo od besed k receptom, pa dober tek seveda.

Tzaziki

Za 5 oseb potrebujemo: 1 večjo kumaro, 1 velik strt strok česna, 2 dl navadnega jogurta, 1 žlico svežega sesekljanega kopra, 1 žličko origana, 1 žlico oljčnega olja in sol.

Kumare operite, olupite in jih naribajte v posodo. Primešajte česen, jogurt, koper origano, oljčno olje ter solite po okusu. Tzaziki je omaka, ki izhaja iz južnega Sredozemlja in se odlično poda k vsemu na žaru pečenemu mesu.

Marinirana paprika s feto in oljčnim oljem

Za 4 osebe potrebujemo: 2 rdeči in 2 zeleni papriki, 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja, 4 stroke česna, 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 2 žlici kisa 0,5 žličke svežih timijanovih lističev, sol in 15 dag feta sira.

Paprike operite, po dolžini narežite na četrtine in jim odstranite semena. Na žaru jih 10 minut pecite na strani, kjer ima olupek. Pečeno papriko malo ohladite in jo olupite ter jo polagajte v mešanico ekstra deviškega oljčnega olja, kisa, soli in timijana. Pustite, da se ohladi. Feto narežite na 16 kock in vsako kocko ovijte z rezino paprike. Tako nadevane rezine paprik naložite na krožnike in prelijte z marinado ter okrasite z vejico timijana in postrezite k na žaru pečenemu mesu.

Bučkini zvitki s sušenim paradižnikom in feto

Za 4 osebe potrebujemo: 2 bučki, 6 posušenih paradižnikov iz olja, 10 dag sira feta, 3 žlice oljčnega olja, 1 strt strok česna, nekaj lističev bazilike, sol in sveže mlet poper.

V skledo nadrobite sir feta, dodajte narezan paradižnik, sesekljan česen, natrgano baziliko, sol in sveže mlet poper. Dobro premešajte, potem pa mešanico razdelite na sredino vzdolžno narezanih bučk. Rezine bučk zavijte od konca proti sredini, da dobite zavitke, ki jih spnite z zobotrebci. Zavitke premažite z oljčnim oljem in jih specite na vročem žaru.

Nabodala z mladim sirom in slanino

Za 6 oseb potrebujemo: 1 kg drobnega mladega krompirja, 1 rdečo papriko, 1 bučko, 6 šampinjonov, 15 dag mesnate slanine narezane na tanke rezine, 3 žlice olivnega olja, sol in sveže mlet poper.

Krompir pod tekočo vodo temeljito operite in ga 10 minut kuhajte v slani vodi. Na pol kuhan krompir odcedite in vsakega drugega ovijte v rezino slanine. Šampinjone očistite, zelenjavo narežite na večje kose in vse skupaj s krompirjem vred izmenično nabadajte na nabodala ali vejice rožmarina. Vsa nabodala solite in popoprajte in jih premažite z oljčnim oljem ter jih specite na vročem žaru.

Ribje nabodalo

Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag svežih sardel, 30 dag fileja morske žabe, 30 dag škampovih repkov, 5 dag tanko narezane slanine, sol sveže stisnjen sok polovice limone in 6 žlic ekstra deviškega oljčnega olja.

Ribe očistite, morsko žabo narežite na rezine in vsako ovijte v rezino slanine. Sardele škampe in žabo izmenično nabadajte na nabodalo ali rožmarinovo vejico, solite in pokapljajte z oljčnim oljem in limoninim sokom ter specite na žaru.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / ponedeljek, 28. april 2014 / 11:27

Z energijo najbolj varčna je šola

Škofja Loka – Lani so v Škofji Loki prvič razpisali nagrado za energetsko najbolj učinkovit javni objekt na območju občine. Strokovna komisija je med devetimi prispelimi prijavami izbrala tri, ki s...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / ponedeljek, 30. april 2007 / 07:00

Za prvim majem birokracija

Za prijavo in pripravo prireditve, kakršno je prvomajsko praznovanje, je potrebna gora dovoljenj in papirjev.

Jesenice / ponedeljek, 30. april 2007 / 07:00

Namesto vlečnice hokejska dvorana

Jesenice - V jeseniškem občinskem proračunu so v letošnjem letu nameravali nameniti nekaj več kot 104 tisoč evrov za nakup in postavitev nove vlečnice na smučišču Španov...

Naklo / ponedeljek, 30. april 2007 / 07:00

Pobrali kup odpadkov

Podbrezje, Naklo – Člani Prostovoljnega gasilskega društva Podbrezje in Lovske družine Dobrča so 21. aprila organizirali množično očiščevalno akcijo. V njej je sodeloval...

Železniki / ponedeljek, 30. april 2007 / 07:00

Brez pripomb na zaključni račun proračuna

Železniki - Minuli četrtek je občinski svet v Železnikih brez pripomb sprejel zaključni račun proračuna občine za leto 2006. Prihodki so bili realizirani v višini 994 mi...

Kranj / ponedeljek, 30. april 2007 / 07:00

Pripeli si bomo nageljne

Praznik dela, 1. maj, bomo Gorenjci spet proslavili na tradicionalnih prizoriščih: na Joštu, Šobcu, Poljanah nad Jesenicami, Križni gori.