Jedi na žaru

Pred nami so topli praznični dnevi in marsikdo med nami se bo odločil za piknik v naravi z žarom, v kakšni senci nekje ob vodi in ob omamnih vonjih jedi z žara, ki se širijo po okolici.

Pečena zelenjava, meso in ribe, ob spremljavi različnih solat in prilog so prava popestritev poletnega jedilnika in priložnost za prijateljska druženja. Ne pravijo zaman, da je žar praznik preprostih jedi, saj je priprava in izvedba piknika lahko povsem enostavna, a le, če prej poskrbimo za nekaj osnovnih stvari. Brez čevapčičev in pleskavic si piknik težko predstavljamo. Da bodo še bolj slastni in rahli, v maso za čevapčiče oziroma pleskavice zamešamo nekaj jedilne sode ali pa kombinacijo pecilnega praška in mineralne vode, za še boljši okus pa lahko dodamo nekaj sesekljane čebule in nariban sir. Za pečenje na žaru pa je poleg najrazličnejšega mesa primerna tudi različna zelenjava, od paprike, kumar, bučk, paradižnika, radiča, jajčevcev do mlade koruze. Zelenjavo narežemo na tanke kose, malce posolimo in že je pripravljena za pečenje, lahko pa jo celo mariniramo v zmesi iz zelišč, malce vode in limoninega soka, peteršilja, olja in soli. Če imate možnost izbire, raje uporabite navaden žar kot plinskega ali električnega, saj da hrani tisti pravi okus prav oglje. Tudi ribe, pečene na oglju, so veliko okusnejše. Za pečenje na žaru so najbolj primerni na tanko narezani ribji fileji s kožo in raki v oklepu ali brez na nabodalu, ki jih pred peko prav tako kakor ribe nekaj časa mariniramo v mešanici olivnega olja, limoninega soka in soli. Seveda v bolje založenih trgovinah ali pri mesarju lahko kupite že pripravljeno meso za žar, tisti bolj kreativni pa si bomo sami pripravili tudi razna nabodala, ribe, zelenjavo in še kaj. V zalogi naj bo vedno tudi dovolj kruha, majoneze, ajvarja in gorčice. Da ne bo hrana z žara preveč "dolgočasna", lahko pripravimo tudi različne omake, ki se bodo nadvse dobro prilegle predvsem k mesu. Pa naj bo dosti nalaganja in raje preidimo od besed k receptom, pa dober tek seveda.

Tzaziki

Za 5 oseb potrebujemo: 1 večjo kumaro, 1 velik strt strok česna, 2 dl navadnega jogurta, 1 žlico svežega sesekljanega kopra, 1 žličko origana, 1 žlico oljčnega olja in sol.

Kumare operite, olupite in jih naribajte v posodo. Primešajte česen, jogurt, koper origano, oljčno olje ter solite po okusu. Tzaziki je omaka, ki izhaja iz južnega Sredozemlja in se odlično poda k vsemu na žaru pečenemu mesu.

Marinirana paprika s feto in oljčnim oljem

Za 4 osebe potrebujemo: 2 rdeči in 2 zeleni papriki, 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja, 4 stroke česna, 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 2 žlici kisa 0,5 žličke svežih timijanovih lističev, sol in 15 dag feta sira.

Paprike operite, po dolžini narežite na četrtine in jim odstranite semena. Na žaru jih 10 minut pecite na strani, kjer ima olupek. Pečeno papriko malo ohladite in jo olupite ter jo polagajte v mešanico ekstra deviškega oljčnega olja, kisa, soli in timijana. Pustite, da se ohladi. Feto narežite na 16 kock in vsako kocko ovijte z rezino paprike. Tako nadevane rezine paprik naložite na krožnike in prelijte z marinado ter okrasite z vejico timijana in postrezite k na žaru pečenemu mesu.

Bučkini zvitki s sušenim paradižnikom in feto

Za 4 osebe potrebujemo: 2 bučki, 6 posušenih paradižnikov iz olja, 10 dag sira feta, 3 žlice oljčnega olja, 1 strt strok česna, nekaj lističev bazilike, sol in sveže mlet poper.

V skledo nadrobite sir feta, dodajte narezan paradižnik, sesekljan česen, natrgano baziliko, sol in sveže mlet poper. Dobro premešajte, potem pa mešanico razdelite na sredino vzdolžno narezanih bučk. Rezine bučk zavijte od konca proti sredini, da dobite zavitke, ki jih spnite z zobotrebci. Zavitke premažite z oljčnim oljem in jih specite na vročem žaru.

Nabodala z mladim sirom in slanino

Za 6 oseb potrebujemo: 1 kg drobnega mladega krompirja, 1 rdečo papriko, 1 bučko, 6 šampinjonov, 15 dag mesnate slanine narezane na tanke rezine, 3 žlice olivnega olja, sol in sveže mlet poper.

Krompir pod tekočo vodo temeljito operite in ga 10 minut kuhajte v slani vodi. Na pol kuhan krompir odcedite in vsakega drugega ovijte v rezino slanine. Šampinjone očistite, zelenjavo narežite na večje kose in vse skupaj s krompirjem vred izmenično nabadajte na nabodala ali vejice rožmarina. Vsa nabodala solite in popoprajte in jih premažite z oljčnim oljem ter jih specite na vročem žaru.

Ribje nabodalo

Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag svežih sardel, 30 dag fileja morske žabe, 30 dag škampovih repkov, 5 dag tanko narezane slanine, sol sveže stisnjen sok polovice limone in 6 žlic ekstra deviškega oljčnega olja.

Ribe očistite, morsko žabo narežite na rezine in vsako ovijte v rezino slanine. Sardele škampe in žabo izmenično nabadajte na nabodalo ali rožmarinovo vejico, solite in pokapljajte z oljčnim oljem in limoninim sokom ter specite na žaru.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 28. april 2022 / 16:35

Breg ob Savi praznuje

Sicer ne dobesedno, a če se v teh dneh peljete skozi kraj, ima tako rekoč vsaka druga hiša na dvorišču mlaj. Nekje imajo v hiši petdesetletnika, mlaj in plakat dve hiši naprej oznanjata, d...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sobota, 26. marec 2022 / 21:25

V nedeljo bomo prešli na poletni čas

V nedeljo ob dveh ponoči se bo začelo obdobje poletnega časa. Uro bomo takrat pomaknili za eno uro naprej, čas ob drugi uri pa se bo štel kot tretja ura. Noč bo torej eno uro krajša.

GG Plus / sobota, 26. marec 2022 / 19:18

Sodomija

V prejšnjem nadaljevanju smo ostali pri orožniškem poizvedovanju o spolnih grehih kaplana Kozoglava.

Kronika / sobota, 26. marec 2022 / 19:10

Sumljiva moška

Breg ob Savi – Na Bregu ob Savi so policisti ta tedne obravnavali prijavo o sumljivem zadrževanju dveh moških, ki sta povpraševala po odpadnem železu in si ob tem domnevno ogledovala stanovanjske h...

Slovenija / sobota, 26. marec 2022 / 18:07

Pohvala in zahvala Sloveniji

Vzgoja in izobraževanje v slovenskem jeziku na vseh ravneh, od jasli do mature, in krepitev kulturne ter gospodarske moči slovenskih manjšin v sosednjih državah so bistveni za njihov obstoj in razv...

Zanimivosti / sobota, 26. marec 2022 / 15:41

Pomlad

V teh dneh se je z dolgo pričakovano vremensko otoplitvijo povsem prebudila tudi narava, ki nas s čudovito barvno harmonijo vabi v svoj objem. Spomladansko cvetje vzbuja radoživost, vedrin...