Proizvodnja v Iskraemeco (Foto: Tina Dokl)

Iskraemeco naj bi še letos prodali

Največji lastniki Iskraemeco so se odločili, da poiščejo strateškega partnerja. K nakupu so povabili 25 izbranih družb, med katerimi so le tri domače.

Kranj – Čeprav so nadzorni svet Iskraemeco na torkovi seji zelo neugodno presenetili podatki o lanskem poslovanju, saj je ugotovljena izguba s 7,1 milijarde tolarjev glede na leto 2005 več kot podvojila in je kar za 2,8 milijarde višja od tiste, ki so jo napovedovali še v letošnjem januarju, pa je prav na tej seji bila sprejeta odločitev o iskanju strateškega partnerja; z drugimi besedami: kupca za tega kranjskega gospodarskega bolnika. Vzroki za izgubo so že več let podobni: padec cen, odpis terjatev, prevrednotenje zalog in odpravnine za delavce, ki so izgubili delo. In čeprav smo letos že poročali o tem, da v programu indukcijskih števcev ni dovolj dela in da skoraj tristo delavcev čaka na delo doma na prisilnem dopustu, so vesti iz torkove seje nadzornega sveta za prve tri mesece poslovanja ravno obratne: za proizvodnjo indukcijskih števcev so dobili dodatna naročila, tako da imajo zmogljivosti za letos že skoraj povsem zasedene, tudi negativni trendi poslovanja se obračajo navzgor. Izguba v prvem četrtletju je skoraj za polovico manjša od pričakovane.

V tem nič kaj rožnatem položaju so se največji lastniki – oba paradržavna sklada SOD in KAD ter družba pooblaščenka Iskraemeco DUS, ki da sedaj partnersko sodelujejo, odločili, da še v tem tednu pošljejo na 25 izbranih naslovov vabilo k oddaji ponudbe za nakup družbe. Ker so med vabljenimi tudi konkurenti, so se odločili za dvofazni postopek, pri katerem v prvi fazi varujejo svoje poslovne skrivnosti, zaključena pa naj bi bila še pred poletjem. Odvisno od odziva, naj bi drugo fazo izpeljali jeseni in s tem prodajo družbe zaključili do konca leta. Lastniki so si enotni, da iščejo kvalitetnega strateškega partnerja, ki bo zagotovil obstoj proizvodnje Iskraemeca v Kranju, njegov razvoj, dodatne programe, polno zaposlenost in tudi sedež družbe v Kranju, s čimer se strinjajo tudi v sindikatih. Veliko vprašanje bo le, kakšna cena bo dosežena.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 14. julij 2012 / 07:00

Izhod je v drugačni delitvi družbenega bogastva

Na junijskem kongresu je bil za predsednika stranke SD izvoljen dr. Igor Lukšič. Z njim smo se pogovarjali o razmerah v državi, med drugim tudi o kandidaturi Boruta Pahorja za predsednika države.

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Brdo - nova prestolnica Evrope

Leto je naokoli in napočil je čas za letopis. Letopis Gorenjska 2007 je že štirinajsti po vrsti.

Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Radovljičani častili Linharta

December 2006

Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Slava tolarju, čast evru

Januar 2007

Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Jerman med slavnimi smukači

Februar 2007

Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Rusi na Jesenicah

Marec 2007