Koruza

Koruzo so že 4000 let pred našim štetjem pridelovali v Mehiki, v Evropo pa jo je prinesel Krištof Kolumb po odkritju Amerike. Dandanes koruzo pridelujejo po vsem svetu in je bolj znana kot poljščina kot pa vrtnina. Kot vrtnina se prideluje t.i. sladka koruza, ki se bistveno ne razlikuje od navadne. Razlika je v obliki dozorelega zrna, saj se zrno sladke koruze zaradi večje vsebnosti vode močno zguba. Večja vsebnost vode in sladkorjev pa posledično pripomore k manjši trdoti zrna in tako boljši uporabi v kulinariki. Čeprav je najbolj poznana koruza z rumenim zrnjem, pa obstajajo tudi sorte z modrim, rdečim, črnim in celo večbarvnim zrnjem. Svežo koruzo v storžih lahko kupujemo v poznem poletju in zgodaj jeseni, mora pa biti povsem mlada. Kadar imajo storži še nekaj krovnih listov, morajo le-ti biti zeleni in sveži, zeleno-rjavkasta brazgotina, kjer je bil storž odlomljen, pa ne sme biti povsem posušena. Pri storžih brez listov smo pozorni na to, da zrnca na vrhu storža še niso rumeno sijoča, temveč so blede kremaste barve. Koruzne storže moramo čim prej porabiti, saj proces pretvorbe sladkorja v škrob nezadržno napreduje, koruza pa zaradi tega izgublja sladek okus. Koruzne storže lahko v predalu za zelenjavo v hladilniku hranimo le nekaj dni, potem pa postanejo povsem neuporabni. Zaradi tega zelo s pridom vse leto uporabljamo zmrznjeno in vloženo koruzo ter koruzno moko, koruzni zdrob, koruzno kašo, maso harina, pokovko … Kadar koruzo kuhamo, dodamo v vodo za kuhanje ščepec sladkorja in košček masla, saj koruza s tem dobi bolj intenzivno aromo. Koruzo uporabljamo v najrazličnejših oblikah in na zelo različne načine; nedozorela zrna dodajamo vsepovsod, razvite storže v mlečno-voščeni zrelosti kuhamo in pečemo, mlade in nerazvite storže tudi vlagamo, zdrob …, pa kaj bi našteval koruzo smo poznali že 4000 let pred našim štetjem.

Kremna koruzna juha

Za 4 osebe potrebujemo: 4 žlice masla, 1 sesekljano čebulo, 2 žlici moke, 50 dag sveže sladke koruze ali enako količino kuhane koruze, 1 l goveje juhe, 1 dl sladke smetane, sol in sveže mlet poper.

V kozici stopite maslo in na njem na majhnem ognju prepražite čebulo. Dodajte moko in koruzo, dobro premešajte ter zalijte z govejo juho. Kuhajte toliko časa, da se koruza zmehča. Juho zmiksajte s paličnim mešalnikom, jo solite in popoprajte po okusu, zalijte s sladko smetano, prevrite in postrezite z opečenimi kruhovimi kockami.

 

Popečena koruzna polenta s paradižnikom in parmezanom

Za 5 oseb potrebujemo: 7 dl mesne juhe ali vode, 17 dag koruznega zdroba, 2 žlici sesekljanega svežega žajblja, 1 žlico oljčnega olja, 2 paradižnika, 10 dag parmezana, sol, sveže mleti poper.

V posodi zavrite juho in vanjo vmešajte koruzni zdrob. Na zmerni temperaturi mešajte še pet minut, dokler ne začne zmes odstopati od posode. Primešajte žajbelj, solite in popoprajte po okusu in preložite v z oljčnim oljem namaščen podolgovat pekač, velik 15x30 centimetrov, poravnajte ter pustite, da se ohladi. Ohlajeno polento narežite na 15 rezin in jih razprostrite po večjem pekaču. Na vsako polento položite rezino paradižnika, jo posolite, dodajte nastrgan parmezan in postavite za 15 minut v na 190 stopinj Celzija ogreto pečico, da zlato porjavi. Ponudite vroče s kislo smetano.

 

Piščančji file s koruzo

Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag piščančjega fileja, 40 dag kuhane koruze, 3 žlice oljčnega olja, sol, koper, 1 dl belega suhega vina in 1,5 dl homogenizirane sladke smetane.

Piščančji file narežite na osem rezin in jih opecite na oljčnem olju. Preložite jih na krožnik ter na preostalem olju prepražite koruzo. Zalijte z vinom in dodajte opečene rezine piščanca začinite s soljo in koprom, prilijte sladko smetano ter dobro prevrite, da se omaka zgosti. Na krožnike najprej naložite koruzo, nanjo dajte rezine piščanca, prelijte z omako, ki je nastala med dušenjem in postrezite s pire krompirjem.

 

Koruzna solata s kalčki in gorgonzolo

Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag kuhane koruze, 1 papriko, 20 dag sojinih in redkvičinih kalčkov, 10 dag gorgonzole, sveže stisnjen sok ene limone, 1 navaden jogurt, sol, sveže mlet poper.

Papriko narežite na tanke trakove, dodajte kalčke in kuhano koruzo. Gorgonzolo naribajte, ji primešajte limonin sok in jogurt, začinite s soljo in poprom ter dobro premešajte. S prelivom prelijte solato, jo premešajte in postrezite.

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 21. maj 2010 / 07:00

Žičničarji: ugotovitve so smešne

Urad za varstvo konkurence je prejšnji teden začel postopek proti žičničarjem, s katerim želijo dokazati kršitev dogovarjanja o cenah smučarskih vozovnic.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / torek, 10. april 2007 / 07:00

Obrt in industrija

Kmetijska zadruga je leta 1948 ustanovila obrat čevljarstva s petimi zaposlenimi. Popravljali so obutev, izdelovali novo, delali polizdelke za Planiko. Leta 1958 so ustanovili podjetje O...

Kranj / torek, 10. april 2007 / 07:00

Marjan Gantar kandidat za predsednika RK

Kranj - V četrtek, 12. aprila, bo redna volilna skupščina Območnega združenja Rdečega križa Kranj. Predsednici Nadi Šifrer in organom združenja se je iztekel mandat, zat...

Zanimivosti / torek, 10. april 2007 / 07:00

Anketa: Vas brez ovir s hitrostnimi ovirami?

Cerklje - V tokratni kratki raziskavi se je našemu povabilu odzvalo kar 333 poklicanih v občini Cerklje. Štiri številke časopisa smo v zahvalo za sodelovanje poslali skupaj 171...

Zanimivosti / torek, 10. april 2007 / 07:00

Praznična velika noč

Tudi za letošnji največji krščanski praznik ni manjkalo pirhov, žegna, ragljanja in drugih običajev.

Gorje / torek, 10. april 2007 / 07:00

V novi občini prvič o proračunu

Gorje - Župan občine Gorje Peter Torkar je za ta četrtek sklical 3. redno sejo občinskega sveta, na njej pa bodo znova govorili o zaključnem računu proračuna obči...