Na Bledu ni slaščičarne, kjer ne bi pripravljali znamenitih kremnih rezin.

Jubilej blejske kremne rezine

Le redkokdo obišče Bled, ne da bi pojedel vsaj eno znamenito kremno rezino, zato ni čudno, da so jih v slaščičarski delavnici hotela Park naredili že devet milijonov.

Bled – Že več kot pol stoletja je prava blejska kremna rezina povezana s turistično ponudbo Bleda. Malokdo pa ve, da je prve kremne rezine na Bledu pripravljal slaščičarski mojster Ištvan Lukašević, ki se je v poznih 40. letih iz Sente v Vojvodini z družino preselil na Bled, kjer je leta 1953 kot vodja slaščičarske delavnice v starem hotelu Park sestavil recept za danes znamenito kremno rezino. To poznajo tako redni kot naključni obiskovalci Bleda, dobiti jo je mogoče v vseh slaščičarnah, kavarnah in restavracijah na Bledu, originalne pa še danes pečejo v slaščičarski delavnici hotela Park, kjer so jih od leta 1953 do danes napekli skoraj devet milijonov. Največ so jih ljubitelji slaščic pojedli v kavarni Park ob jezeru, kjer jih ob lepih vikendih spečejo tudi do tri tisoč petsto, dnevni rekord pa je 4320 prodanih kremnih rezin.

Ob častitljivi številki, ko bodo jutri spekli devetmilijonto kremno rezino, bodo v kavarni hotela Park ob 11. uri pripravili priložnostno praznovanje, na katerem se bo mogoče poučiti o peki kremnih rezin in jih seveda tudi poizkusiti. S kuponi za nagradno žrebanje bodo obiskovalci imeli priložnost obiskati tečaj izdelave kremnih rezin, prav tako pa bodo že v soboto kuharski mojstri naučili izdelovati kremne rezine učence turističnega krožka OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled. S kremnimi rezinami bodo učenci nato razveselili tudi oskrbovance v Domu dr. Janka Benedika v Radovljici.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 6. december 2013 / 07:00

Želijo ohraniti dobro ime

Za Slovenski med, ki je odslej z geografsko označbo zaščiten tudi na ravni Evropske unije, veljajo strožje kakovostne zahteve, kot jih določa državni pravilnik. Slovenski čebelarji mu z notranjim in z...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 23. oktober 2015 / 00:45

Košnja z derezami na nogah

Na Sedučnikovi kmetiji je zaradi strmih terenov še veliko ročnega dela. Žled jim je poškodoval okrog sto kubičnih metrov drevja, voljo do kmetovanja jim jemljejo tudi napadi medveda na drobnico.

Rekreacija / petek, 23. oktober 2015 / 00:40

O čem razmišljam, ko tečem?

Evforija nedeljskega tekaškega praznika v Ljubljani se trenutno kosa z odbojkarsko evforijo. No, malce drugače – tekači so veliko dlje v evforiji, ker se jih večina pripravlja na ta dan vs...

Komenda / petek, 23. oktober 2015 / 00:32

Primerjava cen ni možna

Na odprto pismo ljubljanske Snage sta se kritično odzvala tako komendski župan kot podjetje Publicus, ki v Komendi trenutno izvaja vse storitve na področju odpadkov. Primerjava cen ni možna, opozarjaj...

Gorenja vas-Poljane / petek, 23. oktober 2015 / 00:31

Izboljšali oskrbo z vodo

Na Starem vrhu so minuli četrtek tudi uradno odprli novi vodovodni sistem Podvrh–Zapreval, ki bo s čisto pitno vodo oskrboval nekatere višje ležeče vasi v občini in tako omogočil tudi nadaljnji razvoj...

Komenda / petek, 23. oktober 2015 / 00:29

Komendski upokojenci praznujejo

S svečano prireditvijo v dvorani kulturnega doma je Društvo upokojencev Komenda v soboto obeležilo 60-letnico delovanja. Ob jubileju so pripravili tudi zbornik.