Na Bledu ni slaščičarne, kjer ne bi pripravljali znamenitih kremnih rezin.

Jubilej blejske kremne rezine

Le redkokdo obišče Bled, ne da bi pojedel vsaj eno znamenito kremno rezino, zato ni čudno, da so jih v slaščičarski delavnici hotela Park naredili že devet milijonov.

Bled – Že več kot pol stoletja je prava blejska kremna rezina povezana s turistično ponudbo Bleda. Malokdo pa ve, da je prve kremne rezine na Bledu pripravljal slaščičarski mojster Ištvan Lukašević, ki se je v poznih 40. letih iz Sente v Vojvodini z družino preselil na Bled, kjer je leta 1953 kot vodja slaščičarske delavnice v starem hotelu Park sestavil recept za danes znamenito kremno rezino. To poznajo tako redni kot naključni obiskovalci Bleda, dobiti jo je mogoče v vseh slaščičarnah, kavarnah in restavracijah na Bledu, originalne pa še danes pečejo v slaščičarski delavnici hotela Park, kjer so jih od leta 1953 do danes napekli skoraj devet milijonov. Največ so jih ljubitelji slaščic pojedli v kavarni Park ob jezeru, kjer jih ob lepih vikendih spečejo tudi do tri tisoč petsto, dnevni rekord pa je 4320 prodanih kremnih rezin.

Ob častitljivi številki, ko bodo jutri spekli devetmilijonto kremno rezino, bodo v kavarni hotela Park ob 11. uri pripravili priložnostno praznovanje, na katerem se bo mogoče poučiti o peki kremnih rezin in jih seveda tudi poizkusiti. S kuponi za nagradno žrebanje bodo obiskovalci imeli priložnost obiskati tečaj izdelave kremnih rezin, prav tako pa bodo že v soboto kuharski mojstri naučili izdelovati kremne rezine učence turističnega krožka OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled. S kremnimi rezinami bodo učenci nato razveselili tudi oskrbovance v Domu dr. Janka Benedika v Radovljici.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 17. december 2013 / 12:35

Gorenjsko banko so rezultati stresnih testov presenetili

»Za Gorenjsko banko, ki ima že vrsto let v slovenskem bančnem sistemu najvišjo kapitalsko ustreznost, so rezultati stresnih testov presenečenje,« pravi predsednik uprave Gorazd Trček in poudarja, da v...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 7. marec 2011 / 07:00

Na Peci jezerski in kapelski smučarji

Železna Kapla, Jezersko - Ljubitelji smučanja z Jezerskega in Železne Kaple so se pred nedavnim znova pomerili na smučišču Peca. Sodelovanje traja že desetletja, na letošnjem vel...

Gospodarstvo / ponedeljek, 7. marec 2011 / 07:00

Mešetar

Tržne cene ovčjega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tedensko tržno poročilo za ovčje meso, pri katerem kot reprezentativni trg upošt...

Gospodarstvo / ponedeljek, 7. marec 2011 / 07:00

Spremembe pri plačilih za hribovska območja

Vlada je spremenila razmerje med nespremenljivim in spremenljivim delom izravnalnega plačila za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost.

Preddvor / ponedeljek, 7. marec 2011 / 07:00

V dvomih zaradi drage študije

Preddvor - Letošnji prihodki v proračun občine Preddvor bodo 3,9 milijona evrov, odhodkov bo za 4,2 milijona, svetniki pa so ob sprejemanju proračuna podrobno govorili o postavka...

Kultura / ponedeljek, 7. marec 2011 / 07:00

Dnevi etnografskega filma

V ponedeljek, 7. marca, se v Ljubljani začenjajo Dnevi etnografskega filma (DEF), ki bodo v organizaciji Slovenskega etnološkega društva, Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU in Slovenskega etnog...