Na Bledu ni slaščičarne, kjer ne bi pripravljali znamenitih kremnih rezin.

Jubilej blejske kremne rezine

Le redkokdo obišče Bled, ne da bi pojedel vsaj eno znamenito kremno rezino, zato ni čudno, da so jih v slaščičarski delavnici hotela Park naredili že devet milijonov.

Bled – Že več kot pol stoletja je prava blejska kremna rezina povezana s turistično ponudbo Bleda. Malokdo pa ve, da je prve kremne rezine na Bledu pripravljal slaščičarski mojster Ištvan Lukašević, ki se je v poznih 40. letih iz Sente v Vojvodini z družino preselil na Bled, kjer je leta 1953 kot vodja slaščičarske delavnice v starem hotelu Park sestavil recept za danes znamenito kremno rezino. To poznajo tako redni kot naključni obiskovalci Bleda, dobiti jo je mogoče v vseh slaščičarnah, kavarnah in restavracijah na Bledu, originalne pa še danes pečejo v slaščičarski delavnici hotela Park, kjer so jih od leta 1953 do danes napekli skoraj devet milijonov. Največ so jih ljubitelji slaščic pojedli v kavarni Park ob jezeru, kjer jih ob lepih vikendih spečejo tudi do tri tisoč petsto, dnevni rekord pa je 4320 prodanih kremnih rezin.

Ob častitljivi številki, ko bodo jutri spekli devetmilijonto kremno rezino, bodo v kavarni hotela Park ob 11. uri pripravili priložnostno praznovanje, na katerem se bo mogoče poučiti o peki kremnih rezin in jih seveda tudi poizkusiti. S kuponi za nagradno žrebanje bodo obiskovalci imeli priložnost obiskati tečaj izdelave kremnih rezin, prav tako pa bodo že v soboto kuharski mojstri naučili izdelovati kremne rezine učence turističnega krožka OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled. S kremnimi rezinami bodo učenci nato razveselili tudi oskrbovance v Domu dr. Janka Benedika v Radovljici.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / / 11:49

Čokopomarančna torta

Torta, ki nas pusti brez besed, ko jo poskusimo

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 7. julij 2014 / 12:02

Dobre in grenke izkušnje

Mirjana Kavčič je lani jeseni v Kranju odprla socialno samopostrežbo za mlade, v devetih mesecih pa je imela veliko dobrih, pa tudi nekaj slabih izkušenj.

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 7. julij 2014 / 11:53

Spet je jezdila Krvavška konjenica

Dvorje - Konjeniško društvo Krvavec Cerklje je organiziralo že sedemnajsto Krvavško konjenico, ki se je je udeležilo 65 konjenikov in pet konjskih vpreg iz Dolenjske, Štajerske in Gorenjske.

Kultura / ponedeljek, 7. julij 2014 / 11:51

Magične podobe Indije

Tržič – V Galeriji Atrij je do 14. julija na ogled razstava mednarodno priznanega fotografa Arneja Hodaliča, ki se tokrat predstavlja z retrospektivno serijo impresivnih fotografij, nastalih na nje...

Preddvor / ponedeljek, 7. julij 2014 / 11:48

Julija in avgusta ustvarjalne delavnice

Preddvor – Da otrokom med počitnicami ne bo dolgčas, so jim v Info centru pripravili počitniške delavnice. Začeli jih bodo v četrtek, 14. julija, z origamijem, japonsko umetnostjo zgibanja papirja....

Šport / ponedeljek, 7. julij 2014 / 11:43

Nogometaši so ogreli igrišče

V torek so se na prvi prijateljski tekmi pomerili z Reko in izgubili z 1 : 4.